Direktlänk till inlägg 10 september 2013
Den första delen av boken var väldigt bra eftersom den handlar om restaurangbranschen historia från de första värdshusen till dagens restaurangkedjor. Alltid trevligt med historiska tillbakablickar. Men sedan betraktar jag historiken över utspisning på tåg och flyg som utfyllnad för att det skulle bli en bok. Efter dessa kapitel går han över till dagens matfusk. Det är bra att Mats-Eric Nilsson belyser matfusket i livsmedelsindustrin och restaurangbranschen. Det skapar en debatt och gör en del av oss mer medvetna om vad vi stoppar i oss. Vissa kedjor kan glömma min närvaro i fortsättningen med tanke på vad de lovar och vad jag faktiskt får på tallriken. Att det används tillsatser, halv- och helfabrikat till höger och vänster är inte roligt men det Mats-Eric Nilsson lyfter fram mest är att det är så många restauranger som helt enkelt ljuger för sina gäster. Det är mer som fejkas och mindre som lagas på plats. Man exempelvis påstår att man gör sin egen gelato när de använder pulver. Eller att man i många restaurangkök tillagas inte egna såser utan det använder helfabrikat. Att det är ovanligt med en krog som lagar all mat från grunden är riktigt sorgligt. Inte ens på lyxrestaurangen gör man det. I slutet av boken finns en menyguide som är en kartläggning av innehållet i restaurangmaten inom 30-tal kedjor.