Direktlänk till inlägg 29 maj 2009
Tunnbröd
(22 bröd)
Ingredienser
5 dl Mjölk
50 g Jäst
1 tsk Salt
2 tsk Stött kummin
3 1/2 dl Rågsikt
3 1/2 dl Kornmjöl
3 dl Vetemjöl
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 250 C. Värm mjölken till 37 C. Smula sönder jästen i
en bunke. Rör ut jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av av
mjölken, salt, ev. kummin och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg
som inte behöver jäsa.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma en rulle. Skär den i 22
bitar och forma dem till runda bullar. Täck dem med bakduk.
3. Sätt in en plåt i ugnen att bli het. Mjöla bakbordet väl, gärna med
kornmjöl. Tag en bulle i taget och kavla ut den utan att knåda först.
Använd först rundkavel eller slät kavel och gör en tunn rund kaka.
Kavla sedan med kruskavel tills kakan är väl naggad. Lägg kakorna två
och två på het plåt. Grädda dem efter hand mitt i ugnen 4-5 min,
passa noga så att det inte blir bränt.
4. Låt kakorna svalna på galler utan bakduk. Förvara dem i burk med