Direktlänk till inlägg 25 maj 2012

Utländsk mat med 8B2

Av Maria - 25 maj 2012 15:45

Vi lagar den polska rätten Bigos


Bigos

500g surkål

500g vitkål

1 gul lök

500g fläskkött

2 paket bacon

3 msk margarin

3 msk tomatpuré

2 buljongtärningar

1 tsk kummin

2 lagerblad

2 krm svartpeppar

1 msk vegeta

15g torkad svamp

250g polsk korv typ bratwurst


Gör så här:

  1. Skiva kål och lök. Om de blir långa så korta av dem.
  2. Skär köttet i tärningar och bacon i mindre bitar.
  3. Fräs kål och lök mjuka i margarin i en stor gryta.
  4. Bryn kött och bacon i en stekpanna, lite i taget och häll ner detta sedan i grytan.
  5. Tillsätt tomatspuré, vatten så att det nästan täcker, 2 buljongtärningar, kummin, lagerblad, svartpeppar, vegeta och eventuellt torkad svamp.
  6. Låt koka i ca 50 min.
  7. Skär korven  i skivor och stek den i en stekpanna. Tillsätt den i gryta. Låt koka ytterligare i 10 min.
  8. Servera med kokt potatis och/eller bröd.  

Karelska piroger


Deg:

2 1/2 dl rågmjöl

2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 dl vatten
1 msk smör
Fyllning:
2 dl grötris
2 dl vatten
1 liter mjölk
2 tsk salt
1 msk smör


Låt riset koka i vattnet tills allt vatten kokat in, tillsätt det mesta av mjölken och låt gröten småputtra i 30-40 minuter. Späd ev med mer mjölk. Tillsätt salt och smör. Låt gröten kallna.


Blanda ingredienserna till en slät deg. Dela degen i 25-30 lika stora bitar. Täck degbitarna med plastfolie så att de inte torkar. Kavla ut en i taget till ovala plättar, ungefär 10 cm i diameter. Bre på lite gröt och lämna 1 cm ut till kanten. Vik över kanterna, en liten bit i taget och pressa ihop vart efter, se denna länk:

http://www.pickipicki.se/2007/10/karelsk-pirog-karjalan-pirakka/

Grädda pirogerna i 225˚C i 15 minuter. När de är färdiggräddade och precis kommit ut ur ugnen penslas ovan- och undersida med en blandning av vatten och smör. Låt pirogerna ligga i en stor skål med en bakduk över tills de svalnat. Servera pirogerna med äggsmör.

Äggsmör
3 kokta ägg
5-6 msk smör
Finhacka kokta ägg, blanda med rumsvarmt och smör. Äggsmör är godast kallt till varma piroger.


 

Turkiska piroger

För 32 st

 

Ingredienser

Degen:
50 g jäst
225 g smält smör
4 ½ dl mjölk
1 ½ tsk salt
3 ägg
17 dl mjöl

I köttfärsen har jag:
Ca 700 g köttfärs
1 stor hackad lök
Salt
Chilipeppar
Mynta
3-4 vitlökar
1 matsked tomatpuré
1 fint hackad grön paprika


Gör så här

Börja med degen:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och häll i mjölken och häll sen ner vätskan i bunken med jäst och blanda så jästen löser sig. (Vätskan ska vara fingervarm så klart)

I med salt och ägg och rör om, och sen ner med allt mjöl.


Blanda tills degen blivit fast och fin.
Låt den stå och jäsa i 1 timma.
Medan degen jäser är det dax att göra fyllningen till pirogerna.


Fräs löken och köttfärsen, häll i kryddorna, tomatpurén, paprikan och vitlöken och låt det stå puttra på spisen tills paprikabitarna har blivit mjuka. Ibland kan man få hälla i lite vatten och låta det koka bort. Krydda efter smak!


När degen jäst i en timme så ska du knåda den ordentligt, dela den sedan i fyra ungefär lika stora delar, och dela sedan var del i 8 delar (=32 st).


Kavla ut till små rundlar, lägg på fyllningen (jag brukar lägga ungefär 1 ½ matsked), vik ihop och kläm ordentligt i skarven med en gaffel så det inte går upp.


Låt dem jäsa i ytterligare 20 minuter och sen pensla med ägg och in i ugnen i 15 minuter på 225 grader.

   



 Serbiska pogača = blir 2 brytbröd


50g smör eller margarin smältes försiktigt i en katrsull. Ta av kastrullen.

5 dl mjölk tillsättes. Blandningen ska vara fingerljummen.


Smula 50g jäst i en bunke. Häll över mjölkblandningen.


Tillsätt 2 tsk salt och vetemjöl tills degen släpper bunken.


Arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa i 30 min eller snabbare på varm plats.


Dela degen i 2 delar och kavla ut varje bit till en stor kaka (typ som till bullar). Bre på 25g smör eller margarin på varje kaka och rulla ihop dem (typ som med bullar).


Nu ska varje längd formas till en rund form med ena ändan i mitten och resten snurras som typ ett snigelskal. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Klipp lagom stora brytbitar med inte ända ner.


Låt jäsa i ca 30 min.


Sätt ugnen på 200˚C



Pensla bröden med uppvispat ägg.


Grädda i 30 min


   


Vegetariska Crêpes


Eleverna gjorde efter eget huvud.

 

 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards