När jag bjuder på dessa bagutter vill många ha receptet. Det blir jag lite förvånad över eftersom det verkligen är ett enkelt, vanligt basrecept. Receptet finns i HK-boken.
Baguetter 3 st
5 dl fingervarmt vatten
1/2 dl olja (kan uteslutas om brödet ätes samma dag)
2 tsk salt
1 paket jäst
vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 250°C.
Smula jästen i en bunke.
Tillsätt fingervarmt vatten, olja, salt och så mycket mjöl så att degen släpper bunken. Rör med en träsked.
Arbeta degen blank och smidig i bunken eller på bakbord. Det tar ca 5 min.
Jäs degen i bunken ca 30 min.
Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Ta upp degen på bakborden och knåda den lätt.
Dela den i 3 delar och varje del till en baguett ungefär lika långa som plåten. Lägg dem på plåten.
Snitta dem eventuellt.
Låt baguetterna jäsa i 30 min.
Grädda mitt i ugnen i ca 12min.
Låt svalna på bakgaller.