Direktlänk till inlägg 1 juni 2009

Näringsberäkningsuppgift att göra hemma.

Av Maria - 1 juni 2009 18:44

Här är en hemuppgift som eleverna i år 8 gör under vårterminen.





Hemuppgift

VAD ÄTER DU TILL SKOLLUNCH OCH HUR KAN DU FÖRBÄTTRA DEN?


Stora rubriker i tidningar talar om att många ungdomar äter för lite till lunch. Äter du skollunch? Är du en av dem som slarvar med lunchen? Får du i dig den näring som du behöver? Den frågan kan vara svår att svara på. Därför får du här en uppgift som kan få dig att förbättra din hälsa. 



  • Du ska föra dagbok på vad du äter till lunch under en skolvecka (5 olika luncher).
  •  
  • Du ska kontrollera om dina luncher är näringsriktiga genom att gå in på hemsidan: http://www.kostdata.se/gi.htm. Följ instruktionerna. Glöm inte att klicka in rätt kön och ålder 15-18 år.
  •  
  • Efter varje lunch du knappat in så ska du klicka på rutan tips – läs kommentarerna.

  •  
  • För betyg G: Du ska göra ovan samt skriva ut (eller e-posta till mig) dina luncher och tips.
  •  
  • För betyg VG och MVG: I stället för att skriva ut luncher och tips ska du själv skriva vad du äter och vilka tips du får till varje lunch i jagform. Ex du äter för lite… blir istället jag äter för lite….Dessutom ska du göra följande:

  • Du ska skriva en sammanfattning av vad du kommer fram till. Skriv ner dina reflektioner och slutsatser.


    Har uppgiften och resultatet påverkat hur du äter? Vilket eller vilka tips kan du tänka dig att följa?


    Varför?    

                                                      
                                         

    Att ändra några dåliga vanor till det bättre kan vara svårt. Om du bestämmer dig för några bra förändringar så gör bara en stor eller några få små åt gången. Det gör att du lättare kommer att lyckas. Börja med en förändring och efter 3-4 veckor kan man göra ytterligare en förändring.    


    Lycka till!

     

    Från
        Kom ihåg mig
    URL

    Säkerhetskod
       Spamskydd  

    Kommentar

    Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


    Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

    Av Maria - 29 september 2023 06:00

                 Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

    Av Maria - 24 september 2023 07:45

        Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

    Av Maria - 17 september 2023 11:44


         Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

    Av Maria - 25 maj 2023 20:53

    Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

    Presentation


    Hej!
    Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

    Sök i bloggen

    Senaste inläggen

    Kategorier

    Fråga mig

    38 besvarade frågor

    Tidigare år

    Länkar

    Hitta recept

    Arkiv

    Besöksstatistik

    Gästbok


    Ovido - Quiz & Flashcards