Direktlänk till inlägg 18 mars 2013

World Home Economics Day 15 mars 2013

Av Maria - 18 mars 2013 18:45

En liten rapport från dagen i Uppsala:


Dagen började med att Iris Myrland som är HK-lärare  från Långsjöskolan i Rimbo berättade hur hon undervisar elever i grundsärskolan och träningsskolan. Hennes modell är att alla elever har rätt till bra och väl förberedd undervisning. Extra viktigt är att demonstrera för dessa elever och att allt ska vara på plats. Annars är det lätt att eleverna får något typ av utbrott. Hon visar tydligt hur resultatet kommer att bli med att duka och visa hur maten ska vara upplagd.

Hon använder mycket frukt och bär i undervisning som de själva plockat eller fått.

När hon vill visa vad något kostar lägger hon fram den summa pengar brevid måltiden.

Ett problem som hon tycker kan vara ett problem är att det är svårt att hantera assistenter, eftersom de gärna vill ta över sysslorna. Det är eleverna som ska utföra arbetet. Det är viktigt att handleda och hjälpa på rätt sätt.


Jag tyckte det var intressant att lyssna på Iris eftersom jag har planer på att arbeta inom särskolan. Det jag fick veta på konferensen var att vi som är hushållslärare troligen har behörighet att undervisa inom särskolan och det glädjer mig mycket.Eftermiddagens föreläsning med författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson var dagens höjdpunkt. Mycket kunnig och påläst är Mats-Eric om tillsatser i maten och han har skrivit ett antal böcker i ämnet.

       


Han kommer snart ut med en ny bok som handlar om matfusket i restaurangbranchen. Den kommer ut i augusti.

   


Han böcker och hans artiklar har fått upp ögonen på oss konsumenter och har påverkat livsmedelsbraschen så att en del använder färre tillsatser. De som tydligen inte behövdes... Men än finns det mycket att göra.


 


Mats-Eric Nilssons goda råd är:


Fundera över vad varan du håller i handen bör innehålla - som bröd till exempel. Mjöl, vatten, salt och jäst? Vänd sedan på varan och läs innehållsförteckningen. Stämmer det överens? Grattis! Du har hittat en vara utan tillsatser.


Laga mat från grunden med med riktiga råvaror.


Använd ekologiska och närproducerade produkter.


Undvik bluffmaten; halvfabrikat, godis, läsk och chips  som bara innehåller energi och ingen näring.


Han berättade om den ideella medlems- och konsumentförening som han har varit med att grundat. De driver frågor om bättre matkvalitet: färre tillsatser, mer råvara – mer mat i maten! se denna länk: http://www.aktavara.org/

De finns också på facebook http://www.facebook.com/aktavara Gilla gärna sidan och få löpande info!


 


Citygross har som första livsmedelskedja börjat med en märkning av tillsatsfria livsmedel. Se deras reklamfilm här:


Under helgen planerade jag en lektion om tillsatser. Hittade en bra film via Mediacenter i Mälardalen som Mats-Eric medverkar i "Vår köpta mat - en film om tillsatser och e-ämnen". Filmen är 14:36 min. Här är trailern:

Hittade också en annan film på samma ställe. "Madelens matmyter: Är alla tillsatser dåliga". 13:56 min. Helt ok.


Gjorde ett bildspel med intressanta bilder på produkter med många tillsatser och liten mängd "huvudingrediens" + lite allmän fakta om tillsatser.


Ett stort tack till de som arrangerar dagen och till Stiftelsen Uppsala Hushållsskolans fond! www.hushallsskolasfond.se

    


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 18 maj 11:27

                                                      ...

Av Maria - Måndag 4 maj 08:00

  1. Ni ska följa detta recept (från "Vår kokbok") men ni ska ta 2/3 av ingredienser.       Smörj er form noggrannt! Ni ser om ni har gjort det genom att se om ströbrödet fastnar. Om inte - gör om och gör rätt!   Vispa ägg och s...

Av Maria - Torsdag 16 april 11:55


  Rårakor     Serveras med bacon och lingonsylt alternativt med lite gräddfilssås. ...

Av Maria - Måndag 30 mars 08:11

            

Av Maria - Måndag 16 mars 06:30

Se denna länk: https://www.facebook.com/grankvistper/videos/546737945734172/?multi_permalinks=1024124577783712¬if_id=1553109731051745¬if_t=group_highlights ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se