Direktlänk till inlägg 15 april 2015

Kikärtsplättar, Bananplättar, Rotsaksplättar och Majsplättar

Av Maria - 15 april 2015 19:34

Vi kommer att arbeta med hur varierande och balanserade måltider sätts samman och anpassas till individuella behov. Lektionen startar med en gemensam genomgång om olika typer av specialkoster. Meningen är att eleverna ska delta aktivt med vad de vet i ämnet. Vi noterar på tavlan vad som kommer fram.


Eleverna delas sedan in i grupper om 4 personer som ska göra olika typer av plättar: Kikärtsplättar, Bananplättar, Rotsaksplätttar och Majsplättar. De ansvarar för en plättvariant per person. Sedan ska alla i gruppen provsmaka varandras plättar.

 

Syftet med att eleverna tillagar och provsmakar plättarna är att se att man kan tillsätta och anpassa olika ingredienser i en plättsmet och på så sätt variera efter indivudella behov samt påverka dess näringsinnehåll. Dessutom kan de vara bra att se hur goda de olika varianterna av plättar är. 


Efter plättarna ska eleverna göra en receptmakeover av lasagnereceptet i HK-boken. De ska arbeta i samma grupper och blir tilldelade av anpassa lasagnereceptet till en vegan, en vegeterian, en glutenintolerant person och en laktosintolerant person. Även diabetes och hälsosam kost.


Ni ska också skriva om er kost på ett utförligt sätt. Hur ser kosten ut? Varför? Konsekvenser? Motivera i flera steg!


Länk till stödord/begrepp: http://korta.nu/5-5



Färdigheten ni ska arbeta med och utveckla:

 



Länk till plättrecepten: https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5MDQ2eEVSUHp5TXM/view?usp=sharing


Planeringen är gjord tillsammans med lärarstuderande Angelica Ohls.


         

 
 
Ingen bild

Caroline

16 april 2015 19:03

Jättetrevlig blogg - hur lång tid lägger du i snitt per vecka?

Maria

17 april 2015 09:59

Tack!

Tiden jag lägger varierar beroende på mycket nytt material jag har samt min min ork och inspiration.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards