Alla inlägg under augusti 2012

Av Maria - 20 augusti 2012 17:06

Igår kväll såg jag Antikmagasinet på SVT som handlade om kök och lyx. Är man intresserad av gamla köksprylar rekommenderar jag att se programmet. Serien går igeom alla olika rum och lyfter fram olika intressanta föremål. Programledare är trevliga och kunniga Li Pamp (från antikdeckarna).

http://www.svt.se/2.130775/antikmagasinet


Programmen visas på SVT 4 veckor till.

 http://www.svtplay.se/antikmagasinet

 


Av Maria - 17 augusti 2012 08:34

Under torsdagen gjorde vi en "hemlig" resa till Uppsala. Vi började med att besöka Botaniska trädgården. Ewa Söderström som planerat resan guidade runt bland blommor och växter. Hon är enormt kunnig och gjorde det intressant.

Citronträd



 

Apelsinträd



    

Fikonträd



 

Lagerträd


Efter lunch fick vi egen tid. Jag besökte Konstmuseumet på Uppsala slott. De har en utställning om Uppsala-Ekeby keramik som jag ville se.

                         


På vägen hem till Sala besökte vi Älgparken i Gårdsjö vilket var verkligen var en upplevelse. Vi satt på kärror efter en traktor och blev guidad av Leif Lindh som berättade om älgarna. Älgarna kom så nära att vi kunde klappa dem.

http://www.gardsjoalgpark.se/?page=30


   


Vi hade verkligen en trevlig dag och vädret var också bra.


Av Maria - 11 augusti 2012 15:45

Andra gången för  i år vi plockar svamp. Det fanns gott om gula kantareller. Denna gång hittade vi även trattkantareller vilket för oss är mycket tidigt.

       

Av Maria - 8 augusti 2012 09:44

Under min resa  i USA besökte jag en historisk typisk Amishgård. Gården vill visa hur amishfolket lever. Deras liv ter sig ålderdomligt eftersom de flesta inte använder sig av el, telefoner och andra "moderna"" ting. De klär sig i ålderdomliga kläder som de syr själva och gifta män har skägg men aldrig mustasch. Eftersom de inte använder el så blir även förvaring och tillagning av mat utan el.

Läs mer:   http://sv.wikipedia.org/wiki/Amish 

och en sida som verkar vara ett ett elevarbete: http://hem.passagen.se/psof/Amish.htm

  


Det var inget amishfolk som arbetade på detta utflyktsmål.



I skolan lär de sig pennsylvaniatyska i första hand, sedan även tyska och lite engelska.

 


Utanför boningshuset fanns små, små olika hus som användes för att torka mat, baka och röka.

                 


Äppelskalare som samtidigt tar bort kärnhus och skivar.

   


Baktråg

 


Med denna skivar man vitkålen.

     


Smörkärna som barnen oftast skötte. Det tog flera timmar att kärna smör. 

                   


De skulle ha Indianas best meal men vi blev grymt besvikna. Maten i USA var oftast ingen höjdare och måltiden på Amish acres utgjorde inget undantag.

     

Av Maria - 7 augusti 2012 21:30

Under mitt besök i Stockholm besökte jag Östermalmshallen. Väldigt trevlig saluhall men svindyrt. Föredrar Hötorgshallen där priserna är lite mer humana.


Min vän Traudi i Östermalmshallen.


Så här ska en riktig fin köttbit se ut. Marmorerat och med kappan kvar.

   

Av Maria - 7 augusti 2012 21:00

Ni som inte besökt Hallwylska palatset i Stockholm har missat något. Man kan också besöka deras webbutställning "40 rum och kök" som handlar om livet kring det Hallwylska köket vid 1900-talets början som är helt fantastiskt http://www.40rok.se/ 


Just nu pågår en en utställning av den spanska konstnären Joan Sallas. Han har specialiserat sig på servettvikning. http://hallwylskamuseet.se/sv/utstallningar/vackert-vikt

Jag var där under mitt Stockholmsbesök idag. Här är mina bilder från utställningen:

  

 

                                                                                     

Av Maria - 7 augusti 2012 20:30

 

Idag var jag på utställningen "Mat för en hel armé" på Armémuséet i Stockholm. Det var en intressant utställning som visar att inget krig fungerar utan mat. Ganska självklart kan tyckas. Utställningen visar hur matförsörningen påverkar olika krig. Intressant var att se mobila kokvagnar och bakvagnar samt olika redskap som användes.


Köpte Armémuseums årsbok 2012 "Mat och krig". Att soldaterna får tillräckligt med mat är nödvändigt för ork och lojaliteten. Är man hungrig så kan man gå över till fiendernas sida och får man för mycket kan man bli loj och krigsoduglig. Hästar och andra packdjur måste också ha mat. Viktigt är också tillgång till vatten. Så krig handlar mycket om logistiken kring möjligheten till att få/transportera mat och vatten.

 


Här är en del av utställningen:

                                                                                        

   

                   



Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards