Direktlänk till inlägg 9 oktober 2012

Lektion med år 8 vecka 41 2012 - potatisgratäng med stekt kött

Av Maria - 9 oktober 2012 19:15

 

 

Denna vecka får eleverna göra potatisgratäng, sallad och steka kött. När de gör potatisgratängen så får de välja mellan tre olika fetthalter.

Recept:


Potatisgratäng med tre olika fetthalter.


Den här gratängen ger ca 3 g fett:

1 port

2-3 potatisar

1 dl mjölk

1 krm salt

1/4 krm peppar


1.    Sätt ugnen på 225˚C.

2.    Skala potatisen och skär den i tunna skivor.

3.    Koka upp potatis och mjölk. Låt koka på svag värme tills potatisen är mjuk, ca 10 min. Salta och peppra.

4.    Smörj en ugnssäker form. Häll potatisblandningen i formen.

5.    Gratinera i ugnen ca 15 min.



Den här gratängen ger ca 10 g fett:

1 port

2-3 potatisar

vatten

1 krm salt

¼ krm peppar

knappt ¾ dl matlagningsgrädde 15 %


1.    Sätt ugnen på 200˚C.

2.    Skala potatisen och skär den i tunna skivor.

3.    Koka dem i vatten ca 5 min. Häll av vattnet.

4.    Varva potatis, salt och peppar i en smord ugnssäker form. Häll över matlagningsgrädden.

5.    Gratinera i ugn ca 20 min.



Den här gratängen ger ca 21 g fett

1 port

2-3 potatisar

1 krm salt

¼ krm peppar

2 msk mjölk

4 msk grädde 40 %


1.    Sätt ugnen på 200˚C..

2.    Skala potatisen och skär den i tunna skivor.

3.    Varva potatis, salt och peppar i en ugnssäker form.

4.    Häll på mjölk och grädde.

5.    Gratinera i ugnen ca 30 min.


 


De har möjlighet att vara kreativa genom att förbättra receptet med ex. lök, kryddor och ost.


 

De ska komplettera sin måltid med grönsaker enligt tallriksmodellen.


 



   



 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards