Alla inlägg under maj 2012

Av Maria - 21 maj 2012 13:18

Idag gjorde eleverna en sallad typ Ceasarsallad men vi hade Rhode Islandsås till. Jag visade hur man gör majonäs och eleverna gjorde sin sås med den hemgjorda majonäsen. I salladen hade de romansallad, bacon, kyckling, tomat, parmesan och brödkrutonger.


Recept på Rhode Islandsås 2 portioner

1/2 dl majonäs

1/2 dl gräddfil

1 1/2 msk chilisås

4 droppar tabasco

1/2 krm salt


Blanda ihop allt och smaka av.

                   

Av Maria - 21 maj 2012 08:00

Idag lagar eleverna i 8A3 mat från olika kulturer. Vi utgår från de elever med utländsk bakgrund och tillagar olika rätter från deras föräldrars ursprungsland.


Sarma som är en rätt från Balkan och som tillagas bland annat i Bosnien. Det är kåldolmar gjorda av surkål. När bosnierna skördar vitkål så läggs de hela i stora kärl för att genomså en syraprocess med hjälp av bland annat vassle. De går att köpa vakuumpackade kålhuvuden. Kålen heter på bosniska kiseli kopus. Fördelen med dessa blad är att de är mjuka och ej behöver förkokas. Rätten tillagas med start vid nyår eftersom surkålen då brukar vara färdigprocessad.


Sarma = surkålsdolmar från Bosnien

1 surkålshuvud


Skär ut stocken ur vitkålen lite försiktigt så att bladen lossnar lättare. Lossa blad för blad och lägg dem på en rengjord bänk.


Fyllning

500g köttfärs

1/2 dl okokt ris

1 riven gul lök

2 tsk paprikakrydda

2 pressade vitlöksklyfor

1 tsk salt

2 tsk vegeta


Blanda alla ingredienser till fyllningen noga.

Lägg lite köttfärsfyllning på varje blad och börja rulla ihop dem från den grövsta sidan. Rulla och vik in sidorna som till ett paket.


Fräs i en stor gryta

1/2 dl olja

1 hackad gul lök

2 paket bacon skurna i små bitar

2 hackade feferoni

Fräs tills löken är mjuk.

Tillsätt:

6 dl vatten

1 tub med tomatpuré

3 tsk paprikapulver

8 svartpapparkorn

1 lagerblad

1 msk vegeta


Lägg nu "dolmarna" i kastrullen. Låt koka ca 1 1/2 timme på svag värme.


Rätten serveras med bröd.

     


Detta recept fick jag från en serbisk kvinna då jag arbetade som kokerska på en förskola i Huddinge:


Pogača = blir 2 brytbröd


50g smör eller margarin smältes försiktigt i en katrsull. Ta av kastrullen.

5 dl mjölk tillsättes. Blandningen ska vara fingerljummen.


Smula 50g jäst i en bunke. Häll över mjölkblandningen.


Tillsätt 2 tsk salt och vetemjöl tills degen släpper bunken.


Arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa i 30 min eller snabbare på varm plats.


Dela degen i 2 delar och kavla ut varje bit till en stor kaka (typ som till bullar). Bre på 25g smör eller margarin på varje kaka och rulla ihop dem (typ som med bullar).


Nu ska varje längd formas till en rund form med ena ändan i mitten och resten snurras som typ ett snigelskal. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Klipp lagom stora brytbitar med inte ända ner.


Låt jäsa i ca 30 min.


Sätt ugnen på 200˚C



Pensla bröden med uppvispat ägg.


Grädda i 30 min


Bryt brödet till Sarman.


Karelska piroger
Deg:

2 1/2 dl rågmjöl

2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 dl vatten
1 msk smör
Fyllning:
2 dl grötris
2 dl vatten
1 liter mjölk
2 tsk salt
1 msk smör


Låt riset koka i vattnet tills allt vatten kokat in, tillsätt det mesta av mjölken och låt gröten småputtra i 30-40 minuter. Späd ev med mer mjölk. Tillsätt salt och smör. Låt gröten kallna.


