Direktlänk till inlägg 9 februari 2012

Tävling

Av Maria - 9 februari 2012 21:19

Förra veckan startade jag en tävling för eleverna i år 8. Den går ut på att eleverna ska kasta så lite mat som möjligt. De måste lära sig att beräkna och tillaga lagom mycket mat så inget behöver kastas. Jag brukar alltid ha ett durkslag i vasken där eleverna får skölja av sina rester i. Innehållet väger jag efter måltiden och delar vikten med antal elever som är på lektionen. Vi kommer hålla på ett antal veckor och den vinnande klassen får välja vad de vill laga/baka.


Hittills har klasserna slängt mellan 0-10 gram mat per person. Tidigare kunde durkslaget vara minst halvfullt så tävlingen har eleverna verkligen tagit på allvar.


Inspirerad blev jag  av min systerdotter Daniella som är husmor i en skolrestaurang i Stockholm. Hon har startat ett liknande projekt för sina elever men där blir eleverna belönade med extra tillbehör och önskerätter om de minskar på matsvinnet.

Så här skriver Daniella om hennes projekt:

"Det är fantastiskt roligt att se hur engagerade och medvetna eleverna blir. Jag sitter faktiskt nu i veckan och lägger upp nya "mål" som vi säger till eleverna, räknar ut snitt och skoldagar. Nu den närmaste månaden så ska jag gå runt i klasserna för att prata mer tillsammans med eleverna, mycket om att vi värnar om miljön när vi inte kastar så mycket mat. Någonting jag har märkt nu denna termin är att dom har kastat lite mer, mycket tror jag beror på att dom inte kan "följa" kilona/ "bollarna" (eftersom att vi räknar om och ska minska ännu mer) . Vi har 2 stycken rör som står i ett glas skåp, i det ena röret finns det bollar/flörtkulor som visar hur mycket mat eleverna kastade föregående termin, en kula väger ex 10.6 kg osv. sedan i röret brevid, lägger man ex antal kulor som motsvarar dagens kilo, på så sätt så får eleverna följa med och se hela dagarna hur mycket som fylls i röret osv. Under terminen har vi två olika delmål som dom inte får "överstiga", lyckas eleverna med det så får dom en liten belöning, som dom är med och röstar fram i klasserna. Jag vill undvika så mycket socker som möjligt, så det kan ex vara en baugetter till lunchen, juice, frukt, eller något "lyxigare" pålägg m.m sedan om dom uppnår det sista delmålet så får dom önska en valfri rätt som också röstas fram av matrådet som tidigare har diskuterat med sina respektive klasser. Den Maträtten serveras sista skoldagen. Denna termin så har vi minskat inköpen markant när det gäller mängden potatis och ris. "


"Dom blir peppade, just när dom har någonting att kämpa emot. och sedan att få se resultat Jag har haft många elever som frågar när dom nya delmålen är klara, sedan är mina små, så dom är duktiga på att berätta vilken kompis som kastar m.m man kan aldrig kräva att dom inte får slänga någonting alls, men just att ta lite mindre och flera gånger, att dom faktiskt FÅR tränga sig i kön om dom ska ha mer, och att en vuxen ALLTID måste hjälpa till om dom vill ha mer men inte riktigt vågar tränga sig osvdet har hjälp enormt mycket"


 
 
Ingen bild

Anna

12 februari 2012 17:58

Vilket jättebra idé, för att göra eleverna mer miljö- (och kostnads)medvetna! Tävlingar brukar ju ofta gillas av eleverna. Vill också passa på att tacka för alla fina tips jag har fått genom din blogg. Det är alltid lika roligt att gå in här och läsa om vad ni gör på din skola. Är själv HKK-lärare på en högstadieskola i Ludvika.

Maria

13 februari 2012 21:34

Tack för tacket! Det är roligt om det vi gör på Vallaskolan kan inspirera andra såsom jag blev inspierad av min systerdotter.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 10 feb 17:00

Eleverna svarar på denna enkät om mat och hälsa: 10 min.     https://app.studi.se/l/matvanor. 4:41 min   https://app.studi.se/l/naeringsaemnen. 4:39 min https://app.studi.se/l/undernaering-och-fetma  4:32 min   Tallriksm...

Av Maria - Måndag 10 feb 13:17

          Denna rätt kan självfallet göras helt vegetarisk. Tycker man inte om kokosmjölk kan den bytas ut till 1 dl vispgrädde och 1 ½ dl vatten. Grön curry kan bytas ut till vanlig curry (ca 1 tsk). Grönsakerna kan varieras men behåll samma mä...

Av Maria - Fredag 17 jan 07:42


 

Av Maria - 8 november 2019 06:50

  Matlagningsprov Eleverna delas in i två grupper som avgör vilken vecka de ska tillaga maten respektive kamratbedöma. Alla ska dock vara redo att tillaga första gången beroende på om elever är sjuka.   Matlagningsprovet arbetar eleverna med...

Av Maria - 3 oktober 2019 07:00


  Denna vecka ska eleverna baka småfranska av närproducerat och kravmärkt mjöl från Stora Hällsta. Stora Hällsta är en gård som producerar och mal sitt eget mjöl. Gården ligger drygt 4 km från skolan levererar direkt til oss.                ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se