Direktlänk till inlägg 12 oktober 2015
I helgen var jag och Kerstin Jar på Choklad- och bakfestivalen på Stockholmsmässan. Vi deltog i flera aktiviteter i baklabbetpå. Vi började med att baka ekologisk variant av Ballerina och Singoalla kakor med konditorerna Helena Andersson och Karin Johansson från Konditori Genuin. De har sedan 2009 drivit Saltå kafé i Järna. Helena och Karin har flera års erfarenhet från bland annat NK konditoriet, Berns, Hasselbacken Hotell & Konferens. Deras vision är att servera bröd och bakverk helt utan tillsatser. De är övertygade om att den rena maten är den som är bäst för människan och miljön i det långa perspektivet. De anser att det är bättre att äta en godare, lite mindre bulle med ekologiska råvaror av högsta kvalité än en större med tillsatser som färg, konserveringsmedel och aromer.
Fina minitårtor från Konditori Genuin:
Smörkrämen till fyllningen ska vispas länge för att bli fluffig och vit.
Nougatfyllningrn mixas länge i en matberedare tills 60°C uppstår och då tillsätter man chokladen som smälter ner i smeten.
'
Sedan gjorde jag marsipanrosor och nejlikor med Pierre Ekelöf. Läs här om Pierre (repotage i Allt om Mat.
Vi bakade också Triple Everything = goda cookiies med tre sorters choklad med Gustaf Mabrouk. Gustaf blev årets konditor 1995 då han bara var 19 år gammal.
Tillsammans med Gustaf Mabrok gjorde vi goda praliner, Pepparkaksganache.
T
Tips och tricks fick vi lära oss för att göra enkla choklad dekorationer för att dekorera dina tårtor och bakelser. Frida Bäcke är chefskonditor/bagare på Magnus Johanssons Bageri & Konditori i Stockholm samt vinnare av Nordic Global Pastry Cup.
Tillsammans med Sara Hultberg bakade vi wienerbröd. I några år jobbade hon som konditor i New York, innan hon via Norge började som chefskonditor på taverna Brillo i Stockholm. År 2014 utnämndes hon till Årets Konditor, och våren 2015 jobbade Sara som konditor på Franzén NK.
Lite andra bilder från mässam:
Fick en kram av Sebastien Boudet
Av Lelila Lindholm kööpte jag bland annat ett fint förkläde.