Direktlänk till inlägg 12 oktober 2015

Bak- och chokladfestivalen 2015

Av Maria - 12 oktober 2015 20:40

I helgen var jag och Kerstin Jar på Choklad- och bakfestivalen på Stockholmsmässan. Vi deltog i flera aktiviteter i baklabbetpå. Vi började med att baka ekologisk variant av Ballerina och Singoalla kakor med konditorerna Helena Andersson och Karin Johansson från Konditori Genuin. De har sedan 2009 drivit Saltå kafé i Järna. Helena och Karin har flera års erfarenhet från bland annat NK konditoriet, Berns, Hasselbacken Hotell & Konferens. Deras vision är att servera bröd och bakverk helt utan tillsatser. De är övertygade om att den rena maten är den som är bäst för människan och miljön i det långa perspektivet. De anser att det är bättre att äta en godare, lite mindre bulle med ekologiska råvaror av högsta kvalité än en större med tillsatser som färg, konserveringsmedel och aromer.

   


Fina minitårtor från Konditori Genuin:

   

     

     



Smörkrämen till fyllningen ska vispas länge för att bli fluffig och vit. 



Nougatfyllningrn mixas länge i en matberedare tills 60°C uppstår och då tillsätter man chokladen som smälter ner i smeten.

            
 

'

Sedan gjorde jag marsipanrosor och nejlikor med Pierre Ekelöf. Läs här om Pierre (repotage i Allt om Mat.

   



  


  


  

  


   

  




Vi bakade också Triple Everything = goda cookiies med tre sorters choklad med Gustaf Mabrouk. Gustaf blev årets konditor 1995 då han bara var 19 år gammal.

         

  



Tillsammans med Gustaf Mabrok gjorde vi goda praliner, Pepparkaksganache.

      

      


T

Tips och tricks fick vi lära oss för att göra enkla choklad dekorationer för att dekorera dina tårtor och bakelser. Frida Bäcke är chefskonditor/bagare på Magnus Johanssons Bageri & Konditori i Stockholm samt vinnare av Nordic Global Pastry Cup.


   


  

  


Tillsammans med Sara Hultberg bakade vi wienerbröd.  I några år jobbade hon som konditor i New York, innan hon via Norge började som chefskonditor på taverna Brillo i Stockholm. År 2014 utnämndes hon till Årets Konditor, och våren 2015 jobbade Sara som konditor på Franzén NK.

        





Lite andra bilder från mässam:

                    


Fick en kram av Sebastien Boudet

   


Av Lelila Lindholm kööpte jag bland annat ett fint förkläde.

  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 15 okt 09:45

           Innehåll Denna lektion ska eleverna sätta ihop en måltid enligt tallriksmodellen. De lär sig steka kött, ugnssteka klyftpotatis/rotfrukter, reda en sås och komplettera med grönsaker. Detta gör de efter mina matlagningsfilmer.De s...

Av Maria - Måndag 8 okt 08:00

Skuldkollen lektion 1   _________________________________________________________________________________________________ Lyxfällan     Ni kommer att få se ett avsnitt av "Lyxfällan". Under tiden som ni tittar på programmet så vill...

Av Maria - Måndag 8 okt 07:15


Idag arbetar vi med följande kunskapskrav:     Vi börjar med att eleverna får spela en Kahoot! om matlagningsmetoden att koka pasta. https://play.kahoot.it/#/?quizId=c853c5d2-95f4-40da-824f-ed09e3039908   Därefter visar jag hur man ...

Av Maria - Fredag 5 okt 05:22

Veckas uppift - "Sluta slösa"  Eleverna ska skriva utvecklande varför man inte ska slösa. De ska använda denna struktur:     Vad är ett utvecklande resonemang?   Dessa videoklipp har vi sett tillsammans och de kan se dem åter för att fakt...

Av Maria - Måndag 1 okt 10:00

KRAV Vad betyder KRAV? KRAV-märket är den mest kända miljö-märkningen i Sverige. KRAV-märket visar att en vara är ekologiskt producerad. Det betyder att den är producerad med hänsyn till naturen, klimatet, djuren och människorna. KRAV-e...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Senaste inläggen

Kategorier

Sök i bloggen

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se