Alla inlägg under september 2011
Nu har SVT1 startat serien "Landet brunsås". Sänds 21:00 på tisdagar. Förra omgången var riktig trevlig och jag använde ett par avsnitt i undervisningen,
Eleverna kokade poatis och de som ville fick pressa den eller så gjorde de potatismos. En grupp blandade i morötter. Till potatisen stekte de torsk, gjorde en kall sås på grekisk yoghurt samt kompleterade med grönsaker. Här är resultatet:
Igår var jag hos en kollega och plockade två stora korgar med äpplen. Tack Lise-Lotte!
Idag gick allt i äpplets tecken...
För ett par sommrar sedan köpte jag en äppelskalare på loppisen i Grisslehamn. Den skalar, kärnar ur och skivar äpplen. Modellen heter Star och är gjord i USA. Företaget fick patent på sin produkt 9 juni 1885. Jag har sett moderna varianter. http://www.google.com/imgres?imgurl=http://sandberghusochhem.se/images/%C3%A4ppelskalare%2520vit%2520r%C3%B6tt%2520%C3%A4pple.jpg&imgrefurl=http://sandberghusochhem.se/visa_produkt.asp%3Ft%3D%25C4ppelskalare%2Bvit%26id%3D61%26lang%3Dsv&usg=__r4xi3cweJZ7RZBqO-eCUHkYZyeQ=&h=400&w=400&sz=13&hl=sv&start=0&zoom=1&tbnid=pbKahUCooT_foM:&tbnh=142&tbnw=181&ei=L85sTr2BM5DwsgaQ56T6BA&itbs=1&iact=hc&vpx=1098&vpy=236&dur=1743&hovh=225&hovw=225&tx=115&ty=123&page=1&ndsp=18&ved=1t:429,r:11,s:0&biw=1366&bih=599
Jag använde den när jag gjorde mitt äppelmos. När maskinen gjort sitt så kokade jag äpplena i lite vatten och därefter mixade jag dem . Något socker tillsätter jag inte eftersom jag tycker moset är gott som det är.
Det blev en hel del burkar att frysa in. Här är en del av dem:
Jag gjorde också några äppelpajer. En blev till eftermiddagsfikat och fyra till frysen.
Jag gjorde också en surdegsstart med rivna äpplen efter Saltå kvarns recept: http://www.saltakvarn.se/recept/receptblad/SurdegsstartavRag.htm
Jag skapade också ett äppel- och havrebröd. Kokade en
gröt på nakenhavre http://www.green-n-lean.se/nakenhavre.html och
vatten. Gjorde en fördeg på mitt osötade äppelmos, lite jäst och rågsikt.
Fördegen fick stå i 8 timmar. Tillsatte gröt, mjöl, salt och lite rapsolja.
Arbetade degen smidig. Jäsning ca 2 timmar. Bakade ut den ganska lösa degen och
la dem i smorda formar. Jäsning till dubbel storlek. Gräddade först i 10 min 250˚C och sedan i 175˚C tills innertemperaturen är 98˚C. Efter 1 minuters gräddning tillsätts ånga och släpptes ut efter 10 min.
När min man gjorde marinad till revbensspällen tog han i ett par matskedar äppelmos.
Eleverna kokade ris, stekte korv/gjorde korvstroganoff eller currysås. Kompletterade med grönsaker. Här är resultatet:
I tisdags var Paolo Roberto och föreläste för treorna på Kungsängsgymnasiet i Sala. På kvällen hade allmänheten möjlighet att lyssna på han föreläsning och då passade jag på. Föreläsningen skulle handla om bland annat ledarskap men Paolo utryckte en hel del åsikter om det mesta vilket han gjorde på ett underhållande sätt. Framför allt har han ett intresse för de som har det mindre förspänt i samhället och han ger oss hopp om att det kan bli något av "strulpellarna" bara någon ser dem och bekräftar dem på ett positivt sätt. Det är Paolo själv ett bevis på.
Eleverna kokade ris och stekte korv eller gjorde korvstroganoff. Kompletterade med grönsaker. Här är resultatet: