Direktlänk till inlägg 11 januari 2010
Idag kom en bok jag beställt till HK - ”100 sätt att rädda maten…” av Annica Triberg. Den handlar om hur man kan ta vara på rester och vad man kan tillaga av dem.
Vi kastar väldigt mycket mat i Sverige; vissa siffror säger ca 100 kg mat per person och år och enligt en undersökning som gjordes i Bromma 2009 så slängde de 3,6 kg mat i veckan per hushåll. Vi slänger ca 1/3 av den mat vi köper. Det som slår mig är vi arbetar för att tjäna ihop till maten, vi handlar maten och bär hem den samt vi tillagar den för att sedan slänga 1/3. Hur mycket arbetar vi i onödan? Vi ponerar att vi tjänar 22 000:- före skatt och efter skatten är dragen så får vi kvar efter en skattesats på 32,69% 14 808:-. Om vi är en familj på 4 personer så slänger vi 400 kg mat per år och om man kostar i snitt 25:- per kg som blir det 10 000:- per år. Vi arbetar då ”förgäves” i nästan 15 arbetsdagar per år…
Nu kan jag tänka mig att ni precis som jag tänker att i vårt hushåll slänger vi inte så mycket…(ca 273g per dag och person). Vi tänker att det är andra som gör det men då betyder det att en del slänger ännu mer.
Detta var bara en reflektion ur ekonomiskt perspektiv men produktionen orsakar också stora koldioxidutsläpp. Den totala mängden onödigt matavfall från svenska hushåll uppskattas till ca 900 000 ton per år.
Dessutom ska man tänka på att det går åt 3,6 gånger Sveriges yta för att producera den mat vi varje år konsumerar i Sverige. Det är bättre att ta till vara på våra resurser istället för att kasta dem.