Direktlänk till inlägg 26 december 2013

Julmaten förr i tiden

Av Maria - 26 december 2013 15:47

Gjorde en tur till Stockholm för att besöka Skansens julmarknad samt göra ett besök på Hallwylska http://hallwylskamuseet.se/sv. På Hallwyska var vi på en dramavisning där husan Anna visade runt i ett hus som sjuder av förberedelser inför jul och nyår. Ni som inte varit på Hallwylska vill jag rekommendera ett besök. Har man inte möjlighet att göra ett besök så kan jag rekommendera deras webbutställning http://www.40rok.se/


Bilder från bageriet

   


Julmat för  ca 150 år sedan 

     


Tunnbrödsbakning i bagarstugan (min favoritplats på Skansen)

   



           


I Järnhandlarbostaden bakades det kakor - mandelmusslor, smörblad, struvor, ppepparkakor och spritsar. Detta ska föreställa 1930-tal. Man bakade med margarin som var relativt nytt matfett. Smörbladen bakades dock på smör och de var också de som var godast. Bakade kakorna hemma efter detta recept från Skansen.


Smörblad

5 hg smör

6 hg mjöj

2 äggvitor

4 msk vatten


Alltsammans blandas och arbetas till en deg. Utkavlas i strösocker (socker både på och under) till en tunn kaka. Sist användes kruskavel. Uttages med mått av ca 10 cm storlek. Om för mycket socker användes blir de lätt hårda. Gräddas ljusbruna i god värme. Mycket läckra.


(Ur Specialrecept å finare karameller och bakverk, utgivna av A. Jansson 1930)


     



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 10 feb 17:00

Eleverna svarar på denna enkät om mat och hälsa: 10 min.     https://app.studi.se/l/matvanor. 4:41 min   https://app.studi.se/l/naeringsaemnen. 4:39 min https://app.studi.se/l/undernaering-och-fetma  4:32 min   Tallriksm...

Av Maria - Måndag 10 feb 13:17

          Denna rätt kan självfallet göras helt vegetarisk. Tycker man inte om kokosmjölk kan den bytas ut till 1 dl vispgrädde och 1 ½ dl vatten. Grön curry kan bytas ut till vanlig curry (ca 1 tsk). Grönsakerna kan varieras men behåll samma mä...

Av Maria - Fredag 17 jan 07:42


 

Av Maria - 8 november 2019 06:50

  Matlagningsprov Eleverna delas in i två grupper som avgör vilken vecka de ska tillaga maten respektive kamratbedöma. Alla ska dock vara redo att tillaga första gången beroende på om elever är sjuka.   Matlagningsprovet arbetar eleverna med...

Av Maria - 3 oktober 2019 07:00


  Denna vecka ska eleverna baka småfranska av närproducerat och kravmärkt mjöl från Stora Hällsta. Stora Hällsta är en gård som producerar och mal sitt eget mjöl. Gården ligger drygt 4 km från skolan levererar direkt til oss.                ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se