Direktlänk till inlägg 10 oktober 2010

Havtorn

Av Maria - 10 oktober 2010 19:39

Denna helg har jag gjort något intressant; nämligen jag har pressat havtornsjuice. Det gjorde vi när vi var hos min syster och svåger i Grisslehamn.

I år är det tydligen ett mycket gott år med havtorn.



Man pressar juicen direkt från busken med en speciell press. Pressen är ett hembygge efter en modell från Åland. Vi fick med oss ett par liter juice hem.  Jag frös in juicen i istärningspåsar.


         

            

  

 

 

Jag har testat att göra en havtornspannacotta. Inspirationen fick jag när vi åt viltbuffén på Eckerölinjen och för där hade de en god pannacotta gjord på havtorn.

Recept på havtornspannacotta 6 portioner

Koka upp 5 dl grädde av valfri sort + 5 msk socker. Två gelatinblad blötlägges och blandas med lite varmt vatten. Röres ner. Låt svalna. Tillsätt 5 msk havtornsjuice och lite vaniljsocker. Häll upp i snygga serveringsglas. Lå stelna i kylen i ca 2 timmar. Servera med lite hallon eller en god fruktsallad.



Fakta om havtorn:

Havtorn växer främst efter kusten i Uppland och Gästrikland men finns också på andra platser i landet. De trivs i näringsfattiga jordar.



Redan vikingarna använde Havtorn mot skörbjugg och ryska kosmonauter tog med sig havtorn för att undvika C-vitaminbrist.

Havtorn är en riktig vitaminbomb; tre gånger mer A-vitaminer än morot Innehåller fem gånger mer

C-vitamin än apelsiner. Innehåller även B- och E-vitaminer och en mängd antioxidanter. Innehåller även viktiga omega -3, -6, -7 och -9 fettsyra.



Det har blivit populärt för goumetkockar att använda havtorn i olika maträtter som fisk, efterrätter, marmelader, inläggningar, dressingar etc.



Havtorn kan frysas och de kan också torkas i ugnen på max 40⁰C (annars dör vitaminerna).



Tidningen Gourmet beskriver smaken så här: ”En explosion av alla tänkbara långväga frukter; passionsfrukt, mango, lime och tamarillo. Allt toppat med mer hemtama stråk av nypon och precis som ett nobelt vin balanseras saftigheten med hög syra och en aning välkommen garvsyra som får kinderna att strama”

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Fredag 8 nov 06:50

  Matlagningsprov Eleverna delas in i två grupper som avgör vilken vecka de ska tillaga maten respektive kamratbedöma. Alla ska dock vara redo att tillaga första gången beroende på om elever är sjuka.   Matlagningsprovet arbetar eleverna med...

Av Maria - Torsdag 3 okt 07:00


  Denna vecka ska eleverna baka småfranska av närproducerat och kravmärkt mjöl från Stora Hällsta. Stora Hällsta är en gård som producerar och mal sitt eget mjöl. Gården ligger drygt 4 km från skolan levererar direkt til oss.                ...

Av Maria - Torsdag 3 okt 06:45

1. Kahoot! om "Energiförbrukning i köket" och "Livsmedelshygien". Ni ska delta med era riktiga namn eftersom det är ett test som ni har haft chans att läsa på.   2. Vi ser detta filmklipp.   3. Ni lagar kycklingwok med ris. Recept från min...

Av Maria - Tisdag 1 okt 08:00


 

Av Maria - Tisdag 1 okt 06:51

          Recept: https://drive.google.com/file/d/1jd3Eauc-2HzImc-_TY-tlPzHF0lVVqyA/view?usp=sharing                                                       ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se