Direktlänk till inlägg 21 juli 2011

Tunnbrödsbakning hos Kus Kari Nissniss

Av Maria - 21 juli 2011 23:08

Idag har jag varit på kurs hos Kus Kari Nissniss i Tällberg för att lära mig baka tunnbröd från Dalarna. http://www.kuskari.se/Kuskari/Bagarstugan.html

     

Det som är typiskt med tunnbröd från Tällberg är att man har pressad kokt potatis i degen.

 

Vi bakade ett tunnbröd med surdeg som jäsmedel. Det var både vetesurdegsstart och rågsurdegsstart som ingick i degen.


Recept

Surdegstunnbröd 18 st

3 dl vetesurdegsstart

1 dl rågsurdegsstart

5 dl vatten

1 dl olja

2 msk honung

½ msk salt

Brödkrydda

1 l pressad potatis

4 dl rågsikt

12 dl vetemjöl

Jäses över natten.


Vi var fyra deltagare på kursen och Kus Kari visade instruktivt hur vi skulle göra och så fick vi prova på att utföra hantverket.
Hon visade hur man skulle hantera degämnena så att de skulle bli så runda och
jämna som möjligt.


 

 

Vi kavlade med en randkavel och sedan försiktigt med en kruskavel.

 

Viktigt var att inte passera kanten på brödkakan för då skulle den bli för tunn och lätt bli bränd.


Gräddningen var också lite ”fixig” att få till. Man behövda använda en spilu till att flytta runtbrödkakan med.


Vi gräddade över öppen eld.

   
  

Vi gjorde också Öspa eller Ölsupa. Det är en form att välling med svagdricka i. Kus Kari smaksatte med kardemumma vilket gjorde
Öspan välsmakande. Mycket godare än den jag smakat tidigare.

 

Recept

1 liter mjölk

2,5 msk vetemjöl

2,5 dl svagdricka

1,5 msk sirap

1 knivsudd kardemumma

Lite salt

Gör så här:

Gör en redning på 3 dl mjölk och mjölet. Mjölken kokas upp,
redningen hälles i och koka sedan sakta i 5 min. Tillsätt övriga ingredienser. Ölsupanserveras fradgande.


Till tunnbrödet serverades messmör blandat med smör (lika delar). Också detta mycket gott fast jag egentligen inte tycker om messsnmör.


Resultatet

 


Jag är väldigt nöjd med kursen och kan rekommendera den till andra.


 
 
Mona

Mona

6 augusti 2011 07:49

Hej Maria. Alskar bloggen och kommer kika in har aven fast jag inte ar elev hos dig :). En fraga till dig darimellan - vilket satt ar bast att varma fryst mat pa? utover sjalvtining vill saga.

http://www.getinthemood.blogg.se

Maria

14 augusti 2011 13:13

Beror på. Fryst mat fungerar bra att värma i mikron. Viktigt är att hetta upp maten ordentligt, vilket man ofta slarvar med i mikron. Bäst resultat är att tina maten i kylen. Vissa rätter vinner på att värmas i ugn om man uppskattar färgsättning och yta på maten

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Fredag 8 nov 06:50

  Matlagningsprov Eleverna delas in i två grupper som avgör vilken vecka de ska tillaga maten respektive kamratbedöma. Alla ska dock vara redo att tillaga första gången beroende på om elever är sjuka.   Matlagningsprovet arbetar eleverna med...

Av Maria - Torsdag 3 okt 07:00


  Denna vecka ska eleverna baka småfranska av närproducerat och kravmärkt mjöl från Stora Hällsta. Stora Hällsta är en gård som producerar och mal sitt eget mjöl. Gården ligger drygt 4 km från skolan levererar direkt til oss.                ...

Av Maria - Torsdag 3 okt 06:45

1. Kahoot! om "Energiförbrukning i köket" och "Livsmedelshygien". Ni ska delta med era riktiga namn eftersom det är ett test som ni har haft chans att läsa på.   2. Vi ser detta filmklipp.   3. Ni lagar kycklingwok med ris. Recept från min...

Av Maria - Tisdag 1 okt 08:00


 

Av Maria - Tisdag 1 okt 06:51

          Recept: https://drive.google.com/file/d/1jd3Eauc-2HzImc-_TY-tlPzHF0lVVqyA/view?usp=sharing                                                       ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se