Direktlänk till inlägg 27 oktober 2009
I helgen åkte vi Eckerölinjen för att äta viltbuffé som hjort, älg, duva, vildand, rotfrukter, bär och svamp. Det var jättegott, speciellt duva och älg.
Under helgen i Grisslehamn träffade vi en äldre man och hans två döttrar. De är från Dalarna och där äter man en rätt som kallas för motti. Det är en ganska torr gröt som ursprungligen gjordes på skrädmjöl (= ett mjöl som males av rostad havre). Det går bra att göra den på hälften kornmjöl och hälften grahamsmjöl. Den serveras med smör eller stekt fläsk, stekflott och lingon. Rätten kallas också nävgröt eftersom man äter rätten med handen/näven.
Jag tillagade gröten idag för att testa. Det var en ganska god smak men man måste nog vara uppväxt med rätten för att uppskatta den till fullo.
Länk till information och recept: http://www.skansen.se/pages/?ID=880