Alla inlägg under september 2010

Av Maria - 8 september 2010 19:54

Denna vecka har år 5 bakat grahamstekakor. De är 19 elever i gruppen och alla gjorde en varsin sats med tekakor. Vi jobbade efter "flätmetoden" vilket fungerade fint i detta sammanhang. Vi var i lektionssalen för att alla skulle se mig bättre. De fick spara två bröd som ska vara till frukostlektionen nästa vecka och till när de gör soppa.

  

   


 I år 8 lär sig koka pasta och att tillaga skinksås. Eleverna har fått sina datorer denna vecka så vissa lektioner blev lite kortare. De kunde följa recepten som finns inlagda i moviemaker här på HK-bloggen.

  


        


Datorerna tar plats... Har pratat med vår fantastiska vaktmästare Abdo om att sätta upp ett par väggfasta högre bänkar att kunna ha datorerna på. Eleverna ska kunna stå och arbeta vid datorn alternativt sitta på typ "barstolar". Det är också bra att ha en avställningsyta till datorerna och för att ladda batteriet.


ANNONS
Av Maria - 6 september 2010 21:30

Naturskyddsföreingen arrangerar "Miljövänliga veckan" v.40 Se bra material via denna länk:

http://www.naturskyddsforeningen.se/medlemssidor/Aktiviteter/miljovanliga-veckan-2010/Miljovanliga-Veckan/


Jag ska genomföra ”Miljövänliga veckan" i HK-undervisningen. Eleverna tillagar ”Klimatsmart mat” och bakar bröd på ekologiskt och närproducerat mjöl från "Stora Hällsta" (som ligger ett par m från skolan). De kommer att se på en film: ”Så äter och handlar du klimatsmartare” http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/klimatsmart-i-affaren/

och de kommer gå en tipspromenad http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Tillfalliga/tipsfragor_mvv.pdf

Jag har beställt lite material som affischer och broschyrer från Naturskyddsföreningen .http://www.naturskyddsforeningen.se/medlemssidor/Aktiviteter/miljovanliga-veckan-2010/Miljovanliga-Veckan/ Jag tänkte arrrangera en liten utställning utanför HK-salen. Där finns en stor anslagstavla som kan användas.


Man kan till exempel i matematik göra uträkningar tillsammans med klassen eller man kan ge eleverna i uppdrag att göra en egen uträkning hur man kan spara energi och pengar. Vitsen är att de ska se att det lönar sig att spara på energi och att man sparar på sina egna utgifter. Film som kan visas inför räkneuppgiften: http://www.vattenfall.se/sv/avsnitt-25---lasses-vardagsti.htm


Jag har köpt en klassuppsätttning av Naturskyddsföreningens bok: "Tänk om..." med 30 insirerande räkneexempel för att bli klimatsmart. Jag har också köpt in några som vi ska ha som vinst i tipspromenaden.(Jag fyndade på Willy´s och köpte de för 5 kronor styck!)

  

Naturskyddsföreningens sida finns också tips hur man arrrangerar en utställning.


ANNONS
Av Maria - 6 september 2010 12:24

Under hösten arbetar till stor del med konsumentekonomi så brukar elever så här i början av terminen få baka lite fikabröd till kommande lektionstillfällen.

              

Av Maria - 6 september 2010 10:33

Under hösten arbetar till stor del med konsumentekonomi så brukar elever så här i början av terminen få baka lite fikabröd till kommande lektionstillfällen.


            

Av Maria - 3 september 2010 15:02

I torsdags fick min mentorsklass sina datorer. IT-enheten ville testa utlämningen av datorer på en klass. 9A3 var mycket nöjda med att vara de första på skolan som fick dem.   För första gången har jag sett en hel klass med väska (datorväskan), som de så stolta bar på.  Det var som att se blivande elever gå till sin första skoldag...


Alla andra får sina datorer under v.36

  

Av Maria - 3 september 2010 08:07

Under hösten arbetar till stor del med konsumentekonomi så brukar elever så här i början av terminen få baka lite fikabröd till kommande lektionstillfällen.


                  


Av Maria - 3 september 2010 08:04

Eleverna fick göra egna nuggets (panerade med ströbröd, sesam och krossad cornflakes), koka ris och göra en sallad + mezesås som de smaksatte själva.

          


Av Maria - 3 september 2010 07:59

Nu har jag för skolans räkning köpt en ny kamera. Den förra blev stulen vid ett obevakat tillfälle. Jag köpte en Casio Exilim igen men som är bättre än den förra med bl.a HD-kvalité.

  

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se