Direktlänk till inlägg 30 maj 2009
Mjukt tunnbröd från Bohuslän
Smält smöret eller skiva rumsvarmt ister. Häll mjölken över och värm till 37°. Degspadet hälles i en bunke och jästen smulas i. Rör om samt tillsätt sirap, salt, rågsikt och en del av vetemjölet - resten sparas till utbakningen. Arbeta degen, låt jäsa till dubbel storlek. Tillsätt sedan hjorthornssalt. Arbeta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 10 delar och trilla till runda bullar, som får jäsa mellan bakdukar. Kavla ut bullarna med kavel, därefter med kruskavel till kakor som naggas och gräddas på METEOR Stekhäll med regulatorn inställd på max., ev kan man skruva ned värmen något om plattan blir alltför varm. Brödet gräddas c:a 1 min på vardera sidan. Får svalna mellan bakdukar.
Beredning:
Smält smöret eller skiva rumsvarmt ister. Häll över mjölken eller vasslan och värm till 37°. Degspadet hälles i en bunke och jästen smulas i. Rör om samt tillsätt sirap, salt och mjöl. Arbeta degen. Låt jäsa till dubbel storlek. Arbeta in hjorthornssaltet. Dela degen i 15 delar och arbeta varje del till en rund bulle, som får jäsa. Kavla ut bullarna med slät kavel, därefter med kruskavel till mycket tunna kakor, som naggas. Gräddas på METEOR Stekhäll ca 1 min på varje sida. Brödet får kallna på galler utan bakduk, så att det torkar och blir sprött.
Tunna majsbröd (Tacos från Mexico)
Beredning:
Vispa samman ägg, mjölk och salt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner detta. Tillsätt olja och vispa tills smeten blir slät och jämn. Grädda tunna majsbröd på båda sidor på METEOR Stekhäll. Lägg upp kakorna med lite smörpapper mellan och täck med bakduk, de torkar nämligen fort. Fylles med köttfärsröra, taco kryddmix, sallad, tomater, riven ost. Kakorna går bra att frysa i plastpåse med folie mellan varje kaka.