Direktlänk till inlägg 26 december 2013
När människor flyttade in till städerna under industrialismen så behövde man ett sätt att hålla maten kall vid förvaring. Ute på landsbygden hade folk förvarat mat i sina jordkällare. Den möjligheten försvann i och med flytten till staden. Isskåpen blev vanliga i hushåll under 1800-talet och första hälften av 1900-talet, och ersattes därefter av kylskåp.
Isskåp, var ett förvaringsskåp för livsmedel som med hjälp av isblock höll drycker och matvaror kalla.
Isskåp var ofta 1-1,5 meter höga, öppnades med ett lock eller med dörrar samt hade dubbla väggar och zinkplåt invändigt. Isrummet var ovanpå där varorna förvarades. Smältvattnet rann då ned i kanaler mellan de dubbla väggarna. Från värmeteknisk synpunkt var en sådan anordning effektivare.
Isen sågades upp ur sjöar på vintern, och lades i enorma högar, som man täckte med tjocka lager sågspån. Detta räckte för att bevara isen under hela året. Isblocken levererades därefter till hemmen av iskarlar