Blanda ingredienserna till en slät deg. Dela degen i 25-30 lika stora bitar. Täck degbitarna med plastfolie så att de inte torkar. Kavla ut en i taget till ovala plättar, ungefär 10 cm i diameter. Bre på lite gröt och lämna 1 cm ut till kanten. Vik över kanterna, en liten bit i taget och pressa ihop vart efter, se denna länk:

http://www.pickipicki.se/2007/10/karelsk-pirog-karjalan-pirakka/

Grädda pirogerna i 225˚C i 15 minuter. När de är färdiggräddade och precis kommit ut ur ugnen penslas ovan- och undersida med en blandning av vatten och smör. Låt pirogerna ligga i en stor skål med en bakduk över tills de svalnat. Servera pirogerna med äggsmör.

Äggsmör
3 kokta ägg
5-6 msk smör
Finhacka kokta ägg, blanda med rumsvarmt och smör. Äggsmör är godast kallt till varma piroger.

           


Kurdiska köfte

ingredienser :

500 gram köttfärs
4-6 mellanstora gärna lite avlånga potatisar.
6 gröna långa paprikor (dom är inte starka)
1-2 röda paprikor
2 lökar
1 burk krossade tomater
vitlök


Först blandar man kryddorna till köttfärsen i en bunke endast med olja och låter det gärna dra ett tag så
kryddorna blandas. Jag brukar ta lite vad som helst men säkrast är, salt, peppar, paprika, spiskummin, koriander/färsk, vitlök/färsk och pyttelite kanel .

Efter en stund ha i köttfärsen och blanda alltsammans.


Skala potatisen och skär i lagom tjocka klyftor. är det en ganska smal potatis bör det bli 4 klyftor, en lite större 6 st då man delar potatisen på längden.

Forma sedan köften som typ små "tummar" och varva mellan potatisen på plåten.Sen kan du ha all paprika runt och löken spritt lite över allt ihop. 


Ha sist över raps/matolja och krossade tomater.


Tillaga i mitten av ugnen 40-50 min på 220˚C
Smaka på en stor potatis om du är osäker.Salta och peppra över!

       


Filipinska vårrullar

 

 

För 4 personer.
 
 Ingredienser
1½ - 2 dl kokta glasnudlar
450 g köttfärs
2 dl stimlad vitkål
1 purjolök
2-2½ tsk sambal olek
2 vitlöksklyftor
1 grönsaks buljongtärning
1 dl vatten
Soja
1 pkt vårrulleplattor (alternativt filodeg)

Gör så här

Ugn 200 grader.

Hyvla/skär vitkålen tunt, strimla morötterna fint, hacka vitlöken och skiva purjolöken. Fräs löken och köttfärsen i lite olja tills den blivit mjuk och fått fin färg.


Ha i sambal olek, vitlöken, vitkålen. Häll på 1 dl vatten och smula över buljongtärningen. Det är klart när grönsakerna blivit mjuka.


Smaka av med soja och blanda mednudlarna


Lägg liten fyllning på ett av arken. Vik in ändarna, rulla ihop och pensla lite vatten på skarven för att "klistra" ihop.
Fritera/stek vårrullarna i olja tills de fått en fin gyllenbrun färg.
De kan även penslas med olja och läggas på en plåt med bakplåtspapper och ugnsgratineras.


Servera med jasminris och valfri sås, t.ex sweet chilisås.

               







Av Maria - 20 maj 2012 16:49

Förra veckan hade högstadieskolorna en gemensam eftermiddag tillsammans. Det var vår tredje för terminen. Vi Hk-lärare har gjort en bedömningsmatris i vårt ämne.


Se den via denna länk:

https://docs.google.com/document/d/1f5SIw_7IQkv_ej2wK-JApy3mDbp9vbLJijIBsG310aU/edit


Den första sidan handlar om de övergripande målen som man även ska skriva om i omdömen men är ej betygsgrundande. Den andra och tredje sidan är betygsgrundande.


Vi reviderar våra matriser efter hand så vi får se hur den är att arbeta efter.

Av Maria - 14 maj 2012 17:00

Idag lånade 9B1 och deras mentor Allan Saxlund HK-salen för de skulle baka till sitt afternoon tea. De handlade för klasskassan. Bjöd in sin lärare Taina och en klassförälder för att inta godsakerna. Jag assisterade eleverna samt deltog under fikat. Allt smakade mycket bra.

                         


Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se