Direktlänk till inlägg 10 november 2009
Skolan har köpt in en kamera till hemkunskapen.
Förra veckan gjorde eleverna i år 8 pizza och pizzasallad. De gjorde en jäsdeg och kokade en egen tomatsås. De lärde sig att hacka lök på rätt sätt. Vitkålen till pizzasalladen skar de med osthyvel.
Denna vecka får eleverna göra potatisgratäng, sallad och steka kött. När de gör potatisgratängen så får de välja mellan tre olika fetthalter.
Recept:
Potatisgratäng med tre olika fetthalter.
Den här gratängen ger ca 3 g fett:
1 port
2-3 potatisar
1 dl mjölk
1 krm salt
1/4 krm peppar
1. Sätt ugnen på 225˚C.
2. Skala potatisen och skär den i tunna skivor.
3. Koka upp potatis och mjölk. Låt koka på svag värme tills potatisen är mjuk, ca 10 min. Salta och peppra.
4. Smörj en ugnssäker form. Häll potatisblandningen i formen.
5. Gratinera i ugnen ca 15 min.
Den här gratängen ger ca 10 g fett:
1 port
2-3 potatisar
vatten
1 krm salt
¼ krm peppar
knappt ¾ dl matlagningsgrädde 15 %
1. Sätt ugnen på 200˚C.
2. Skala potatisen och skär den i tunna skivor.
3. Koka dem i vatten ca 5 min. Häll av vattnet.
4. Varva potatis, salt och peppar i en smord ugnssäker form. Häll över matlagningsgrädden.
5. Gratinera i ugn ca 20 min.
Den här gratängen ger ca 21 g fett
1 port
2-3 potatisar
1 krm salt
¼ krm peppar
2 msk mjölk
4 msk grädde 40 %
1. Sätt ugnen på 200˚C..
2. Skala potatisen och skär den i tunna skivor.
3. Varva potatis, salt och peppar i en ugnssäker form.
4. Häll på mjölk och grädde.
5. Gratinera i ugnen ca 30 min.
De har möjlighet att vara kreativa genom att förbättra receptet med ex. lök, kryddor och ost. Köttet de stekte var benfri fläskkotlett för 40:-/kg. Måltiden blev blev billig per person - under 10:-/portion.
Bilderna är från klass 8B1´s lektion.