Direktlänk till inlägg 11 mars 2013
The Big 5 i HK / The Big five i HK:
Processförmågan
- planera och tillaga måltider
- använda metoder, livsmedel och utrustning.
Kommunikativa förmågan
- motivera sina val
- föra resonemang
Analysförmågan
- motivera sina val utifrån hälsa, ekonomi och miljö.
- samband mellan måltider och individuella behov
- jämföra olika konsumtionsalternativ och koppla till konsekvenser för privatekonomi.
- samband mellan konsumenternas rättigheter och skyldigheter i olika konsumtions alternativ.
- konsekvenser av olika konsumtionsval, handlingar i hemmet utifrån en hållbar social- ekonomisk-ekologisk -utveckling.
Metakognitiv förmågan
- ge omdömen om planering, processen och produkten.
Begreppsförmågan
- livsmedel, näringsämnen och mineralämnen.
- hälsa, ekonomi och miljö.
- konsument, rättigheter och skyldigheter.
- hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling
- mattrafitioner.
Detta var vad Göran Svanelid presenterade på HK-konferensen i Sthlm december 2012