Direktlänk till inlägg 18 mars 2013

World Home Economics Day 15 mars 2013

Av Maria - 18 mars 2013 18:45

En liten rapport från dagen i Uppsala:


Dagen började med att Iris Myrland som är HK-lärare  från Långsjöskolan i Rimbo berättade hur hon undervisar elever i grundsärskolan och träningsskolan. Hennes modell är att alla elever har rätt till bra och väl förberedd undervisning. Extra viktigt är att demonstrera för dessa elever och att allt ska vara på plats. Annars är det lätt att eleverna får något typ av utbrott. Hon visar tydligt hur resultatet kommer att bli med att duka och visa hur maten ska vara upplagd.

Hon använder mycket frukt och bär i undervisning som de själva plockat eller fått.

När hon vill visa vad något kostar lägger hon fram den summa pengar brevid måltiden.

Ett problem som hon tycker kan vara ett problem är att det är svårt att hantera assistenter, eftersom de gärna vill ta över sysslorna. Det är eleverna som ska utföra arbetet. Det är viktigt att handleda och hjälpa på rätt sätt.


Jag tyckte det var intressant att lyssna på Iris eftersom jag har planer på att arbeta inom särskolan. Det jag fick veta på konferensen var att vi som är hushållslärare troligen har behörighet att undervisa inom särskolan och det glädjer mig mycket.



Eftermiddagens föreläsning med författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson var dagens höjdpunkt. Mycket kunnig och påläst är Mats-Eric om tillsatser i maten och han har skrivit ett antal böcker i ämnet.

       


Han kommer snart ut med en ny bok som handlar om matfusket i restaurangbranchen. Den kommer ut i augusti.

   


Han böcker och hans artiklar har fått upp ögonen på oss konsumenter och har påverkat livsmedelsbraschen så att en del använder färre tillsatser. De som tydligen inte behövdes... Men än finns det mycket att göra.


 


Mats-Eric Nilssons goda råd är:


Fundera över vad varan du håller i handen bör innehålla - som bröd till exempel. Mjöl, vatten, salt och jäst? Vänd sedan på varan och läs innehållsförteckningen. Stämmer det överens? Grattis! Du har hittat en vara utan tillsatser.


Laga mat från grunden med med riktiga råvaror.


Använd ekologiska och närproducerade produkter.


Undvik bluffmaten; halvfabrikat, godis, läsk och chips  som bara innehåller energi och ingen näring.


Han berättade om den ideella medlems- och konsumentförening som han har varit med att grundat. De driver frågor om bättre matkvalitet: färre tillsatser, mer råvara – mer mat i maten! se denna länk: http://www.aktavara.org/

De finns också på facebook http://www.facebook.com/aktavara Gilla gärna sidan och få löpande info!


 


Citygross har som första livsmedelskedja börjat med en märkning av tillsatsfria livsmedel. Se deras reklamfilm här:


Under helgen planerade jag en lektion om tillsatser. Hittade en bra film via Mediacenter i Mälardalen som Mats-Eric medverkar i "Vår köpta mat - en film om tillsatser och e-ämnen". Filmen är 14:36 min. Här är trailern:

Hittade också en annan film på samma ställe. "Madelens matmyter: Är alla tillsatser dåliga". 13:56 min. Helt ok.


Gjorde ett bildspel med intressanta bilder på produkter med många tillsatser och liten mängd "huvudingrediens" + lite allmän fakta om tillsatser.


Ett stort tack till de som arrangerar dagen och till Stiftelsen Uppsala Hushållsskolans fond! www.hushallsskolasfond.se

    






 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards