Direktlänk till inlägg 18 mars 2013

The Big 5 i Hem- och konsumentkunskapen på Vallaskolan

Av Maria - 18 mars 2013 18:45

 

Har här försökt skriva ihop hur vi arbetar med The Big 5 / The big five i Hem- och konsumentundervisningen på Vallaskolan i Sala


De tre P:ena i Hem- och konsumentkunskap
Planering
Processen
Produkten


Planering är en del av Processen
Vad ska vi göra?
Var hittar vi recepten?
Vem gör vad?
Vilka livsmedel väljer vi?
Hur blir det vi gör Hälsosamt?
Hur kan vi vara Ekonomiska?
Hur kan vi arbeta Miljömedvetet?
Vilka metoder ska vi använda?
Vad kan vi göra för att
Vilken redskap väljer vi att använda?
Vilken utrustning behöver vi?
Hur samarbetar vi på bästa sätt?
I vilken ordning gör vi?
Vem gör av i disk och undanplock?



Processen
Genomförandet av det planerade och det som kom till. Här är det viktigt att använda sig av sina sinnen för att lyckas. Tänk, titta, känn med händer, känn på doft/lukt/smakaoch lyssna på varandra. Tänk på matlagning och bak som ett hantverk. Utgå från era sinnen.
Fungerade planeringen och samarbetet? Tänkte ni på Hälsan, Ekonomin och Miljön


Produkten
Fick maträtten eller bakrätten det önskade resultatet? Hur kan ni förbättra produkten? Är produkten Hälsosam? Har ni tänkt Ekonomiskt? Hur påverkar era val Miljön



Ditt arbete med de tre P:ena ska genomsyras av aspekterna Hälsa, Ekonomi och Miljö


Ni ska kunna Ge omdömen om Planering, Processen och Produkten utifrån Hälsa, Ekonomi och Miljö.


Ni behöver känna till olika Begrepp som kökstermer; fräsa, bryna, sjuda gratinera etc för att förstå och följa ett recept. Hur mycket är 3/4 dl? Vad är en lilleman? Osv


Ni ska Kommunicera med varandra och kunna motivera era val och resonera hur era val påverkar Hälsan, Ekonomin och Miljön. Exempel: "Vi gör så här därför att..."


Ni ska kunna Analysera = kunna dra slutsatser av ert arbete. Varför blev det som det blev? Vilka konsekvenser blir det för Hälsan, Ekonomin och Miljön?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Fredag 8 nov 06:50

  Matlagningsprov Eleverna delas in i två grupper som avgör vilken vecka de ska tillaga maten respektive kamratbedöma. Alla ska dock vara redo att tillaga första gången beroende på om elever är sjuka.   Matlagningsprovet arbetar eleverna med...

Av Maria - Torsdag 3 okt 07:00


  Denna vecka ska eleverna baka småfranska av närproducerat och kravmärkt mjöl från Stora Hällsta. Stora Hällsta är en gård som producerar och mal sitt eget mjöl. Gården ligger drygt 4 km från skolan levererar direkt til oss.                ...

Av Maria - Torsdag 3 okt 06:45

1. Kahoot! om "Energiförbrukning i köket" och "Livsmedelshygien". Ni ska delta med era riktiga namn eftersom det är ett test som ni har haft chans att läsa på.   2. Vi ser detta filmklipp.   3. Ni lagar kycklingwok med ris. Recept från min...

Av Maria - Tisdag 1 okt 08:00


 

Av Maria - Tisdag 1 okt 06:51

          Recept: https://drive.google.com/file/d/1jd3Eauc-2HzImc-_TY-tlPzHF0lVVqyA/view?usp=sharing                                                       ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se