Direktlänk till inlägg 6 december 2010

Full rulle

Av Maria - 6 december 2010 20:18

Som för alla lärare är det som mest hektiskt innan betygsättning. Alla elever i år 8 har haft slutuppgift i matlagning. Detta har de fått göra enskilt eftersom grupperna är stora och det är svårt att se vad var och en presterar. Det har fungerat bra och alla elever har blivit godkända.

 

 Idag har två klasser i år 9 haft slutprov i konsumentkunskap. Det går ut på att eleverna får en mängd frågor att besvara med hjälp av Internet. Kan tyckas vara enkelt vilket det inte är för dem - få når nivå 4 i matrisen. För att klara uppgiften bör de ha vissa förkunskaper för att kunna hålla isär vissa begrepp, kunna söka på rätt sätt, kunna värdera och granska information, fakta och reklam, hantera olika problemställningar och ha ett reflekterande förhållningssätt. Uppgiften är bra och de lär sig en del under tiden. Det är så det fungerar i vardagen; man har hört talas om något som man känner till en del om och vill man veta mer så söker man ofta fakta på n ätet. De gäller det att man vet hur man ska göra.

 

Under förra veckans konferens fick vi lära oss att hantera talsyntesprogrammet

ClaroRead. Tänk vilka fantastiska hjälpmedel det finns. Alla elever har det programmet på sin dator och det är bara att aktivera och sätta musen vid den text som ska läsas upp. Det finns en del inställningar som kan göras som val av digital röst, radavstånd, läslinjal etc.

Dessutom ha de också fått ett extra bra rättstavningsprogram- SpellRight. Kan vara en bra hjälp för alla men framförallt för de som har dyslexi.

 

Förra veckan fick vi också utbildning i Urkund. Det är en tjänst som hjälper oss att se om eleverna plagierar arbeten från nätet. Eleverna skickar sina inlämningsarbeten till oss via Urkund som i sin tur talar om arbetet är plagierat och till hur stor del samt att vi får ta del av den text där de hämtat materialet ifrån. Bra men jag tycker nästan synd om eleverna eftersom vi får full koll på allt de gör.

 

Jag har också producerat lite uppmaningar, arbetsordning vis start av arbetet, hur man diskar med hjälp av Publisher som jag satt upp i klassrummet. Många elever har kort arbetsminne och behöver den hjälpen. De känner sig förvirrade varje gång de ska starta arbetet. Då kan de enkelt se på vad de ska göra. Det är både bilder och text som ska göra det tydligt.

Även en HK-broschyr har jag producerat för att presentera ämnet. Den lämnade jag till Repro idag.

 

Upptäckte nyligen att reportaget om HK-bloggen nu finns utlagd på Lärarnas nyheter:

 http://lararnasnyheter.se/hushallsvetaren/2010/10/25/hk-bloggen

På fredag blir vi i personalen bjudna på en hemlig kväll i Västerås. Det enda vi har fått veta är att ska vara snofsigt klädda och tider för busstransporten. Jag tror att det blir en höjdarkväll! Alltså något att se fram mot - härligt!

 

Det har köpts in flera massagestolar till oss som arbetar på Vallaskolan och ännu flera mjuka soffor till eleverna. Utanför min sal finns en hörnsoffa till eleverna och i personalrummet flera fåtöljer.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 30 mars 08:11


 

Av Maria - Måndag 16 mars 06:30

Se denna länk: https://www.facebook.com/grankvistper/videos/546737945734172/?multi_permalinks=1024124577783712¬if_id=1553109731051745¬if_t=group_highlights ...

Av Maria - Måndag 16 mars 06:15


Lektionen startar med att jag visar ett bildspel som jag  gjort om vegetarisk mat och vilka vinster man får av att äta vegetariskt.     De får också se filmen från naturskyddsföreningen "Handla klimatsmart"   Eleverna lagar falafel. Fa...

Av Maria - Lördag 7 mars 10:15

Energisnål matlagning med billiga baslivsmedel ONE-PAN PASTA Denna rätt är skapad av matlagningsikonen Marta Stewart http://www.marthastewart.com/978784/one-pan-pasta  och i USA kallas den One-Pan Pasta. Fördelen med denna rätt är att allt lagas...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se