Direktlänk till inlägg 28 oktober 2014

Utställningen "Socker" på Nordiska

Av Maria - 28 oktober 2014 13:53

Har varit på sockerutställningen på Nordiska museet. 


Sockrets historia


Nu för tiden finns det socker i alla möjliga former. Enkelt att köpa och enkelt att äta. Så har det inte alltid varit. Förr köpte det dyrt i form av sockertoppar. Vi är inte sockerätare av naturen, här i Sverige åt man länge man socker alls. För drygt 100 år sedan fanns det människor som inte ätit socker alls. Idag äter vi kopiösa mängder med socker.

 

Under romartiden går det rykten om ett jättegräs som det droppar honungsdagg ifrån. Det är sockerrör som växer vilt i Bengal och även i Kina. Socker sägs då hjälpa som medicin mot feber, hosta och förstoppning. Sedan börjar araberna odla socker där de också upptäcker att bra vid konservering. Och även här som en uppskattad apoteksvara.

 

Under medeltiden når sockret Sverige men bara i små mängder. Det är dyrbart så endast förunnat de riktigt rika som kungligheter. Sockret leder till sämre tandhälsa och  Gustav Wasa är nästan tandlös på grund av allt det söta han äter.

 

Sockret har betydelse i världshandel som dagens olja har idag.  Europas kolonialmakter driver sockerodlingar i Karibien och skeppar dit tusental miljoner människors som slavar och skeppar sedan sockret till människor i Europa. De tjänar mycket, mycket pengar på denna handel och får enorma kapital. Kapitalet sätter fart på Europas städer och de växande borgarskapet börjar konsumera allt mer socker. Socker och fin konfekt är dyra statusvaror. Caféer börjar växa upp där de fina kan visa upp att de har råd med dessa fina varor. Även allmogen vill smaka och det sälj marknadskarameller i form av polkagrisar.

 

I början av 1900-talet börjar man odla sockerbetor i Sverige. Socker blir vardagsmat för folket. Det är ett rationellt och funktionellt livsmedel som får statliga anslag som främjar produktionen. Maten är söt och fylld av energi, de magra koståren är förbi och sötebrödsdagarna kommer med rekordåren. Det gör också tandrötan. Under 1940-talet har nästan alla skolbarn hål i tänderna. Löständer är en vanlig konfirmationspresent. Forskare kräver sockerskatt på 50-talet. Det blir folkuppfostran istället; lördagsgodis, alla måste borsta tänderna och fluortanten kommer till alla klasser på 60-talet. Med ökad standard och ökade inkomster så köper vi mer och mer godis. På 60-talet åt vi 7 kg godis och drack 20 liter läsk per person och år och idag äter vi 17 kg godis och dricker 90 liter läsk per person och år.

 

Socker är billigt och det finns i många livsmedel även om det inte smakar sött. Sockret konserverar, färg och konsistens samt ger mildare smak till färdig mat och halvfabrikat. Och vi äter socker (i form av halstabletter) idag , precis som på medeltiden vid förkylningstider.

 

Sockret har gjort en lång resa i form av en omvänd klassresa från en exklusive dyr vara till ingrediens i billig skräpmat

                                                                                             

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 18 maj 11:27

                           

Av Maria - Måndag 4 maj 08:00

  1. Ni ska följa detta recept (från "Vår kokbok") men ni ska ta 2/3 av ingredienser.       Smörj er form noggrannt! Ni ser om ni har gjort det genom att se om ströbrödet fastnar. Om inte - gör om och gör rätt!   Vispa ägg och s...

Av Maria - Torsdag 16 april 11:55


  Rårakor     Serveras med bacon och lingonsylt alternativt med lite gräddfilssås. ...

Av Maria - Måndag 30 mars 08:11

            

Av Maria - Måndag 16 mars 06:30

Se denna länk: https://www.facebook.com/grankvistper/videos/546737945734172/?multi_permalinks=1024124577783712¬if_id=1553109731051745¬if_t=group_highlights ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se