Alla inlägg under augusti 2011

Av Maria - 25 augusti 2011 13:41

Idag har eleverna kokat pasta och gjort en pastasallad. Här är resultatet:

                 

Av Maria - 24 augusti 2011 10:29

Idag kokade eleverna pasta och gjode pastasallad. Här är resultatet:

                   

Av Maria - 23 augusti 2011 18:36

Jag har till min glädje fått möjlighet att gå fortsättningskursen i surdegsbakning på Saltå Kvarn gratis  mot att jag blir Manfreds assistent.

http://www.saltakvarn.se/kurser/assisteramanfred.htm 

Helgen den 8-9 oktober bär det iväg till Järna igen.

http://www.saltakvarn.se/bakkurs-konsument.htm


Av Maria - 23 augusti 2011 18:17

Nyss hemkommen från en mycket bra, berörande och annorlunda föreläsning med Anders Wiman. http://www.wiman.se/forelasning.html

Min rektor hade förberett mig, så jag hade med mig näsdukar   eftersom det blev både gråt och skratt.    

Av Maria - 23 augusti 2011 12:53

Idag har eleverna i 8A1 kokat pasta och gjort pastasallad. Resultatet:                  

Av Maria - 22 augusti 2011 10:11

Idag har eleverna bl a lärt sig att koka pasta. Här är deras fina pastasallader:

             

Av Maria - 21 augusti 2011 21:25

Jag har tillsammans med mina kollegor på Ekebyskolan gjort våra pedagogiska planeringar, nu även med elevdelen. Här kommer länkar till dokumenten:


Mat, måltider och hälsa:

https://docs.google.com/document/d/1bkBncEWsnk3Ayge7GKsBxTpRmgtSxHFGbgW1Lotdc80/edit?hl=en_US


https://docs.google.com/document/d/1Wdny45gfd1nxyrK-Dx7d6om-Wfn0DcaUillPK7JzkM4/edit?


Miljö och livsstil:


hl=en_UShttps://docs.google.com/document/d/1uvSSi8sH0P4ld-SOwIzuSUAd6rN43bDG4ryQC1ZmKfg/edit?hl=en_US


https://docs.google.com/document/d/160C2Q5nX6PczefxyY1BWhW8Nf5L3Pz75mfq6k5OPUJY/edit?hl=en_US


Vi har gjort ytterligare två; "Konsumention och ekonomi" samt "Smarta val" för år 5. De är nästan klara. Självklart kommer vi att redigera dokumenten efterhand.








Av Maria - 21 augusti 2011 20:32

I helgen var jag på min svågers 50-årskalas. Jag tog med mig ett par limpor som blev mycket uppskattade och själv tycker jag att de blir riktigt goda. Ett favoritrecept! Receptet publicerades i Allt om mat nr 5 1991 men finns ej i deras receptarkiv. Här kommer receptet:


Det här behövs för 3 normalstora bröd:

6 dl grovt rågmjöl

6 dl vatten, ca 70˚

4 dl vatten, kallt

100 g jäst

2 msk salt

1 msk kummin eller andra brödkryddor

Ca 22 dl vetemjöl (1320g), gärna vetemjöl special

Gör så här:

  1. Häll 6 dl rågmjöl i en stor bunke.
  2. Tillsätt 6 dl varmt vatten, ca 70˚och rör om. Låt vila i 5 minuter.
  3. Tillsätt 4 dl kallt vatten och rör om. Smula ner jästen i den lösa degen. Rör om så att den löser sig.
  4. Tillsätt salt, önskade kryddor och 20 dl vetemjöl. Arbeta degen kraftigt. Tillsätt ytterligare vetemjöl och arbeta degen totalt 5 min. Degen ska bli fast och smidig.
  5. Låt jäsa under duk 45 min.
  6. Arbeta degen ytterligare, dels i bunken dels på mjölat bakbord. Baka ut till 3 bröd. Lägg bröden på smorda plåtar eller bakpappersklädda plåtar. Strö vetemjöl över. Skåra bröden tunt med vasst rakblad.
  7. Låt jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 225˚.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen. Sänk värmen efter 20 min till 200˚. Grädda ca 35 min.
  9. Låt svalna på galler under duk.

Ett bra tips: Vid 99˚C är brödet färdiggräddat.


Ett knäckebröd som jag också bidrog med är efter ett recept i ”Vår kokbok”. Brödet sålde jag också på vår marknad i Broddbo.


Tunt knäckebröd 24 st Ugn 250˚

25 g jäst

2 dl vatten

1 msk hel anis, fänkål, kummin eller rosmarin

½ dl olja

1 ½ tsk salt

3 dl grovt rågmjöl (165g)

3 dl vetemjöl (180g)

Till utbakning

Grovt rågmjöl


Rör ut jästen med fingervarmt vatten i en bunke eller
köksmaskin. Stöt kryddan i en mortel. Tillsätt krydda, olja, salt och mjöl.
Arbeta degen tills den blir smidig. Jäs under bakduk ca 15 min.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Forma den till en längd
och dela den i ca 24 bitar. Strö rikligt med mjöl på bakbordet. Forma en degbit
i taget till en rund bulle. Vänd den i mjöl och kavla den med en kavel och som
slutet med en kruskavel till en mycket tunn kaka, ca 15 cm i diameter. Lägg dem
efter hand på plåtar. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Passa brödet så att
det inte bränns. Låt kakorna svalna på galler utan bakduk.





Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards