Direktlänk till inlägg 13 oktober 2011
Idag har eleverna i år 9 en aktivitetsdag vid Sala silvergruva.
"Sala Silvergruva och skolorna i Sala kommun har det senaste året diskuterat hur man kan integrera verksamheten vid Sala Silvergruva i skolundervisningen och dra nytta av den historiska betydelsen som Sala Silvergruva haft i den svenska historien.Tre spännande program har tagits fram för årskurs 3, 6 och 9 i Sala Kommun. Som mest kan det bli upp till 600 elever som deltar i dagarna under hösten 2011.
Syftet med projektet är att redan i skolåldern skapa intresse och stolthet i Sala och Västmanland för ett av Sveriges viktigaste historiska centrum, Sala Silvergruva."
Denna vackra och soliga dag vid gruvan får eleverna vara med i olika aktiviteter; som besök på gruvmuseum
http://www.salasilvergruva.se/upptack-mer/gruvmuseum/
nedstigning i gruvan
http://www.salasilvergruva.se/aktiviteter/guidade-turer/ulrica-eleonora-gruva-155m/
höghöjdsbana
http://www.salasilvergruva.se/aktiviteter/hoghojdsbanan/
och brödbakning.
Jag var med när eleverna bakade bröd över öppen eld. Degen var gjord av närproducerat mjöl från "Stora Hällsta" (kravmärkt rågmjöl och vetemjöl), salt, olja, vatten och bakpulver.
Eleverna smaksatte sitt degämne med oregano, timjan och rosmarin. Alla formade och gräddade sitt bröd själva.
Ansvariga för aktiviteten bakning över öppen eld var personal från Gruvans Wärdshus; Annelie Skoglund (restaurangchef) och Mikaela Puhtila.