Alla inlägg under oktober 2011

Av Maria - 13 oktober 2011 11:09

  

Idag har eleverna i år 9 en aktivitetsdag vid Sala silvergruva.


"Sala Silvergruva  och skolorna i Sala kommun har det senaste året diskuterat hur man kan integrera verksamheten vid Sala Silvergruva i skolundervisningen och dra nytta av den historiska betydelsen som Sala Silvergruva haft i den svenska historien.Tre spännande program har tagits fram för årskurs 3, 6 och 9 i Sala Kommun. Som mest kan det bli upp till 600 elever som deltar i dagarna under hösten 2011.

 

Syftet med projektet är att redan i skolåldern skapa intresse och stolthet i Sala och Västmanland för ett av Sveriges viktigaste historiska centrum, Sala Silvergruva."

 

Denna vackra och soliga dag vid gruvan får eleverna vara med i olika aktiviteter; som besök på gruvmuseum

http://www.salasilvergruva.se/upptack-mer/gruvmuseum/

nedstigning i gruvan

http://www.salasilvergruva.se/aktiviteter/guidade-turer/ulrica-eleonora-gruva-155m/

höghöjdsbana

http://www.salasilvergruva.se/aktiviteter/hoghojdsbanan/  

och brödbakning.


Jag var med när eleverna bakade bröd över öppen eld. Degen var gjord av närproducerat mjöl från "Stora Hällsta" (kravmärkt rågmjöl och vetemjöl), salt, olja, vatten och bakpulver.


Eleverna smaksatte sitt degämne med oregano, timjan och rosmarin. Alla formade och gräddade sitt bröd själva.


                

Ansvariga för aktiviteten bakning över öppen eld var personal från Gruvans Wärdshus; Annelie Skoglund (restaurangchef) och Mikaela Puhtila.

 

ANNONS
Av Maria - 12 oktober 2011 16:02

Idag har jag bakat Levainbröd som blev ganska lyckade. Degen är en trestegsdeg som är gjord på vildjäst av aprikoser (som jag fick från kursen). Efter dessa tre steg ska man göra den slutliga degen som jäses ett par timmar samt när de är utbakade. Utbakningen sker mycket försiktigt.

 Jag behöver en vassare kniv för snyggare snitt och de ska gräddas lite mer så att skorpan blir lite tjockare  

ANNONS
Av Maria - 12 oktober 2011 08:37

Har nyss beställt en hel del mjöl av olika sorter från vår lokala producent "Stora Hällsta" http://www.storahallsta.com/ som producerar KRAV-märkt. Nästa vecka gör vi Mat-Tinas tacopaj med mjöl från "Stora Hällsta" och med närproducerad nötfärs från Färinge kött i Heby http://www.faringekott.se/. Veckan därpå kommer vi börja baka matbröd.

Av Maria - 11 oktober 2011 13:48

Eleverna tillagade falafel, ugnsrostade rotfrukter, sallad och kall sås. Se lektionsplanering för vegetarisk matlagning; http://hemkunskapen.bloggplatsen.se/2011/10/05/6379157-lektionsplanering-for-vegetarisk-mat-ar-8/                 

Av Maria - 10 oktober 2011 16:46

Förra gången jag var till Saltå kvarn på kurs gjorde jag denna film. Den är faktiskt ganska bra och ger lite bra tips.

Av Maria - 10 oktober 2011 15:57

Från kursen i Saltå kvarn fick jag med mig en kalljäst bulldeg av vildjäst (som vi inte hann baka ut på kursen) och Saltås Levain steg 2. Imorse bakade jag ut bullarna och gräddade dessa på eftermiddagen. Resultatet blev riktigt bra och bullarna blev väljästa. Levainen gjorde jag steg 3 och degen räcker till 8 levain.

    

Av Maria - 10 oktober 2011 12:40

Idag har eleverna kokat pasta och gjort en köttfärssås. När de gjorde köttfärssåsen var de kreativa och smaksatte och tillsatte olika ingredienser dels på egen hand. Alla var nöjda med sin sås.

                         

Av Maria - 10 oktober 2011 10:26

Vegetarisk matlagning - se upplägg http://hemkunskapen.bloggplatsen.se/2011/10/05/6379157-lektionsplanering-for-vegetarisk-mat-ar-8/


Eleverna lagade falafel, bulgur/ugnsrostad potatis/rotfrukter, sallad och sås.

             

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se