Direktlänk till inlägg 10 juni 2011
Vi hade en helt underbar dag i Stockholm. Redan när vi närmade oss Stockholm fick jag lättare att andas. Jag älskar Stockholm med dess mångfald.
Wasamuseet var ok, jag fokuserade på mathållningen ombord och tog några bilder.
Sedan var jag och ett par elever till Nordiska museet. Jag fotograferade och dokumenterade utställningen ”Sopor”. Det kommer resultera i ett bildspel utifrån det historiska perspektivet.
Detta är mensskydd. Kvinnorna virkade egna mensskydd som de fick tvätt och koka rena.
Mina elever ville fortsätta ytterligare en stund på Nordiska eftersom det finns så mycket att se. Utställningen ”Dukade bord”, dockskåp, kläder och textilt hantverk lockade.
Efter Nordiska gick jag och mina elever till Skansen (vi hade ju det som alternativ till Gröna lund). Vädret var underbart. Jag besökte alla gamla gårdar och hade sådan tur att de bakade tunnbröd i en bagarstuga från Jämtland. http://www.skansen.se/artikel/bagarstugan
Det var mycket trevligt att se och gott att provsmaka både det hårda och mjuka tunnbrödet. Mina elever gick och såg på de olika djuren men det hoppade jag över.
Detta är en kvarn i marmor som de använde till att mala brödkkryddorna anis och fänkål.
Detta redskap användes till att röra om i grytan med. Liknande redskap fast större användes till byken i tvättgrytan.
Köttkvarn.
Detta järn anvädes till att göra Spettekaka som är en traditionell kaka/tårta i Skåne.http://sv.wikipedia.org/wiki/Spettekaka. Man eldade under järnet, spritsar på en smet och vevar runt järnet under tiden. Det tar lång tid att göra en spettekaka.
Smeten består av ägg, socker och potatismjöl och kakan får en marängliknande konsistens.