Direktlänk till inlägg 15 augusti 2009
Tunnbröd
6 Portioner
1 ¼ dl Mjölk
12 g jäst = ¼ paket
1 krm Salt
½ tsk Stött kummin
Knappt 1 dl Rågsikt
Knappt 1 dl Kornmjöl
¾ dl Vetemjöl
(Jämtland)
1. Sätt ugnen på 250 C. Värm mjölken till 37 C. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av mjölken. Tillsätt resten av av mjölken, salt, ev. kummin och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg som inte behöver jäsa.
2. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma en rulle. Skär den i 6 bitar och forma dem till runda bullar. Täck dem med bakduk.
3. Sätt in en plåt i ugnen att bli het. Mjöla bakbordet väl, gärna med kornmjöl. Tag en bulle i taget och kavla ut den utan att knåda först. Använd först rundkavel eller slät kavel och gör en tunn rund kaka. Kavla sedan med kruskavel tills kakan är väl naggad. Lägg kakorna två och två på het plåt. Grädda dem efter hand mitt i ugnen 4-5 min, passa noga så att det inte blir bränt.
4. Låt kakorna svalna på galler utan bakduk. Förvara dem i burk.
Tunnbröd i stekpanna
4 Kakor
1 ½ dl Vetemjöl
1 dl Rågsikt
1/2 tsk Bikarbonat
1 ½ krm Salt
1 krm tsk Brödkryddor
25 g Smör eller margarin
1 tsk Sirap
1 dl Filmjölk
De här bröden kan du grädda direkt i stekpannan.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Finfördela smör/margarin i mjölblandningen. Tillsätt sirap och filmjölk. Arbeta samman till en deg och dela den i 4 delar. Kavla ut till runda plattor som är något mindre än stekpannan. Nagga med gaffel eller kavla med kruskavel. Grädda bröden på medelvärme 1-2 minuter per sida. Tunnbröden ska vara lite brunfläckiga då de är klara. Lägg bröden ovanpå varandra. Linda in i bakduk.
Gudruns tunnbröd
4 Stycken
15 g Margarin = 1 msk
1 ¾ dl Mjölk
6 g Jäst; = 1tsk
1 krm tsk Salt
1 msk Socker
1 msk Sirap
1 krm Hjorthornssalt
1 msk Grahamsmjöl
1 dl Rågsikt
2 dl Vetemjöl
Smält matfettet, häll på mjölken och värm till 37°. Rör ut jästen i lite av degspadet. Blanda med resten av degspadet, salt, socker, sirap, hjorthornssalt, grahamsmjöl och rågsikt. Arbeta in vetemjölet. Jäs ca 30 minuter. Dela i 4 bitar och rulla varje del till en liten rund bulle. Platta till ca 1/2 cm tjocklek, använd gärna en kruskavel. Rulla upp dem på kaveln och lägg ner dem i en varm torr stekpanna på spisen. Grädda ca 2 minuter på var sida på medelstark värme. Låt dem svalna något.
Ätes nygräddade med smör på.