Direktlänk till inlägg 10 september 2013

Saltad nota av Mats-Eric Nilsson

Av Maria - 10 september 2013 22:12

Den första delen av boken var väldigt bra eftersom den handlar om restaurangbranschen historia från de första värdshusen till dagens restaurangkedjor. Alltid trevligt med historiska tillbakablickar. Men sedan betraktar jag historiken över utspisning på tåg och flyg som utfyllnad för att det skulle bli en bok. Efter dessa kapitel går han över till dagens matfusk. Det är bra att Mats-Eric Nilsson belyser matfusket i livsmedelsindustrin och restaurangbranschen. Det skapar en debatt och gör en del av oss mer medvetna om vad vi stoppar i oss. Vissa kedjor kan glömma min närvaro i fortsättningen med tanke på vad de lovar och vad jag faktiskt får på tallriken. Att det används tillsatser, halv- och helfabrikat till höger och vänster är inte roligt men det Mats-Eric Nilsson lyfter fram mest är att det är så många restauranger som helt enkelt ljuger för sina gäster. Det är mer som fejkas och mindre som lagas på plats. Man exempelvis påstår att man gör sin egen gelato när de använder pulver. Eller att man i många restaurangkök tillagas inte egna såser utan det använder helfabrikat. Att det är ovanligt med en krog som lagar all mat från grunden är riktigt sorgligt. Inte ens på lyxrestaurangen gör man det. I slutet av boken finns en menyguide som är en kartläggning av innehållet i restaurangmaten inom 30-tal kedjor.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards