Direktlänk till inlägg 15 april 2015

Kikärtsplättar, Bananplättar, Rotsaksplättar och Majsplättar

Av Maria - 15 april 2015 19:34

Vi kommer att arbeta med hur varierande och balanserade måltider sätts samman och anpassas till individuella behov. Lektionen startar med en gemensam genomgång om olika typer av specialkoster. Meningen är att eleverna ska delta aktivt med vad de vet i ämnet. Vi noterar på tavlan vad som kommer fram.


Eleverna delas sedan in i grupper om 4 personer som ska göra olika typer av plättar: Kikärtsplättar, Bananplättar, Rotsaksplätttar och Majsplättar. De ansvarar för en plättvariant per person. Sedan ska alla i gruppen provsmaka varandras plättar.

 

Syftet med att eleverna tillagar och provsmakar plättarna är att se att man kan tillsätta och anpassa olika ingredienser i en plättsmet och på så sätt variera efter indivudella behov samt påverka dess näringsinnehåll. Dessutom kan de vara bra att se hur goda de olika varianterna av plättar är. 


Efter plättarna ska eleverna göra en receptmakeover av lasagnereceptet i HK-boken. De ska arbeta i samma grupper och blir tilldelade av anpassa lasagnereceptet till en vegan, en vegeterian, en glutenintolerant person och en laktosintolerant person. Även diabetes och hälsosam kost.


Ni ska också skriva om er kost på ett utförligt sätt. Hur ser kosten ut? Varför? Konsekvenser? Motivera i flera steg!


Länk till stödord/begrepp: http://korta.nu/5-5



Färdigheten ni ska arbeta med och utveckla:

 



Länk till plättrecepten: https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5MDQ2eEVSUHp5TXM/view?usp=sharing


Planeringen är gjord tillsammans med lärarstuderande Angelica Ohls.


         

 
 
Ingen bild

Caroline

16 april 2015 19:03

Jättetrevlig blogg - hur lång tid lägger du i snitt per vecka?

Maria

17 april 2015 09:59

Tack!

Tiden jag lägger varierar beroende på mycket nytt material jag har samt min min ork och inspiration.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 30 mars 08:11

            

Av Maria - Måndag 16 mars 06:30

Se denna länk: https://www.facebook.com/grankvistper/videos/546737945734172/?multi_permalinks=1024124577783712¬if_id=1553109731051745¬if_t=group_highlights ...

Av Maria - Måndag 16 mars 06:15


Lektionen startar med att jag visar ett bildspel som jag  gjort om vegetarisk mat och vilka vinster man får av att äta vegetariskt.     De får också se filmen från naturskyddsföreningen "Handla klimatsmart"   Eleverna lagar falafel. Fa...

Av Maria - Lördag 7 mars 10:15

Energisnål matlagning med billiga baslivsmedel ONE-PAN PASTA Denna rätt är skapad av matlagningsikonen Marta Stewart http://www.marthastewart.com/978784/one-pan-pasta  och i USA kallas den One-Pan Pasta. Fördelen med denna rätt är att allt lagas...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se