Direktlänk till inlägg 21 september 2014

Uppgift till programmet "Lyxfällan"

Av Maria - 21 september 2014 09:00
Vad får vi veta om huvudpersonen/personerna?
Vad är huvudpersonens/personernas problem?
Hur har hen/de hanteras sina ekonomiska problemen hittills?
Varför har ekonomiska problemen uppstått? Finns det flera orsaker?
På vilket sätt försöker coacherna Patrick och Magnus synliggöra det ekonomiska problemet?
Vilka åtgärder måste, enligt coacherna, göras för att minska de ekonomiska problemen?
Tycker du att det var rimliga åtgärder?
Lyckades åtgärderna?
Vad skulle ha hänt om hen/de inte tagit tag i sina ekonomiska svårigheter?
Tror du att vem som helst kan hamna i ekonomiska svårigheter? Varför tror du det?
Tror du att du skulle kunna hamna i ekonomiska svårigheter? Varför tror du det?
Hur kommer dina framtida val påverka din privatekonomi? Beskriv hur både de positiva och negativa valen påverkar utifrån Hälsa, Ekonomi och Miljö.
Vad är viktigt att tänka på gällande privatekonomi?


Lektionsmål:
Att få insikter om vad som kan orsaka ekonomiska svårigheter i privatekonomin och vad man kan göra för att undvika dem.Språkmål:
Kunna redogöra för samt diskutera och reflektera kring orsakerna till ekonomiska svårigheter i privatekonomin.


Färdigheter vi arbetar med:Metod och arbetssätt:
Se ett avsnitt av "Lyxfällan" och samtidigt ska ni skriva inlägg på HK-bloggen utifrån frågorna ovan. Använd gärna stödstrukturen nedan för att formulera era meningar.

Lyxfällan handlar om...
De har problem med...
för att...
vilket har gett följande konsekvenser...
Det jag tror har störst betydelse för att få ihop ekonomin är först och främst...
Därefter...
Sedan att...
Dessutom anser jag...
Det är också viktigt...
Slutligen är det viktigt att sköta sin ekonomi för att...
annars kan det bli svårt att....

Budgettavla

 

 
 
Ingen bild

Phzykko

22 september 2014 14:14

Evelina,arbetslös, två barn, inkomst-olika bidrag. gillar att köra bil, röka, äta snax. röker ett paket om dagen.
Arbetstränar.
6000kr back per månad
måste sluta vara så naiv, ta ett vuxet ansvar.
måste sluta med onödiga utgifter
måste anpassa sig efter sina inkomster
6000kr på energidricka,15 720kr på snax, 16 414kr på ciggaretter= 38145kr
totalskuld-136 810kr

 
Ingen bild

H

22 september 2014 14:27

Evelina är arbetslös men arbetstränar i ett kök. Hennes inkomst består av olika bidrag. Hon för bordstads bidrag och barnbidrag. Hon förtränger sin dåliga ekonomi. Hon plockar iväg alla räkningar. Evelina riskerar att förlora allt. Hennes kompis säger att hon verkade oberörd för att hon inte visste vad hon satt i. Evelina verkar inte glad hennes kompis säger att hon har dåligt självkänsla och självförtroende. Hon röker 1 paket om dagen så det blir över 2000 i månaden sen lägger hon pengar på saker åt barnen. Hon har ingen aning vilka skulder som ligger hos kronofogden. Hon går 6000 back varje månad. Coachen tror att hon ska skaffa ett jobb men hon är rädd att få ett nej och därför skiter hon i att ta tag i det för hon är rädd för ett nej. Skulle hon våga ta tag och skaffa ett jobb skulle hon kunna få in extra pengar, få bättre självkänsla och självförtroende. Dom säger också att hon måste börja ta vuxen ansvar och sluta vara så naiv, hon måste sluta slösa pengar på cigg, snask, öppna sina räkningar och anpassa sin inkomst efter dom. Över 38000 på cigg, snask och energidrycker. Skulle hon sluta röka och sluta slösa skulle hon kunna ta barnen på en resa och då också må bättre över sig själv eftersom hon tagit tag och kunnat få ihop pengar till en resa. Jag tycker det är bra saker coacherna kom med för att de fick henne att tänka till och fick henne att vilja ändra på saker. Om hon inte fått hjälp med sina ekonomiska problem hade hon nog bara fortsätt gömma alla räkningar och fått större och större skulder. Hon hade nog inte vågat tagit tag och skaffa ett jobb eftersom han var så rädd för att få ett nej. Jag tror inte vem som helst kan få ekonomiska svårigheter för bryr man sig, är noga med att betala räkningar, försöker skaffa jobb på jobb för att få in pengar tror jag inte man kan få ekonomiska svårigheter. Jag skulle nog inte kunna hamna i ekonomiska svårigheter för jag skulle inte låta räkningarna växa utan jag skulle ta tag i det. Det är nog viktigt att man tänker på att inte lägga ner pengar på onödiga saker. Man ska köpa saker som man behöver och det man verkligen inte behöver ska man inte köpa.

 
Ingen bild

Beyoncé

22 september 2014 14:28

Hon bor i en hyreslägenhet i Bollnäs med 2 barn. Hon är arbetslös och har ingen inkomst. Köper cigaretter och energidrycker. Hon har inte orkat ta tag i problemet, räkningarna blir bara fler och fler. Hon arbetstränar i ett kök. Problemen uppstod genom att hon hade obetalda räkningar sen blev det fler och fler. Hon är också beroende av energidrycker och cigaretter. Hon har inget jobb och alltså får hon knappt några pengar. De sätter upp hennes budget på en tavla för att hon ska förstå hur illa det är. Hon är back 6000 kr i månaden, 72000 om året.
Hon måste växa upp, lägga upp lite längre planer och skaffa lite skinn på näsan och kunna ta ett nej. Hon ska börja med att skaffa ett jobb.
Hon ska sluta vara naiv och ta vuxen ansvar.
Sluta köpa cigaretter och energidricka.
Hon måste öppna sina räkningar och leva efter sin inkomst. Åtgärdena kommer förmodligen fungera om hon gör det ordentligt.
Hon har loppis och säljer en massa saker från sin lägenhet. Det funkar bra. Åtgärdena lyckades.
Hade hon inte tagit tag i sina problem hade hon nog kastats ut ur sitt hus inom snar framtid. Jag tror att alla kan hamna i en sån situation. Det räcker nog att det går lite snett så kanske man som henne tröttnar och inte orkar tänka på det. Jag kommer inte hamna i ekonomiska svårigheter för jag kommer alltid att ha koll.

 
Ingen bild

Get jesus

22 september 2014 14:32

Hon röker mycket och ignorerar alla räkningar hon har barn
Hon är arbetslös och hon håller på att bli pank
Dom sätter budget och dom berättar hur mycket småsaker kostar
Sluta vara så naiv och ta vuxenansvar,sluta med onödiga utgifter,öppna sina räkningar och anpassa sig för sin inkomst
Ja
Ja helt fast hon rökte fast mycket mindre
Blivit vräkt och förlorat huset
Vem som helst kan hamna i ekonomiska svårigheter missbrukare blir oftast panka
Eftersom dom kan inte sluta med det och så vill ingen anställa en missbrukare
Jag behöver inte mycket jag tror inte jag skulle få något riktigt ekonomiskt problem


 
Ingen bild

Putin

22 september 2014 14:33

Hon har dålig inkomst. Några barn och har massor av skulder, även rök och energi dricks behov problem. Hon tar absolut inte tag i sina ekonomiska problem. Hon bara lägger undan sina brev i ett skåp och går därifrån. Patrick och Magnus försöker främst visa henne att hon måste verkligen sluta med rökningen, det tar massvis med pengar i månaden för hennes rök paket om dagen. Och få henne att ta tag i sina utgifter. Jag tycker det är väldigt viktiga och bra åtgärder, hon måste växa upp och kunna ta ansvar. Åtgärderna har gjort att hon börjar ta ansvar. Ombonat hade tagit tag i dom här problemen för länge sedan så hade det här aldrig behövts. Och hon kanske till och med skulle vara utomlands med sina barn just nu. Vem som helst kan få ekonomiska svårigheter för vad som helst kan hända. Jag tror inte jag skulle kunna hamna i en sån här situation för jag är väldigt ansvarig och vet vad jag håller på med.

 
Ingen bild

1a2b3c

22 september 2014 19:15

Evelina är 27 år, hon har ganska dålig självkänsla, har inget tålamod och tar inget ansvar. Hon har två barn. Hennes ända inkomster är bidrag, + att hon arbetstränar. Eftersom hon är oansvarig, betalar inte sina räkningar och lägger ner mycket pengar på leksaker, 6000 kr/år energidrycker, 15 720 kr/år snacks, 16 424 kr/år cigaretter (= 38 585) har hon en dålig ekonomi (hon går 6000 kr i back vare månad) men hon har inga lån, fast hon har ändå 136 810 kr i skulder. De visade henne allt svart på vitt och gjorde sedan i ordning en budget åt henne (+ att hon sålde saker och fick ca 8 000 kr). Enligt mig var det en rimlig budget, det var lagom mycket pengar som skulle läggas ner på olika saker och så fick de ihop det så att hon skulle spara en bra summa (minns inte exakt hur mycket). Man får inte veta av programmet om hur det verkligen gick för henne efteråt, men det verkade ändå som att hon hade insett sina brister och ville göra något åt dem så jag tror hon verkligen försöker, inte bara för sin skull utan för hennes barns också. Om hon däremot inte skulle ha gjort något åt det och hon hade fortsatt som hon alltid gjort hade det väl slutat med att hon blev av med precis allt, men hon skulle nog ändå ha kvar några skulder därför skulle hon inte heller få ta några lån, inte få jobb säkert och sist men inte minst vem vet vad som skulle hända med hennes barn?

Jag tror inte vem som helst kan hamna i sådana stora ekonomiska svårigheter. Det handlar egentligen bara om att ta ansvar och kunna prioritera, och den som kan det klarar sig, men även den personen kan få problem, men inte så stora tror jag. Möjligtvis om man har en fru/man som inte kan hålla koll på sin ekonomi, för deras påverkar ju ens egen ekonomi. Eftersom jag är ansvarig tror jag inte jag kommer hamna i sådana svårigheter, jag skulle inte ens stå ut med bara tanken. Jag kommer undvika att spendera mer pengar än vad jag har och jag kommer göra i ordning en budget så att jag har koll och samtidigt och lägga lite pengar åt sidan. Jag kommer inte köpa mycket onödiga saker som chips, energidrycker, cigaretter och läsk som skadar min hälsa. Jag kommer köpa märkesprodukter eftersom de är av bra kvalité, håller längre vilket gör så att jag kan ha dem längre, då sparar jag även på jordens resurser.

 
Ingen bild

Majs

22 september 2014 22:30

Idag handlar lyxfällan om Evelina som bor i bollnäs med sina två barn, hon får in pengar inom bidrag. Hon kör mycket bil och köper leksaker, mycket godis och chips till sina barn. När väl hennes räkningar kommer så lägger hon dom över micron och låter dom ligga där oöppnade.

Hon får in många olika bidrag, hennes träningsjobb, stadsbidrag, barnbidrag och underhåll, sammanlagt 12900 kr. Hon känner att hon inte kan ta tag i någon skuld och hon har till och med köpt lego på avbetalning. Hon har ingen koll på vad hon spenderar på en månad, men ett stort pengar problem är cigaretterna.

Hon vill skaffa ett jobb men hon brukar få svaret nej och då ger hon upp, hon vill inte försöka igen ifall om hon får ett nej. Hon måste sluta vara naiv och börja ta ansvar, sluta röka och köpa leksaker och öppna hennes räkningar och anpassa sig efter de pengar hon har.

Hon har druckit 1000 energi drickor på de senaste året, vilket blev 6000 kr. Hon har slösat 1572 kr på fredagsmys under de senaste året och 16424 kr på cigaretter, och hon säger hon ej har råd med en utomlands resa med hennes barn.

Hon tycker de är pinsamt att ha loppis på stans, men hon måste visa att hon är mogen nog att ta hand om hennes skulder. Patrik fick börja med loppiset för Evelina ville inte, men efter en stund så gick Patrik och lämnade Evelina själv för att övervinna hennes rädsla.
Hon fick in närmare 9000 kr på sitt loppis och hon är väldigt nöjd och de är Patrik också.

Hon har haft fem år på sig att betala ungefär 400 kr till kronofogden, men hon har trott att hon har haft mycket mer att betala så hon har struntat i de.

Hon har åkt jätte mycket med sin bil och sammanlagt så har hon slösat 33932 kr på sin bil i år. Om hon inte skulle ha haft en bil så skulle hon nästan kunna vara skuldfri. Hon måste skaffa ett jobb och därför tvingar Patrik henne att ringa en jobbintervju. Hon ska möta upp chefen för en intervju till att jobba som restaurang biträde.
Hon känner att hon kan hantera ett nej ifall om dom inte vill anställa henne.

Nu har hon en ny budget och den håller exakt, hon måste dra ner på körningen, cigaretter och godis. Hon tror de kommer gå bra att leva efter den budgeten och de tror jag med.
Hon röker ett paket på en och en halv vecka och om hon slänger de paketet så skulle hon få en familjegåva åt henne och hennes barn. De gjorde hon direkt och hon ska åka till Berlin i Tyskland.

Alla krav som Patrik krävde uppnåddes och hon mår mycket bättre idag, hon har skärt ner på godiset och hon försöker samåka med kompisar mer. Hon försöker fortfarande söka jobb men hon har blivit betydligt mer ansvarsfull nu.

Ifall om hon aldrig skulle ha kontaktat lyxfällan så skulle hon ligga risigt till, riktigt risigt till. Hon skulle bara få mer och mer skulder och hon skulle bara må ännu sämre. Hon skulle inte kunna ta hand om sina barn eller om sig själv, allt skulle vara katastrof. Jag tror nog faktiskt de inte är så lätt att hamna i den här sittsen. Utan folk vet dom här dagarna genom tex de här tv programmet att man verkligen inte ska slösa pengar. Folk är nog rädda att hamna i klistret och hamna hos kronofogden. Men såklart så finns de folk som hamnar i den här kniviga situationen. Man kan få de här problemet ifall om man är tillsammans med en som slösar jätte mycket, då påverkar ju de dig såklart. De gäller att man tar hand om sin ekonomi och lägger ner pengar på de dom är nödvändigt.

 
Ingen bild

1b2a

23 september 2014 16:59

Evelina är 27 år och har två barn men inget jobb. Hon säger själv att hon inte har något tålamod, dåligt självförtroende och självkänsla och vågar därför inte söka till ett jobb, för att hon är rädd för ett nej. Det är antagligen därför hon äter så dåligt. Hon menar också att det är förnedrande att stå på stan och sälja saker på loppis, vilket är ett ännu större tecken på dåligt självförtroende och självkänsla.
Evelina arbetstränar i ett kök och får sin inkomst genom det, samt av olika bidrag. Hon prioriterar cigaretter, godis, snabbmat och leksaker till barnen samtidigt som hon har massor med obetalde räkningar som bara blir fler, men lyckligtvis inga lån.
För att synliggöra de ekonomiska problemen för Evelina visar de t ex hur många energidrickor hon dricker under ett år, samt hur mycket de kostar, 6000 kr. Energi drickorna och annat skräp, som tex cigaretter har sammanlagt kostat henne 38 585 kr. Samtidigt har hon skulder på 136 810 och går back 6000 varje månad.
För att hon ska hjälpas ur sin situation ska hon börja ta ansvar och sluta vara så naiv, hon ska sluta med skräpmaten, cigaretter, samt nöjeskörning. Hon ska även börja leva efter sin egen inkomst och börja betal sina skulder och räkningar.
Jag tycker att det är väldigt rimliga åtgärder och de verkar även ha hjälpt henne. Både hennes ekonomi och självkänsla.
Jag skulle inte kunna säga att vem som helst kan hamna i skulder, men om man är med om något riktigt hemskt kan jag förstå att ens ekonomi är det sista man tänker på. Annars tror jag att det handlar om att man helt enkelt inte bryr sig, man är arrogant och lever i nuet. Jag tror inte att jag kommer ha några ekonomiska problem i framtiden, såvida jag inte är med om någonting riktigt, riktigt hemskt så att jag tappar fotfäste helt.
Jag skulle säga att det viktigaste gällande privat ekonomi är att veta vad man har i inkomst, och att självklart hålla sig långt innanför de ramarna och att planera.

 
Ingen bild

lisa

23 september 2014 18:38

Lyxfällan är ett program som handlar om människor som inte har gjort så speciellt smarta val i livet, de har fått ekonomiska problem. Två män vid namn Magnus och Patrik hjälper dom att få ett bättre liv.

I detta avsnitt får vi följa en tjej vid namn: Evelina som har problem med sin budget. Hon är just nu arbetslös(men arbetstränar och tjänar 7000kr/månad) och har lagt ner mycket pengar på ex. att köra bil när hon är rastlös, cigaretter, snacks, leksaker till hennes barn osv. Hon kan ej styra sina pengar, hon har ex. massa räkningar från bland annat kronofoden. Evelina mår såklart inte bra av detta. Hur hon har klarat sig hittills är genom sitt ena barns studiebidrag och andra bidrag+ 7000kr från arbetsträning. Man får reda på att hon går back 6000kr varje månad.

Patrik och Magnus tycker hon måste lära sig ta lite vuxet ansvar. Tex, genom att bland annat försöka skaffa ett riktigt jobb så hon får in lite inkomster genom det. Hon måste också sluta med onödiga utgifter, som exempelvis cigaretter och snacks. Hon måste också lära sig öppna sina räkningar efter hennes inkomster(anpassa sig efter dem pengarna hon har). Hon har lagt ner 6000kr det senaste året på energidricka, ca.1500 på snacks. Hon har på ett år lagt ner sammanlagt 33992kr på att köra bil(också lagning M.m.)och 16424kr på cigaretter. Men detta är inte allt, utan hon har också dragit på sig stora skulder på totalt 136810 kr. Jag tycker detta var rimliga åsikter eftersom detta bara är slöseri med pengar. Patrik vet att Evelinas stora skräck är att ha en stor loppis bland människor, därför fick hon ha en egen på torget. Evelina fick sammanlagt in 8732kr på detta.
Evelina tog nu tag och vågade att ringa och söka jobb för restaurang biträde. Hon åkte dit på en intervju, men hon fick inte jobbet. Men det viktiga här var att hon vågade ringa och söka jobb, fastän hon aldrig gjort det förut. Efter en veckas slit sammanfattar Patrik, Magnus och Evelina nu läget tillsammans. De gjorde en slutbudget som blev 12900kr/månad, så budgeten går ihop hädanefter ifall om hon slutar röka och drar ner på allt köp. Hon sparar även då 800kr i månaden. För att klara sig själv hädanefter så har hon bland annat gjort en matbudget så hon har mer koll på det hon köper, hon har också minskat ner på rökningen väldigt mycket. Hon har också börjat anpassa sig efter sina inkomster. Jag tror att man inte hamnar i ekonomiska svårigheter ifall om man gör en budget och har koll på sina utgifter och inkomster och inte slösar pengar på ex. nya mobiltelefoner, snacks osv. Jag tror inte jag kommer hamna i ekonomiska svårigheter, jag har koll på det mesta och vill ofta ha struktur. Mina val i framtiden kommer nog inte påverka så väldans mycket. Visst kommer jag köpa saker som andra människor, exempelvis diskmaskin och tvättmaskin och det kommer ju naturligtvis påverka miljön eftersom det drar mycket el. Men istället kan man då försöka tänka på att tex. inte diska mer än nödvändigt, alltså inte diska en halv diskmaskin utan vänta och fylla den hel innan. På så sätt sparar man på el, energi och vatten. Man kan också försöka tänka på att kanske inte köpa det dyraste tvättmedlet varje månad, på bara det sättet sparar man ganska mycket pengar på ett år. Jag tycker att man borde försöka tänka på vad man lägger ner pengar på och ställa sig frågan, är det verkligen nödvändigt? Behöver jag detta?

 
Ingen bild

Ankbert

29 september 2014 09:16

1. Maria bor i en lägenhet med Sin katt! Hon gillar fester, raggar bilar och internet casinon.hon fjäskar av sin föräldrar pengar när dom är slut!
2. Hon slösar bort sina pengar på internet casinon och struntar i räkningarna. Hon tar ut massa sms-lån.
3. Hennes ekonomi är dålig. Hon går 37,000 back varje månad.
4. För hon spar inga pengar.
5. Dom tar en ekonomitavla och ber Henne sätta upp pengar på den.
6.dom vill att hon ska sluta spela och sluta ta så många smålån
7. Ja
8. Ja
9.förlorat sin lägenhet
10. Ja det tror jag. För när man blir vuxen så kan man t.ex köpa saker online eller spela på casinon.
11. Nej det tror jag inte.
12.

 
Ingen bild

Ankbert1337

29 september 2014 09:16

Maria bor i en lägenhet med sin katt. Hon gillar fester, raggarbilar och internet kasinon.
Maria tar sms-lån när hon har lite pengar.

Hon struntar i sina räkningar och spelar bort massa pengar på internet kasinon.

Hon går 37k back varje månad. Och hon spar ingenting

Dom använder en ekonomi tavla

Dom lägger ut massa nummer av sånt hon spelar på. Dom vill att hon ska sluta spela bort sina pengar.

Hon är ovillig och vill inte sluta spela.

Dom försöker sälja hennes bil

 
Ingen bild

Köttbulle

29 september 2014 09:16

Hon har svårt att hantera pengar och betala tillbaks.
Hon spelar bort pengarna eller köper kläder
Hon tar sms lån osv
Hon slösar mer pengar än vad hon behöver
Dom visar hur hennes budget ser ut
Hon måste sluta ta sms lån och sluta spela och slösa bort sina pengar.
Ja det tycker jag
Ja
Hon hade förlorat sin lägenhet om bara några månader tex
Japp jag tror att vem som helst kan va med om det om man inte planerar rätt eller gör rätt
Jag tror inte att jag kommer vara med om de för att jag tror inte att ja kommer missbruka mina pengar

 
Ingen bild

Pannkaka

29 september 2014 09:17

Lyxfällan handlar om Maria som jobbar på Posten. Hennes intressen är att åka raggarbil, spela spel och gå på fester. Hon har problem att behålla sina pengar och hennes räkningar går över gränsen så hon går minus varje månad istället för att behålla pengarna. Hon satsar mycket pengar på spel i hopp om att vinna men det gör oxå att hennes pengar försvinner. Det har gett konsekvenserna att hon inte har råd att göra vardagliga saker som att göra egen mat och tanka sin bil. Istället hämtar hon matlådor hemma hos sin mamma och hennes mamma betalar hennes tank då och då. Det jag tror har störst betydelse för att få ihop ekonomin först och främst är att Maria måste tänka mer på hennes budget och att inte spela så mycket och lägga ner festandet så hon har råd att betala sina räkningar och för att klaras sig i framtiden. När hon slutar spela kommer hon inte behöva ta lån för att det är oftast dit hon lånar. Men för att hon ska sluta spela måste hon vilja sluta spela. Men hon får prata med en kille om sitt missbruk. Jag tror att alla kan råka ut för ekonomiska problem för att man kan skiljas, köpa hus som man tar lån på och sedan som går ner i pris på huset så får man skulder osv. Även om man har missbruk med något, lånar eller inte har tillräckligt bra koll på sin ekonomi. Slutligen är det viktigt att sköta sin ekonomi för att inte hamna i kronofogden och få en massa räkningar annars kan det bli svårt att leva ensam med massa skulder.

 
Ingen bild

Potatisapan

29 september 2014 09:17

Huvudpersonernas problem är att dom har problem med ekonomin och inte betalar räkningen utan pengarna går till annat som nöjeskryssningar och internetcasino och sms-lån och då försvinner pengarna. Pengarna som hon behöver betala räkningen med och då kommer betalnings anmärkningar och det är dåligt. Det jag tror har störst betydelse för att få ihop ekonomin är först och främst att sätta upp mål för att spara pengar och betala räkningarna och sedan sluta att spela casino och betala sms-lån. Sedan ska hon vara tvungen och kanske sälja saker som raggarbilar och vanliga bilen och annat hemma för att få ihop pengar. Enligt coacherna skulle man börja betala på hennes gamla lån och sluta vara beroende i casino spel genom att gå till en terapeut för att få hjälp med spelandet. Dessa åtgärden tycker jag är en bra början för en bättre ekonomi. Hade hon inte gjort det här ekonomiska problemen hade hon haft kvar pengar för att betala räkningar och hon hade haft kvar sina saker och även lite pengar över för att andvända till nöje om hon hade sparat från början. Hon har sparat pengar genom att köpa moppe och sälja bilarna.

 
Ingen bild

Alice

29 september 2014 09:30

Han heter Maria och har en katt och jobbar deltid som brev brevbärare. Hennes intressen är raggarbilar, internet kasinon. Hon äter gratis hos sina föräldrarna, hon tjärnar 12000 efter skatt.
Hennes problem är att hon tar sms lån och spelar upp dom för att hon tror att hon ska få dubbelt. Sen för att trösta sig så åker hon på lyxkryssningar. Jag tycker att hon borde lägga pengarna på mat innan allt onödigt tillexempel spela bort alla pengar. Hon kanske vinner någon gång men inte så mycket bara några små summor. Fast inte allt hon spelar bort.
Krediter: 25000-30000 Sms lån: 20000
Hon började med att låna lite i taget av sin mamma.
Om hon sms-lånar 1000 så måste hon betala tillbaka 1350.
Hon spelar för mer än 1000 kronor i månaden och då tar dom slut sen tar hon krediter för att handla kläder.
Största banklånet hon hade var 65000.
Jag tror det har uppstått för att hennes mamma har varifrån för snäll tex, hon har fått matlåda varje dag av sin mamma.
Hennes skulder är 26400 om hon inte betalar det inom kort tid så riskerar hon att komma inkasso och kronofogden.
Dom försöker få henne att inse att hon inte kan betala den här månaden kommer hon inte kunna komma betala nästa
Det hon måste gör är:
Ta vuxet ansvar
Sluta spela bort alla pengar
Sluta ta sms-lån.
Sen tog han med henne till ett mörkt rum för Hon fick plockar om lappar med små summor ur en låda och allt det blir 140650 kr tillsammans det var så mycket hon spelade bort på ett år. Att se den summan tror jag hjälper henne att förstå hur mycket pengar hon verkligen spelare bort.
Dom skickade henne till en coach för att hjälpa henne med hennes spelberoende. Det var bra tycker jag för det är lättare att förstå hur illa det är om man pratar med någon proffsig. Sen skulle hon skicka sms till han varje dag.
Hon såldes allt som låg på bordet och soffan och tv för 8000 det tyckte hon var lite för hon köpte bara soffan för 8000. Fast man kan ju inte sälja det för samma pris som man köpte det för, för att priset sjunker ju längre äldre dom blir.
Jag tycker att det är jätte bra att dom började med att försöka få henne att förstå inmana dom ska nära henne helt. Det blir lättare då.
Jag tror att dom flesta kan råka ut för det här om man gifter sig med en som inte kan hantera pengar så går det ju ut över båda. Eller om några kompisar går ut och shoppar/äter så kanske man inte har råd och då kanske man börjar med att låna sen kanske det bara fortsätter.
Jag tror att jag inte kommer få några ekonomiska problem när jag blir äldre. För jag tycker att jag är ganska bra på att hantera pengar nu. Men om man börjar låna för att köpa tillexempel en lägenhet så måste man tänka sen så man inte tar nya lån bara av farten.
Jag tror att det är bra att lägga ganska mycket pengar på mat så man inte köper snabb/skräpmat varje dag det blir inte bra för hälsan efter en tid. Jag tycker att det är viktigare att lägga pengar så mat och hyra först för det är de viktigaste sen om man får lite pengar över kan man kanska unna sig en kväll med sina kompisar. Men man ska inte låna pengar bara för att göra något roligt tillexempel åka utomlands eller bara gå ut med kompisarna. Och om man har det dåligt med pengar och bor i stan så kanske det inte är jätte viktigt att ha en bil. När man kan gå eller åka lokaltrafiken (bussar/tåg)
Jag tycker det är viktigt att lägga pengar på dom viktigaste sakerna först. Och betala av lånen så fort som möjligt för annars blir det bara högre och högre ränta.

 
Ingen bild

Alex

29 september 2014 09:30

Lyxfällan är ett program som handlar om människor som inte gjort så många smarta väl i sitt liv och har väldigt stora ekonomiska problem. Programledarna som heter Magnus och Patrik hjälper dem att få ett bättre liv.
Huvudpersonen heter Maria och är 24 år. Hon jobbar på posten halvtid och får 1200kr i månaden. Hennes intressen är raggarbilar och internetkasino. Spelar kasino för hon tror att hon ska vinna pengar. Spelar för mer ön 1000kr i månaden. Hon äter gratis hos sina föräldrar, men ekonomin räcker iaf inte. När hon inte har pengar tar hon sms-lån och hon tröstar sig själv att åka på lyxkryssningar. Skyldig 2500-3000kr på kredit. Hon har inte betalat tillbaka något av sina sms-lån. Hon betalade till kronofogden med sms lån. Lägger nästan inga pengar på mat eftersom hon får matlåda av sina föräldrar. Boendet kostar 3800kr, bilar kostar 2500kr, har inget sparande, lån är 26400kr. Hennes mamma tankar hennes bil och har gett henne 1500kr. Maria måste börja ta ett vuxet ansvar, sluta slösa pengar på fester och nöjen och måste sluta ta sms-lån. De sålde hennes bil för 22000kr. 140650kr har hon lånat för att kunna spela. Hon har tagit lån varannan vecka. Hon träffar en kille vid namn Filip som ska hjälpa henne att sluta med sitt stora spelmissbruk. Hon får se en skala mellan 1-10 och hon tycker att hon ligger på en 4-5 med sitt spelande. Hon skulle smsa Filip varje dag i en månad. De ska sälja massa saker. Får 8000kr för soffan och allt på bordet. Ca 180 000 kr på ett år har hon lånat. Spelat för ca 12000kr i månaden. 40000kr på ett år för festande. Hon måste fortfarande betala av hennes stora lån men måste samtidigt hitta ett fordon att köpa för att kunna ta sig till jobbet. Hon skaffade sig en EU-moppe. Inkomstkostand och bostadskostnaden är lika fortfarande. Transport 500kr. Sparande 2200kr. Övrigt ca 2400kr. Lån sänks från 26400kr till 3300kr. En månad senare har hon betalat av alla sina lån. Hon har klarat av kontraktet och även hållit kontraktet med Filip. Hon har tagit vuxna ansvar, slutat festat och betalat av alla sina lån. Hon fick Linas matkasse i 6 månader.

Jag tyckte det var rimliga återfärder i Marias fall.
Om Maria inte hade tagit tag i hennes ekonomiska problem så skulle hon fortsätta låna fler sms-lån och fortsätta spela på kasino. Jag tror inte man hamnar i ekonomiska problem om man gör en budget och har koll på sina utgifter och inkomster. Jag tror inte jag kommer har ekonomiska svårigheter, för jag vill gärna ha struktur. Mina framtida val kommer nog inte påverka så mycket. Såklart man köper saker som exempelvis kyl och diskmaskin och det kommer ju påverka miljön eftersom det drar mycket el. Då kan man ju istället försöka tänka på att inte diska så ofta. Utan man väntar tills maskin är full innan man diskar. Då sparar man på el, energi och vatten. Kan även tänka på att kanske inte köpa det dyraste tvättmedlet varje månad, eller den dyraste maten jämt. Så sparar man ganska mycket pengar på ett år. Det viktigaste i sin privatekonomi är att tänka på vad man lägger sina pengar på. Tänka en gång extra innan man köper vissa saker.

 
Ingen bild

Glasskiosk

29 september 2014 10:13

Maria är en tjej som har skulder hon gillar att fest att åka på kryssningar och så att åka på raggarträffar hennes största problem är att hon spelar på nätcasino för att försöka vinna igen pengarna som hon har i skulder hon tar många sms lån och så tar hon nya lån för att kunna betala sina lån , åtgärder som dom gör är att dom säljer hennes soffan tv tv-spel och så säljer dom hennes vinkyl och hennes högtalare när dom även säljer hennes bil så blir hon väldigt ledsen. Hon går ca 36 tusen bak i månade och det är ju inte bra hon jobbar 75% på posten och hennes pengar är inte äns i närheten av att räcka till. Hon får hjälp med sitt spelberoende av en expert, han säger att hon är väldigt svår att nå. Jag tror att alla kan få problem med ekonomin om man t.ex har mycket i lön och så blir man av med jobbet då är det inte bra. Jag tror att jag också skulle kunna få problem med min privat ekonomi men det tror och hoppas jag inte att jag får göra. Jag tycker att åtgärderna dom gjorde var bra och att dom inte var för hårda. Hon hade inte haft någon lägenhet kvar om hon inte hade gjort något åt det. Det som kan göra min framtid positivare är om jag kommer in på ett jätte bra gymnasium då skulle jag ju tjäna mer pengar än om jag kom in på ett dåligt då blir det ju negativt. Det man ska tänka på är att man inte köper för mer ön vad man har när det gäller sin egna ekonomi. Maria skulle vara skuldfri inom bara något år om hon skulle hålla den ekonomin som var på budget tavlan

 
Hanna Aspersand

Hanna Aspersand

30 september 2014 10:30

Maria spelar på internett kasinon och är ute på barer o.s.v för mycket pengar. Hon har problem med spelmissbruk och så vill hon följa med vännerna till barer. Hon har tagit smslån. Patrick och Magnus visar hur pass stora problemen med lån och spelmissbruk är med lappar, siffror, diagram, småbrickor med siffror på och så får hon berätta summan av sitt spelande för sina föräldrar, vilket kanske får henne att skämmas lite mer. Sen känner hon väl att det inte går att göra så mer. De lyckades få bort mycket av alla räntor genom att göra ett stort lån istället för många små, sen sålde de bilen och hennes soffa och högtalarna. Om hon inte fått hjälp hade hon hamnat hos kronofogden och fått en anmärkning som gör att det blir svårare att låna, få anställning på jobb och att göra affärer, folk förlorar förtroende för en.
mest de människor som är slarviga, fattiga, beroende av andras pengar eller oförsäkrade som har risk att få problem med ekonomin. Dessa människor löper större risk men det är klart att man kan klara sig ändå, men man kan inte fastställa att den som är rik klarar sig ur alla knipor, särskilt om man investerar i aktier då kan gå från rik till fattig bara så där. Om nån rånar banken eller banken går omkull hamnar ju alla med pengar där i knipa.

Jag vill först och främst satsa på jobb (jag vill jobba med problem vi har i samhället) vilket är bra för samhället. Jag kanske kommer resa utomlands i mitt jobb vilket påverkar miljön negativt. Beroende på hur bra det går för mig att jobba kan jag både få gott om pengar och ont om pengar, kanske lite pengar i början och mycket i slutet. Om jag jobbar mycket får jag sannolikt lite sömn och mycket stress, vilket påverkar min hälsa negativt.

http://H

 
Ingen bild

Nb

10 oktober 2014 10:51

Detta avsnitt av Lyxfällan handlar om en tjej som heter Evelina, hon bor i en lägenhet i Bollnäs. Hon kör bil väldigt ofta och det gör att hon får höga ankomster. Stora pengar går på cigarretter, godis som fredagsmys och räkningar som är helt obetalda. Hon har rökt i sex år och röker ett paket om dagen. Hon har massor av kuvert från räkningar och från kronofogden. Hon förvarar sina kuvert över hennes mikro i köket och hon öppnar de inte ens så hon riskerar att förlora allt pga detta. Hennes vän tycker hon verkar oberörd och hon vet inte vad hon sätter sig själv i för sits. Hon känner ibland att hon måste göra något åt det men de ligger alltid där och hon känner att hon inte kan eller har lust att göra något åt det. Hon fatta inte hur mycket pengar som hade kastats bort Pga av alla cigaretter och räkningar men när hon såg nu på tavlan och då fatta hon hur dåligt det va.
För att få upp ekonomin måste hon ta ner på godiset, bensinen för bilen och cigaretterna.
Planen är att söka ett jobb och få upp lönen, sluta va naiv och ta ansvar för hon och barnen. Hon måste lära sig öppna sina räkningar. Hon är rädd för att ta tag i saker och hon tycker själv att hon är feg för få ett nej. De cigaretter Evelina köper är ett exempel på en enkel vanlig resa till Spanien som skulle gå på sju tusen, om hon alltså inte skulle röka så många cigaretter som hon nu gör skulle hon lätt få ihop pengarna till en resa. Och för att detta kan ske måste hon verkligen ta ur sig själv ur denna bubbla hon har. Hennes största rädsla är att vara själv på loppis så hon fick testa på det bara hon. Efter loppisen hon hade fick hon in ca 8 tusen och det var jättebra. Och hon var förvånad och jätteglad på hur mycket pengar hon fick in.
Hon är som ett barn hon vill ha allt direkt.
33 900 Kr på ett år har gått på hennes bilräkningar så om inte skulle använt bilen skulle hon va skuldfri. Men nu har hon tagit sig samman och ringt om ett jobbintervju.
Evelina har nu också slutat röka och hon har dragit ner på godis och fredagsmyset.
Om Evelina inte skulle tagit tag i sina ekonomiska svårigheter så kunde hon förlora saker som hennes hus. Ja vem som helst skulle kunna Hamna i denna sits om man inte håller koll på räkningar och brev. Så för att inte hamna i denna sits så måste man öppna alla räkningar, och inte vara lat och Inte orka eller bry sig. Man måste göra en budget så man ser att alla pengar räcker och hur mycket man ska betala. Jag själv skulle också kunna komma i denna sits som jag skrev att alla skulle kunna.

 
Ingen bild

Pål

25 januari 2015 12:44

Andreas har varit med i lyxfällan på grund av stora problem med ekonomin. Hans största skulder ligger på övrigt och lån. Under en längre tid har han spelat på nätet för att vinna pengar, han spelade med pengar han lånat vilket i sin tur kom med ränta. När han förlorade sina pengar på spelen kunde han inte ens betala tillbaka pengarna han hade lånat för att spela med i första hand. Utgifterna har blivit så stora så även när han försökt få ordning på sitt liv har det varit för jobbigt. Han har en bra lön med 1500 kr över som bara kastades bort på spelen, så han verkar inte försökt tillräckligt. Speciellt när han inte ens bor i en egen lägenhet och betalar inte egen mat. Ändå slösar han på att äta ute och gå ut och äta. Hans spelande kan vara orsaken till hans ekonomiska kris men det finns en annan orsak. Hans egen pappa har varit för hårdberättar han, han har inte vågat berätta när han fått problem. När han inte vågat berätta mådde han dåligt och gick tillbaka till spelandet. Det blev som en ond cirkel.

Patrick och Magnus lägger upp pengarna för att visa var allt försvinner. Då fick han se en klar syn på sina pengar. Han ligger ca 90 000 i back varje månad. Coacherna berättade för han att om det här ens ska fungera måste han leva på en existensminimum. Vilket innebär t.ex att han inte får gå ut och äta för att han får mat hemma. Allt spelande och lån var uteslutet också. Eftersom han är van att gå ut med vänner på puben kan det bli en utmaning, men han kan vänja sig. Efter ett tag så gjorde han det också. Han kände inget sug för att spela och klarade sig spelfri vilket gjorde att hans utgifter bara fortsatte att successivt minska. Det tror jag själv var den största hjälpen eftersom han inte hade mycket annat att sälja och få in pengar. Om han inte hade slutat spela och fortsatt ta sms lån hade skulderna bara växt och växt. Tillslut hade drastiska åtgärder behövt göras av myndigheterna.

Andreas är inte speciell, detta kan hända alla. Man kan lätt bli lurad eller vara naiv och tro att man kan vinna pengar för att betala skulder. Alla vill ju ha de bra och vi ser ju efter den enklaste vägen ut och det kan vara att försöka vinna pengar på något sätt. Jag själv skulle också kunna hamna i en liknande situation men personligen tror jag inte det. Om man har föräldrar som är väldigt strikta med att hålla sin ekonomi så hade de kommit in och hjälpt om det bara var ett litet problem. Man lär sig också att man måste ha koll på sin ekonomi.

Om man planerar sin konsumtion utifrån ens egen inkomst kommer man inte behöva oroa sig över onödiga skulder. Då får du en stadig ekonomi som inte kommer bekymra ditt eget välmående. Om man har ekonomiska problem brukar man ju inte må så bra. Om du inte köper onödiga saker utan bara det du behöver kanske du köper färre saker men med bättre kvalitet. Då påverkar du miljön för att du behåller saker längre istället för att kasta, vad det än är. För att hålla ihop sin egen ekonomi måste man ta ansvar och fråga sig själv om man verkligen har råd. Om man vill ha någonting som man egentligen inte har råd med kanske man bör överväga köpet. Om saker och ting kommer på rea behöver man inte köpa det bara för det, antagligen behöver du inte ens det om du frågar dig själv. Man måste prioritera de viktigare tingen. Man måste vara ärlig mot sig själv och fråga "Behöver jag verkligen det här?".

Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Maria - Fredag 8 nov 06:50

  Matlagningsprov Eleverna delas in i två grupper som avgör vilken vecka de ska tillaga maten respektive kamratbedöma. Alla ska dock vara redo att tillaga första gången beroende på om elever är sjuka.   Matlagningsprovet arbetar eleverna med...

Av Maria - Torsdag 3 okt 07:00


  Denna vecka ska eleverna baka småfranska av närproducerat och kravmärkt mjöl från Stora Hällsta. Stora Hällsta är en gård som producerar och mal sitt eget mjöl. Gården ligger drygt 4 km från skolan levererar direkt til oss.                ...

Av Maria - Torsdag 3 okt 06:45

1. Kahoot! om "Energiförbrukning i köket" och "Livsmedelshygien". Ni ska delta med era riktiga namn eftersom det är ett test som ni har haft chans att läsa på.   2. Vi ser detta filmklipp.   3. Ni lagar kycklingwok med ris. Recept från min...

Av Maria - Tisdag 1 okt 08:00


 

Av Maria - Tisdag 1 okt 06:51

          Recept: https://drive.google.com/file/d/1jd3Eauc-2HzImc-_TY-tlPzHF0lVVqyA/view?usp=sharing                                                       ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se