Direktlänk till inlägg 5 mars 2015

Kyckling i lergryta

Av Maria - 5 mars 2015 07:00

Kyckling i lergryta är favoriträtt i min familj. Det är en sådan bra rätt eftersom den sköter sig själv i ugnen. Tillagningstiden är ganska lång minst 2 timmar men under den tiden kan man gå och träna eller göra något annat. Hemma hos oss så brukar min man ställa in lergrytan i ugnen när han går på sitt andra arbetspass (han har delad tjänst) och när jag kommer hem så är kycklingen färdig och jag behöver bara koka lite ris till.


    

 

Innan man tillagar mat i lergrytan måste den blötläggas minst 30 min.. Vi brukar använda färsk kyckling (denna vecka 19:90 kr/kg på COOP). Vi har alltid lök, trattkantareller, citron och persiljekvistar i grytan tillsammans med kyckling. Salt, peppar och timjan är en bra grund.

En annan variant som jag gör är med rödlök, färsk fänkål och tomater. Det blir också gott.

Kycklingen serverar vi till ris eller bulgur samt en sallad.

Tänkte att mina elever i år 8 ska göra en variant av lergrytekycklingen, nämligen i en ugnsfast form med lock. Vi kommer att stycka den färska klyckligen efter denna metod:

   Tack Jessica Lennartsson som filmade med paddan!


Eleverna tillagar kycklingdelarna tillsammans med lök, morötter, persilja, purjolök, svamp, salt och kryddor i ugnsfast form. Ca 1 timme. Sedan ska de koka ris till.

             

Ryggraden skar vi bort men den kan läggas ner i formen för att ge en fin och god fond.

    

Kycklingen tillagas ca 1 timme i ugnen. Lyft ej på locket under den tiden!

 

Fonden/skyn är god som den är att servera till kycklingen och riset. Man kan också göra en god sås av den.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards