Direktlänk till inlägg 9 oktober 2012
Denna vecka får eleverna göra potatisgratäng, sallad och steka kött. När de gör potatisgratängen så får de välja mellan tre olika fetthalter.
Recept:
Potatisgratäng med tre olika fetthalter.
Den här gratängen ger ca 3 g fett:
1 port
2-3 potatisar
1 dl mjölk
1 krm salt
1/4 krm peppar
1. Sätt ugnen på 225˚C.
2. Skala potatisen och skär den i tunna skivor.
3. Koka upp potatis och mjölk. Låt koka på svag värme tills potatisen är mjuk, ca 10 min. Salta och peppra.
4. Smörj en ugnssäker form. Häll potatisblandningen i formen.
5. Gratinera i ugnen ca 15 min.
Den här gratängen ger ca 10 g fett:
1 port
2-3 potatisar
vatten
1 krm salt
¼ krm peppar
knappt ¾ dl matlagningsgrädde 15 %
1. Sätt ugnen på 200˚C.
2. Skala potatisen och skär den i tunna skivor.
3. Koka dem i vatten ca 5 min. Häll av vattnet.
4. Varva potatis, salt och peppar i en smord ugnssäker form. Häll över matlagningsgrädden.
5. Gratinera i ugn ca 20 min.
Den här gratängen ger ca 21 g fett
1 port
2-3 potatisar
1 krm salt
¼ krm peppar
2 msk mjölk
4 msk grädde 40 %
1. Sätt ugnen på 200˚C..
2. Skala potatisen och skär den i tunna skivor.
3. Varva potatis, salt och peppar i en ugnssäker form.
4. Häll på mjölk och grädde.
5. Gratinera i ugnen ca 30 min.
De har möjlighet att vara kreativa genom att förbättra receptet med ex. lök, kryddor och ost.
De ska komplettera sin måltid med grönsaker enligt tallriksmodellen.