Direktlänk till inlägg 2 juli 2009

Tur till Norberg och Karbenning

Av Maria - 2 juli 2009 16:46

Vår tur började med att vi åkte till Norberg via Avesta. När vi kom fram till staden åt vi lunch på Engelbrekt, ett anrikt värdshus döpt efter Engelbrekt Engelbrektsson, Norbergssonen som tog täten för bondeuppropet 1434. Lunchen bestod i lammfärsbiffar med timjansky och marulksfilé med kall örtsås. Vi åt på vita dukar och finporslin.

http://www.engelbrekt.se/


Efter lunchen på Engelbrekt promenerade vi till bl a Abrahamsgården, där man kan beskåda och inköpa konsthantverk.

Jag pratade med en väldigt trevlig dam som skapade i garn. Hon stickade och virkade vackra sjalar, plädar och muddar i härliga färger i ull och lin. Priserna var helt överkomliga. Hon inspirerade mig att sticka en sjal i lin i en smart modell. Se hennes hemsida http://www.tantstickan.se/



Innan vi for från Norberg tog vi en fika på Elsa Andersons konditori. Jag tog en bit av deras kanske mest populära bakverk - Tangotårtan. Det var det första recept som Elsa hittade på. Tangon var populär i mitten av 1920-talet och ananasen hade nyligen gjort sitt inträde i Sverige, så därför skapade hon denna tårta. Den består av två bottnar gjorda av mandelmassa. På den undre brer man på vaniljkräm och därefter grädde blandad med finfördelad ananas. På med nästa botten med glasyr och garnering. Receptet finns i kokboken "Elsa Andersons konditori" av Robert Bergvall som är sonson till Elsa.

http://www.elsaskondis.se/


I en antikaffär köpte jag ett litet kakfat på fot som passande minne från vårt besök i Norberg.



Efter Norberg tog vi vägen via Karbenning. På Wernergårdens mejeri provsmakade vi goda ostar som vi sedan köpte hem. De ostar som föll oss i smaken var: Bergslags vit, Bergslags blå, Karbenningost, Färskost Lila och en god Salladsost. Färskosten ska vi servera till grillat kött, salladsosten kommer hällas över färskpotatis som till en sallad och Bergslags blå ska visst vara god till jordgubbar.

Vi köpte också en fin rapsolja och havtornste.

www.wernergardensmejeri.com

http://www.dn.se/mat-dryck/fjallkor-ger-ost-i-karbenning-1.369809



På vägen hem stannade till vid Västerfärnebos lanthandel med närproducerade produkter.







 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards