Direktlänk till inlägg 26 december 2013
Gjorde en tur till Stockholm för att besöka Skansens julmarknad samt göra ett besök på Hallwylska http://hallwylskamuseet.se/sv. På Hallwyska var vi på en dramavisning där husan Anna visade runt i ett hus som sjuder av förberedelser inför jul och nyår. Ni som inte varit på Hallwylska vill jag rekommendera ett besök. Har man inte möjlighet att göra ett besök så kan jag rekommendera deras webbutställning http://www.40rok.se/
Bilder från bageriet
Julmat för ca 150 år sedan
Tunnbrödsbakning i bagarstugan (min favoritplats på Skansen)
I Järnhandlarbostaden bakades det kakor - mandelmusslor, smörblad, struvor, ppepparkakor och spritsar. Detta ska föreställa 1930-tal. Man bakade med margarin som var relativt nytt matfett. Smörbladen bakades dock på smör och de var också de som var godast. Bakade kakorna hemma efter detta recept från Skansen.
Smörblad
5 hg smör
6 hg mjöj
2 äggvitor
4 msk vatten
Alltsammans blandas och arbetas till en deg. Utkavlas i strösocker (socker både på och under) till en tunn kaka. Sist användes kruskavel. Uttages med mått av ca 10 cm storlek. Om för mycket socker användes blir de lätt hårda. Gräddas ljusbruna i god värme. Mycket läckra.
(Ur Specialrecept å finare karameller och bakverk, utgivna av A. Jansson 1930)