Alla inlägg under januari 2010

Av Maria - 17 januari 2010 19:53

Nu har ny kurs startat med nior. Denna termin arbetar vi mestadels med konsumentekonomi.


Planering i konsumentkunskap: http://docs.google.com/Doc?docid=0AYmfVsZ_T0A5ZGM5M2hjM2JfNGZrbms3Z2Mz&hl=en



Matris i konsumentkunskap: http://docs.google.com/Doc?docid=0AYmfVsZ_T0A5ZGM5M2hjM2JfMjNmcWpzdzJyZw&hl=en&invite=CLC66bIF


Slutuppgift:

Elevuppgift – Gör en budget för ditt framtida liv

Hur ser ditt liv ut när du är vuxen? Vad tror du att du gör? I den här uppgiften ska du försöka göra en budget för ditt liv när du är vuxen. Naturligtvis är det inte enkelt att exakt veta hur livet kommer att se ut. Därför kommer du att få gissa en hel del.

Gör så här:

Börja med att fundera över hur du tror att ditt liv ser ut när du är vuxen. Besvara skriftligt följande frågor:


1. Bor du själv eller har du familj? (Genom att planera att du har en familj så breddar du ditt arbete).


2. Har du några barn och i så fall hur många? (Ha gärna ett par tonårsbarn så kan du lättare göra reflektion över kostnaderna).


3. Var och hur bor du? I hyreslägenhet, bostadsrätt eller villa? För att ta reda på vad det kostar att bo (hyra, räntor m.m.), fråga din lärare eller dina föräldrar.


4. Har du ett jobb och vilket i så fall? Fakta om olika jobb hittar du på www.ams.se. Här kan du bl.a ta reda på vad det finns för jobb och vad man tjänar på olika yrken (tänk på att det dras minst 33 % skatt). Eller studerar du? I så fall kan du hitta fakta på www.csn.se där du bl.a kan ta reda på hur mycket pengar man kan ha att röra sig med när man är student.


5. Vilka levnadsvanor har du? Är du ”hemmatypen” som mest sitter hemma (kanske umgås med sambo eller familj), eller den dyrare ”utetypen” som äter lunch ute, sitter på caféer, går på krogen etc?


6. Vilken materiell standard har du? Köper du nya kläder, mobiler, datorer, bilar, eller lever du enkelt med få och billiga prylar?


När du har funderat och skrivit hur du tror att ditt framtida liv ser ut är det dags att göra en budget. Använd häftet Koll på pengarna och fyll i siffrorna på sista sidan.

Svara sedan på följande frågor:


1. Hur kom du fram till siffrorna i din budget?


2. Var det enkelt eller svårt att få pengarna att räcka till?


3. Var det några utgifter du tyckte var förvånansvärt billiga eller dyra?


4. Vad är viktigast för dig, mera ledig tid eller att arbeta mycket och i gengäld ha råd med en högre materiell standard? Motivera!


Fördjupningsuppgift! Denna uppgift är nödvändig för ett högre betyg.

Hur kan man spara pengar? Gör ännu en budget där du sparar så mycket som du bara kan! Förklara sedan varför du har kunnat spara på de poster som du har gjort: Var har du hittat priserna/fått tipsen? Ange dina källor!

Intervjua andra om hur de lyckas spara pengar och vad de har för spartips.


Arbetet ska vara snyggt sammanställt i skriftlig form. Har du några andra idéer om hur du kan redovisa arbetet så prata med mig om ditt upplägg först. 


Uppgiften är från konsumentverket. 

Av Maria - 17 januari 2010 16:52


Film att visa på elevens val "Baka hällbröd"

Av Maria - 11 januari 2010 17:43

  

Idag kom en bok jag beställt till HK - ”100 sätt att rädda maten…” av Annica Triberg. Den handlar om hur man kan ta vara på rester och vad man kan tillaga av dem.


Vi kastar väldigt mycket mat i Sverige; vissa siffror säger ca 100 kg mat per person och år och enligt en undersökning som gjordes i Bromma 2009 så slängde de 3,6 kg mat i veckan per hushåll. Vi slänger ca 1/3 av den mat vi köper. Det som slår mig är vi arbetar för att tjäna ihop till maten, vi handlar maten och bär hem den samt vi tillagar den för att sedan slänga 1/3. Hur mycket arbetar vi i onödan? Vi ponerar att vi tjänar 22 000:- före skatt och efter skatten är dragen så får vi kvar efter en skattesats på 32,69% 14 808:-. Om vi är en familj på 4 personer så slänger vi 400 kg mat per år och om man kostar i snitt 25:- per kg som blir det 10 000:- per år. Vi arbetar då ”förgäves” i nästan 15 arbetsdagar per år…


Nu kan jag tänka mig att ni precis som jag tänker att i vårt hushåll slänger vi inte så mycket…(ca 273g per dag och person). Vi tänker att det är andra som gör det men då betyder det att en del slänger ännu mer.


Detta var bara en reflektion ur ekonomiskt perspektiv men produktionen orsakar också stora koldioxidutsläpp. Den totala mängden onödigt matavfall från svenska hushåll uppskattas till ca 900 000 ton per år.


Dessutom ska man tänka på att det går åt 3,6 gånger Sveriges yta för att producera den mat vi varje år konsumerar i Sverige. Det är bättre att ta till vara på våra resurser istället för att kasta dem.


Av Maria - 9 januari 2010 17:08

När jag var på Eldrimners "Smaklustmässa" i augusti träffade jag på unga mathantverkare. Det var bl a. en ung man som kallade sig "Slåttergubben" som bakade med surdeg samt ett par samiska tjejer som styckade och tillverkade olika produkter av renen.

Nu när jag var inne på Eldrimners hemsida så hittade jag filmer om dessa ungdomar. Se filmerna nedan:


Slåttergubben from Stéphane Lombard on Vimeo.



AIVO hd from Stéphane Lombard on Vimeo.

Av Maria - 1 januari 2010 00:15

  

Min man och ena son kom hem med olika sorters ta efter en resa till från Kina. Den exklusivaste tesorten var ett svart te som kallas för Puér som fått sitt namn efter staden Puér som ligger i sydvästra Kina i Yunnanprovinsen. Det är ett te som lagras i flera år för att utveckla sin speciella smak. Bladen kommer från gamla bredbladiga tebuskar. Bladen oxiderar och pressas ihop till kakor som under lagringen startar en fermentering. Denna tesort sägs ge unika medicinska egenskaper eftersom det innehåller mycket antioxidanter. Priset var 4000:-/kg men det var ändå inte den finaste klassen.


De köpte också två sorters grönt te – Longjing tea och ett annat grönt te som är klassificerade efter något system de har för de olika kvalitéerna.


Ett annat de var i form av en blomma som vecklar ut sig när man häller på hett vatten. Blommorna är handgjorda. Se nedan.


  


Teservisen fick jag av min son i julklapp.




Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards