Direktlänk till inlägg 30 januari 2010

Basrecept för matbröd

Av Maria - 30 januari 2010 10:06

 

    

      

Eleverna i år 8 kommer under v. 5 att baka eget frukostbröd efter detta recept:

Basrecept för matbröd

25 g jäst (=1/2 pkt)

2 ½ dl 37C (fingervarm) vätska (vatten, mjölk, fil, yoghurt etc.)

1 tsk salt

Ev. 1 msk socker, sirap eller honung. Det mesta går åt som jästnäring.

2 msk matfett typ olja, smält margarin eller smör. Gör det ”sparade brödet” mindre smuligt. Ska man äta det samma dag har det ingen funktion.

Ca 6-8 dl mjöl och gryn. Hälften ska vara vetemjöl. Ha i så mycket mjöl tills degen ”släpper” bunken.


Ev. smaktillsats:

Vitlök

Persilja

Rivna morötter

Solrosfrön

Hackade nötter

Hackade aprikoser

Riven ost



Gör så här:



1. Smula jästen i en bunke.


2. Värm vätskan till 37⁰C. Är vätskan varmare än 37⁰C så kan jästsvamparna dö och ingen jäsning sker. Är vätskan kallare behöver man jäsa degen flera timmar för att jäsning ska ske.


3. Häll vätskan över jästen och rör om.


4. Tillsätt salt och ev. socker, sirap eller honung samt matfett.


5. Tillsätt ev. smaktillsats.


6. Tillsätt valfritt mjöl och gryn. Ca 3-4 dl ska vara vetemjöl. Vetemjölet innehåller mycket gluten som ger bra egenskaper till degen.


7. När degen ”släpper” bunken så har man haft lagom med mjöl i degen.


8. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Se till att skrapa ur bunken med en degskrapa. Mer deg till brödet samt bunken blir mer lättdiskad.


9. Knåda degen med mjölade händer i minst 5 min. När man knådar degen så gör man glutentrådarna långa. Gluten förklistras i ugnen och utgör ”skelettet” i brödet.


10.  När degen är blank och smidig så låt den jäsa 30 min. På HK-lektionen räcker det med 15 min pga. tidsbrist.  Låt den jäsa övertäckt med en handduk på en varm plats. Har man bråttom kan den jäsa i varmt vattenbad (= sänk ner bunken i diskhon fylld med varmt vatten). Vi har testat att jäsa i torkskåpet med gott resultat!!!


11.  Ta fram en plåt och lägg på ett bakplåtspapper.


12.  Sätt ugnen 250⁰C.


13.  Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda igenom degen och forma den avlång. Dela den i 8-10 bitar. Trilla/riv dem runda. Lägg dem på plåten. Småbröd passar att baka ut på HK-lektionen detta eftersom de gräddas kort tid i jämförelse med stora bröd.


14.  Låt jäsa 30 min. De sista 10 min gärna på varm plats, typ på spisen.


15.  Fördiska bunken med kallt vatten. I varmt vatten förklistras stärkelsen i degen och gör bunken mer svårdiskad samt gör diskborsten kletig med deg.


16.  När bröden har jäst 30 min kan de penslas med uppvispat ägg. Vill man ha vallmofrö eller sesamfrö eller solrosfrö eller riven ost har man på det.


17.  Grädda/baka av i mitten av ugnen ca 8 min. De ska kännas lätta samt låta ihåligt när man knackar på det. Man kan också ta ”tempen” på brödet – brödet är färdigt när innertemperaturen är minst 98⁰C.


18.  Låt svalna på bakgaller.


19.  Vid förvaring ska brödet förvaras i plastpåse eller brödburk i rumstemperatur. Vid kylskåpstemperatur bildar brödets stärkelse kristaller, som gör brödet hårt. Försök har visat att bröd som förvaras i kylskåp i 20 timmar känns lika gammalt som bröd som har varit förvarat vid rumstemperatur i 75 timmar.

 
 
Ingen bild

Henrik

13 april 2010 03:10

Jättebra recept! gillar din blogg..

 
Ingen bild

Max

13 juni 2011 20:35

Kanon, ett bra recept fint pedagogiskt upplagt!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards