Direktlänk till inlägg 10 juni 2011

Skolresa till Stockholm 9 juni 2011

Av Maria - 10 juni 2011 14:00

Vi hade en helt underbar dag i Stockholm. Redan när vi närmade oss Stockholm fick jag lättare att andas. Jag älskar Stockholm med dess mångfald.


Wasamuseet var ok, jag fokuserade på mathållningen ombord och tog några bilder.

                



Sedan var jag och ett par elever till Nordiska museet. Jag fotograferade och dokumenterade utställningen ”Sopor”. Det kommer resultera i ett bildspel utifrån det historiska perspektivet.

                         Detta är mensskydd. Kvinnorna virkade egna mensskydd som de fick tvätt och koka rena.


 Mina elever ville fortsätta ytterligare en stund på Nordiska eftersom det finns så mycket att se. Utställningen ”Dukade bord”, dockskåp, kläder och textilt hantverk lockade.

 

Efter Nordiska gick jag och mina elever till Skansen (vi hade ju det som alternativ till Gröna lund). Vädret var underbart. Jag besökte alla gamla gårdar och hade sådan tur att de bakade tunnbröd i en bagarstuga från Jämtland. http://www.skansen.se/artikel/bagarstugan

Det var mycket trevligt att se och gott att provsmaka både det hårda och mjuka tunnbrödet. Mina elever gick och såg på de olika djuren men det hoppade jag över.

        

Detta är en kvarn i marmor som de använde till att mala brödkkryddorna anis och fänkål.


   Detta redskap användes till att röra om i grytan med. Liknande redskap fast större användes till byken i tvättgrytan. 


  

Köttkvarn.


  Vedspisen på Skånegården.


  Detta järn anvädes till att göra Spettekaka som är en traditionell kaka/tårta i Skåne.http://sv.wikipedia.org/wiki/Spettekaka. Man eldade under järnet, spritsar på en smet och vevar runt järnet under tiden. Det tar lång tid att göra en spettekaka.

Smeten består av ägg, socker och potatismjöl och kakan får en marängliknande konsistens.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards