Direktlänk till inlägg 5 mars 2015
Kyckling i lergryta är favoriträtt i min familj. Det är en sådan bra rätt eftersom den sköter sig själv i ugnen. Tillagningstiden är ganska lång minst 2 timmar men under den tiden kan man gå och träna eller göra något annat. Hemma hos oss så brukar min man ställa in lergrytan i ugnen när han går på sitt andra arbetspass (han har delad tjänst) och när jag kommer hem så är kycklingen färdig och jag behöver bara koka lite ris till.
Innan man tillagar mat i lergrytan måste den blötläggas minst 30 min.. Vi brukar använda färsk kyckling (denna vecka 19:90 kr/kg på COOP). Vi har alltid lök, trattkantareller, citron och persiljekvistar i grytan tillsammans med kyckling. Salt, peppar och timjan är en bra grund.
En annan variant som jag gör är med rödlök, färsk fänkål och tomater. Det blir också gott.
Kycklingen serverar vi till ris eller bulgur samt en sallad.
Tänkte att mina elever i år 8 ska göra en variant av lergrytekycklingen, nämligen i en ugnsfast form med lock. Vi kommer att stycka den färska klyckligen efter denna metod:
Tack Jessica Lennartsson som filmade med paddan!
Eleverna tillagar kycklingdelarna tillsammans med lök, morötter, persilja, purjolök, svamp, salt och kryddor i ugnsfast form. Ca 1 timme. Sedan ska de koka ris till.
Ryggraden skar vi bort men den kan läggas ner i formen för att ge en fin och god fond.
Kycklingen tillagas ca 1 timme i ugnen. Lyft ej på locket under den tiden!
Fonden/skyn är god som den är att servera till kycklingen och riset. Man kan också göra en god sås av den.