Direktlänk till inlägg 22 november 2009
Nordiska museet vill veta och samlar in svenska folkets minnen kring bröd och bakning. I "Brödbanken" http://www.nordiskamuseet.se/brod kan man fram till den 16 december svara på frågor som om man bakar sitt eget bröd och vilken typ av bröd man föredrar. Man kan också lämna sin egen berättelse kring sina brödminnen och man också läsa om brödkultur.
Alla bidrag kommer att arkiveras för forskning och utställningar. En del bidrag kommer att publiceras på "Brödbanken".
Själv är jag definitivt en surdegsbrödsmänniska men mina brödminnen hemifrån består av en mindre färsk Skogaholmslimpa. I "Kynäs livs", där mina föräldrar handlade, fanns aldrig färska limpor, förutom ute på lagret. Efter lite tjat kunde min mamma få köpa en färsk limpa men brödet tilltalade mig aldrig. Mer fantasilöst bröd får man leta efter...
Surdegsbröd har den konsistens och arom som jag gillar. Efter workshopen jag var på i somras, så har jag en surdeg i kylen som jag matar regelbundet med rågmjöl och vatten.