Alla inlägg under november 2011
Nu under ett par veckor har eleverna år 8 matlagningsprov. Det de ska göra är att enskilt laga en näringsriktig måltid till två personer.
Livsmedel att utgå ifrån vid planeringen:
• Köttfärs
• Potatis
• Spaghetti
• Lasagneplattor
• Ris
• Bulgur
• Couscous
• Mjölk
• Matgrädde
• Mezeyoghurt
• Ost
• Margarin
• Olja
• Jäst
• Ägg
• Lök
• Morötter
• Vitkål
• Purjolök
• Vitlök
• Rotselleri
• Palsternacka
• Krossade tomater
• Tomatpuré
• Majs
• Konserverade champinjoner
• Fryst dill och persilja
• Kryddor
• Buljong
• Vinäger
• Ströbröd
• Mjöl
Matlagningsprovet utvärderas utifrån: ”Arbetsordning” ”Ordningoch reda under arbetet” ”Val av recept” ”Hälsosam” ”Metod” ”Redskap” ”Tillagning””Resurstänk” ”Disk” ”Kompost” ”Kreativitet” ”Skicklighet” ”Tidspassning” ”Upplägg”
”Tallriksmodell” ”Smak” ”Ordning i köket efter arbetet”
Utvärdering sker i slutet av lektionen. En elev som har lagatmaten utvärderar genom att besvara frågorna nedan. Jag som lärare och den somblir bjuden på mat utvärderar genom att skriva tre saker som gick bra och tre saker som kan gå bättre.
Egen utvärdering
Jag har lagat:______________________________________________
1.___________________________________________
2.___________________________________________
3.___________________________________________
1.___________________________________________
2.___________________________________________
3.___________________________________________
1.___________________________________________
2.___________________________________________
3:___________________________________________