Alla inlägg under maj 2009
Tunnbröd
Antal bröd: 15
Tillagningstid: 2 timmar
Ingredienser:
Beskrivning:
Ett gott och snabbakat tunnbröd som är en god ersättning för det tunnbröd som så få har möjlighet att baka i murad ugn.
Tillagning:
Smält matfettet. Häll på mjölken. Värm alltsammans till fingervärme, 37 grader. Lös upp jästen i lite av degspadet i degbunken. Tillsätt resten av degspadet och de övriga ingredienserna. Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.
Dela den lösa degen på arbetsbänken i 15 delar. Rulla dem till släta bullar. Kavla ut dem på väl mjölad arbetsbänk till knappt 1/2 cm tjocka kakor. Använd gärna kruskavel. Rulla upp dem på kaveln. Borsta noga av överflödigt mjöl.
Lägg försiktigt ner kakorna en i taget i varm, torr stekpanna på spisen. Grädda cirka 2 minuter på var sida på medelstark värme.
Kakorna kan också gräddas på het plåt i 275 grader varm ugn cirka 3 minuter på var sida. Låt kakorna svalna på galler, väl täckta med bakduk.
Servera helst tunnbrödet nygräddat med smör. Nytinat från frysen är det också gott.
Tunnbröd
(22 bröd)
Ingredienser
5 dl Mjölk
50 g Jäst
1 tsk Salt
2 tsk Stött kummin
3 1/2 dl Rågsikt
3 1/2 dl Kornmjöl
3 dl Vetemjöl
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 250 C. Värm mjölken till 37 C. Smula sönder jästen i
en bunke. Rör ut jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av av
mjölken, salt, ev. kummin och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg
som inte behöver jäsa.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma en rulle. Skär den i 22
bitar och forma dem till runda bullar. Täck dem med bakduk.
3. Sätt in en plåt i ugnen att bli het. Mjöla bakbordet väl, gärna med
kornmjöl. Tag en bulle i taget och kavla ut den utan att knåda först.
Använd först rundkavel eller slät kavel och gör en tunn rund kaka.
Kavla sedan med kruskavel tills kakan är väl naggad. Lägg kakorna två
och två på het plåt. Grädda dem efter hand mitt i ugnen 4-5 min,
passa noga så att det inte blir bränt.
4. Låt kakorna svalna på galler utan bakduk. Förvara dem i burk med