Alla inlägg under november 2011
Under lördagen bakade jag mjukt tunnbröd från "Brödtraditioner förr och nu i Jämtland och Härjedalen"
Mjölmängden fick jag justera lite och jag tyckte bäst om dem när de inte var allt för tunna.
Jag bakade också urgoda Makroner med god chokladfyllning; Ganache (200g mörk bra choklad, 75g smör och 2 msk vispgrädde) och med lemoncurd
Lemoncurd (blir ca 2 dl)
2 citroner
2 dl socker
3 ägg
75 g smör
Dela på citronerna och pressa ur saften.
Vispa ihop ägg och socker i en rostfri skål och rör sedan ner citronsaft.
Värm sedan krämen över vattenbad under omröring tills den tjocknar. Ta upp skålen och klicka i smöret
och rör om ordentligt. Häll upp i rena burkar med locka och ställ i
kylen.
Receptet på Makronerna tog jag ur boken "Dekorera cupcakes, kakor och tårtor" av Anne Rigg. Receptet funkade förutom att jag fick förlänga gräddningstiden från 8-9 min till 18 min.
Sätt ugnen på 170 grader.
Sikta samman 2 dl florsocker och 75 g mald mandel
Lägg 3 äggvitor i en rostfri bunke och tillsätt 1 nypa salt och 1 droppe citronsaft eller vinäger. Vispa till fast skum. Tillsätt 1/2 dl socker lite i taget och vispa ordentligt. Fortsätt sedan att vispa till en styv och blank marängsmet.
Vänd ner socker- och mandelblandingen. Rör ner ev. 4 msk kakao. eller pastell/hushållsfärg
Fyll en spritspåse med makronsmet. Spritsa ut plattor som är ca 5 cm i diametern på bakplåtar (med bakplåtspapper). Slå plåtarna försiktigt mot bakbordet så att ev. luftbubblor försvinner. Låt dem stå i 10 min innan de gräddas.
Grädda kakorna i 18 min. Låt dem svalna något innan de lossas från plåten. Låt de svalna helt på bakgaller.
Lägg ihop makronerna med smörkräm, ganache, vispad grädde eller sylt emellan och servera direkt.