Direktlänk till inlägg 14 juni 2012

Praktikplats på Malins restaurang och catering

Av Maria - 14 juni 2012 21:54

Något som vi ska arbeta aktivt med i skolan är entreprenöellt lärande. Entreprenöriellt lärande innebär att utveckla och stimulera generella kompetenser som att ta initiativ, ansvar och omsätta idéer till handling. Det gör vi genom att bland annat ta till vara de kunskaper som finns på olika arbetsplatser. Vi ska gärna etablera kontakter arbetslivet. När vi hade en dag till att förkovra oss i vårt ämne fick jag en idé om att praktisera på en restaurang här i Sala. Sagt och gjort; nu har jag idag gjort en arbetsdag på Malins restaurang och catering.
http://www.malinscatering.se/


Dagen började ca 07:30 med att kocken Kent Schillström visade mig runt i restaurangen. Visade hur det såg ut och var allt förvarades. Kent är en erfaren kock som arbetat 50 år i branschen och har själv drivit en hel del krogar. Han vurmar för den traditionella husmanskosten och han lagar riktigt god mat.


 


Vid 08:00 kom Malin Kilström som äger restaurangen och de övriga som arbetar på restaurangen för att börja arbeta. Malin har ganska nyligen börjat driva denna restaurang men är sedan länge välkänd här i Sala för sin cateringfirma. Hon lagar god och generös mat.

http://www.malinscatering.se/om.php

Malin har bland annat arbetat på Silja line vilket jag också gjort. Vi kan under en kortare tid arbetat på samma pass!


Jag fick börja med att baka baguetter sedan följde, steka: strömming, raggmunk, fläsk, tillaga potatismos, kantarellsås, potatis- och purjolökssoppa och pastasås. Kokade pasta och förberedde olika rätter för morgondagen som fisk och stekar. Kent talade om vad jag skulle göra och ibland fick jag göra efter eget huvud. Jag skalade också en mängd rotfrukter.


Jag serverade några kollegor passade på att äta på restaurangen eftersom jag skulle göra "prao" här. Jag bistod Kent lite grann vid à la carte.


När man arbetar på restaurang så är arbetet intensivt utan mycket till paus. Det är mest stressigt vid lunchen så man äter när det börjar bli lite lugnare. Jag trivdes som fisken i vattnet. Har som sagt arbetat inom både storhushåll, förskolekök, konditori och restaurang så jag kände mig "hemma". Tycker om att arbeta intensivt och den raka jargong som ofta finns i denna bransch.


Vår arbetsdag slutade 18:30, då hade vi arbetat i 11 timmar!Nu när jag etablerat denna kontakt så har Kent och jag pratat om att han skulle kunna berätta för intresserade elever hur det är att arbeta inom restaurangbranschen. Vi kanske kan ha en temadag eller något liknande, som handlar om yrkeslivet.

     

                                           
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 30 mars 08:11

            

Av Maria - Måndag 16 mars 06:30

Se denna länk: https://www.facebook.com/grankvistper/videos/546737945734172/?multi_permalinks=1024124577783712¬if_id=1553109731051745¬if_t=group_highlights ...

Av Maria - Måndag 16 mars 06:15


Lektionen startar med att jag visar ett bildspel som jag  gjort om vegetarisk mat och vilka vinster man får av att äta vegetariskt.     De får också se filmen från naturskyddsföreningen "Handla klimatsmart"   Eleverna lagar falafel. Fa...

Av Maria - Lördag 7 mars 10:15

Energisnål matlagning med billiga baslivsmedel ONE-PAN PASTA Denna rätt är skapad av matlagningsikonen Marta Stewart http://www.marthastewart.com/978784/one-pan-pasta  och i USA kallas den One-Pan Pasta. Fördelen med denna rätt är att allt lagas...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se