Direktlänk till inlägg 30 maj 2009

Tunnbrödsrecept

Av Maria - 30 maj 2009 00:32

Mjukt tunnbröd från Bohuslän

  • 50 g smör eller rumsvarmt ister
  • 1 l mjölk eller äggostvassla
  • 50 g jäst
  • 2 msk sirap
  • 1 msk salt
  • 5 dl rågsikt
  • c:a 1,7 l vetemjöl
  • 2 tsk hjorthornssalt
Beredning:

Smält smöret eller skiva rumsvarmt ister. Häll mjölken över och värm till 37°. Degspadet hälles i en bunke och jästen smulas i. Rör om samt tillsätt sirap, salt, rågsikt och en del av vetemjölet - resten sparas till utbakningen. Arbeta degen, låt jäsa till dubbel storlek. Tillsätt sedan hjorthornssalt. Arbeta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 10 delar och trilla till runda bullar, som får jäsa mellan bakdukar. Kavla ut bullarna med kavel, därefter med kruskavel till kakor som naggas och gräddas på METEOR Stekhäll med regulatorn inställd på max., ev kan man skruva ned värmen något om plattan blir alltför varm. Brödet gräddas c:a 1 min på vardera sidan. Får svalna mellan bakdukar.


  

Hårt tunnbröd från Bohuslän
  • 50 g smör eller rumsvarmt ister
  • 1 l mjölk el. äggostvassla
  • 50 g jäst
  • 2 msk sirap
  • 1 msk salt
  • 2 l rågmjöl
  • c:a 1/2 l vetemjöl
  • 2 tsk hjorthornssalt

Beredning:

Smält smöret eller skiva rumsvarmt ister. Häll över mjölken eller vasslan och värm till 37°. Degspadet hälles i en bunke och jästen smulas i. Rör om samt tillsätt sirap, salt och mjöl. Arbeta degen. Låt jäsa till dubbel storlek. Arbeta in hjorthornssaltet. Dela degen i 15 delar och arbeta varje del till en rund bulle, som får jäsa. Kavla ut bullarna med slät kavel, därefter med kruskavel till mycket tunna kakor, som naggas. Gräddas på METEOR Stekhäll ca 1 min på varje sida. Brödet får kallna på galler utan bakduk, så att det torkar och blir sprött.


Tunna majsbröd (Tacos från Mexico)

  • 1 ägg
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 3 dl majsmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 msk olja

Beredning:

Vispa samman ägg, mjölk och salt. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner detta. Tillsätt olja och vispa tills smeten blir slät och jämn. Grädda tunna majsbröd på båda sidor på METEOR Stekhäll. Lägg upp kakorna med lite smörpapper mellan och täck med bakduk, de torkar nämligen fort. Fylles med köttfärsröra, taco kryddmix, sallad, tomater, riven ost. Kakorna går bra att frysa i plastpåse med folie mellan varje kaka.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Fredag 8 nov 06:50

  Matlagningsprov Eleverna delas in i två grupper som avgör vilken vecka de ska tillaga maten respektive kamratbedöma. Alla ska dock vara redo att tillaga första gången beroende på om elever är sjuka.   Matlagningsprovet arbetar eleverna med...

Av Maria - Torsdag 3 okt 07:00


  Denna vecka ska eleverna baka småfranska av närproducerat och kravmärkt mjöl från Stora Hällsta. Stora Hällsta är en gård som producerar och mal sitt eget mjöl. Gården ligger drygt 4 km från skolan levererar direkt til oss.                ...

Av Maria - Torsdag 3 okt 06:45

1. Kahoot! om "Energiförbrukning i köket" och "Livsmedelshygien". Ni ska delta med era riktiga namn eftersom det är ett test som ni har haft chans att läsa på.   2. Vi ser detta filmklipp.   3. Ni lagar kycklingwok med ris. Recept från min...

Av Maria - Tisdag 1 okt 08:00


 

Av Maria - Tisdag 1 okt 06:51

          Recept: https://drive.google.com/file/d/1jd3Eauc-2HzImc-_TY-tlPzHF0lVVqyA/view?usp=sharing                                                       ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se