Direktlänk till inlägg 23 augusti 2009
Under fredagen och lördagen besökte jag matmässan "Smaklust" i Tantolunden i Stockholm. www.smaklust.se Det är Eldrimner som arrangerar denna mässa. Eldrimner är ett nationellt resurscentrum för mathantverk. www.eldrimner.com De anordnar bl. a. kursen och studieresor för mathantverkare.
På mässan var det 350 olika mathantverkare från hela Sverige som var indelade i olika landskap. Här fann man olika produkter som var specifika från de olika delarna i vårt land.
Det som intresserade mig mest och det jag deltog i var olika smakaktiviteter som "Smaka på Skåne", "Det bästa från Sápmi", "Kroppkakan- tradition och överraskning", "Smaka på Västerhavet", "Moderna smaker från Jämtland" och "Skafferiet från Lappland". Här fick man provsmaka hantverkmässigt tillverkad mat från olika regioner. Det var spännande och gott att se hur de smakade var för sig och i kombination med varandra.
I Eldrimners smakverkstad så provsmakade jag ostar som var gårdproducerade och även rågbröd i olika skepnader. Detta under ledning av Paul Le Mens från Frankrike (som tolkades till svenska). Detta var hur spännande och lärorikt som helst. Han var duktig i att lära ut hur vår smak fungerar och hur man kan beskriva hur något smaker utifrån våra sinnen. Att man utgår från sina doftminnen för att kunna beskriva hur något luktar. Den som aldrig känt doften av nyslaget hö har inte den referensen som den som har varit med under en höstskörd. När man beskriver en doft kan det aldrig bli fel och heller inte att det är en kritik.
Jag köpte en "Smakguide" skriven av Paul Le Mens.
Eldrimner anordade också prova på att baka surdegsbröd. Under ledning av Manfred Enoksson fick vi baka vårt eget surdegsbröd. Han berättade hur man gör en bra surdeg och hur man använder sig av sina sinnen för att känna igen när den är optimal. Han visade hur degen kännns och ser ut när den är färdigjäst. Han visade upp hur man river upp degen (finns på filmen). Det var mycket givande och mycket gammalt som man lärt sig ska man helt enkelt glömma. Verkligen bra fortbildning.
Manfred arbetar på Saltå Kvarn i Järna. Hans metoder påminner en hel del om danskan Camilla Plums. Jag köpte hans helt nyutkomna bakbok.
Vid stora scenen såg och lyssnade jag på Carl Jan Granqvist och Ana Martinez, Rune Half-Hansen, Michel Lepage (ostguru från Frankrike), Jan Vester (en karismatisk ung bagare) och ett par unga samiska tjejer styckade en ren (också mycket duktiga).
Det som jag smakade som var nytt för mig var sjöfågel - Vigg och Knipa, rökt renhjärta och Fjällkvanne. http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvanne. Av fjällkvanne kan man krydda bröd, göra örtsalt, marmelad och olika drycker. Denna växt har hälsobringande egenskaper och förr trodde man att den skyddade mot pest
Den stora behållningen var:
Paul Le Mens som var fantastisk att lyssna på, alla goda smaker från hela Sverige och bakningen med Manfred Enoksson.
Gissa vad den första bilden nedan föreställer? Svaret finns i filmen längst ner.