Alla inlägg under november 2009

Av Maria - 13 november 2009 09:03

Eleverna har gjort potatisgratäng, stekt kött och gjort sallad.

            

Av Maria - 12 november 2009 07:41

Eleverna har gjort potatisgratäng, stekt kött och gjort sallad.

                    

Av Maria - 11 november 2009 10:33

Eleverna har gjort potatisgratäng, stekt kött och gjort sallad.  

 

                      

Av Maria - 11 november 2009 10:31

Eleverna har gjort potatisgratäng, stekt kött och gjort sallad.                    

Av Maria - 10 november 2009 15:48

Skolan har köpt in en kamera till hemkunskapen.



  


Förra veckan gjorde eleverna i år 8 pizza och pizzasallad. De gjorde en jäsdeg och kokade en egen tomatsås. De lärde sig att hacka lök på rätt sätt. Vitkålen till pizzasalladen skar de med osthyvel.


  


Denna vecka får eleverna göra potatisgratäng, sallad och steka kött. När de gör potatisgratängen så får de välja mellan tre olika fetthalter.

Recept:

 

Potatisgratäng med tre olika fetthalter.


Den här gratängen ger ca 3 g fett:

1 port

2-3 potatisar

1 dl mjölk

1 krm salt

1/4 krm peppar

 

1.    Sätt ugnen på 225˚C.

2.    Skala potatisen och skär den i tunna skivor.

3.    Koka upp potatis och mjölk. Låt koka på svag värme tills potatisen är mjuk, ca 10 min. Salta och peppra.

4.    Smörj en ugnssäker form. Häll potatisblandningen i formen.

5.    Gratinera i ugnen ca 15 min.

 

 

Den här gratängen ger ca 10 g fett:

1 port

2-3 potatisar

vatten

1 krm salt

¼ krm peppar

knappt ¾ dl matlagningsgrädde 15 %

 

1.    Sätt ugnen på 200˚C.

2.    Skala potatisen och skär den i tunna skivor.

3.    Koka dem i vatten ca 5 min. Häll av vattnet.

4.    Varva potatis, salt och peppar i en smord ugnssäker form. Häll över matlagningsgrädden.

5.    Gratinera i ugn ca 20 min.

 

 

Den här gratängen ger ca 21 g fett

1 port

2-3 potatisar

1 krm salt

¼ krm peppar

2 msk mjölk

4 msk grädde 40 %

 

1.    Sätt ugnen på 200˚C..

2.    Skala potatisen och skär den i tunna skivor.

3.    Varva potatis, salt och peppar i en ugnssäker form.

4.    Häll på mjölk och grädde.

5.    Gratinera i ugnen ca 30 min.



De har möjlighet att vara kreativa genom att förbättra receptet med ex. lök, kryddor och ost. Köttet de stekte var benfri fläskkotlett för 40:-/kg. Måltiden blev blev billig per person - under 10:-/portion.


Bilderna är från klass 8B1´s lektion.

                  

Av Maria - 1 november 2009 18:50

När eleverna ska göra pizza v.45 ska de också göra en egen tomatsås. Då behöver de veta hur man hackar en lök på bästa sätt. Denna video visar det.

Av Maria - 1 november 2009 12:57

Under måndagens studiedag vecka 44 så gjorde vi matris i konsumentkunskap. Vi hade ett bra samarbete mellan Ekebyskolan, Vallaskolan och Centralskolan. Se vår matris via denna länk: http://docs.google.com/Doc?docid=0AYmfVsZ_T0A5ZGM5M2hjM2JfMjNmcWpzdzJyZw&hl=en&invite=CLC66bIF



Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se