Direktlänk till inlägg 15 april 2016

Fortbildning om tillsatser

Av Maria - 15 april 2016 08:02

Nu har jag varit på den andra fortbildningsträffen om tillsatser som Malin Albrektsson och Johanna Mellberg anordnade för oss HK-lärare. De är båda utbildade HK-lärare och arbetar idag på matföretaget Johanna och Mat.

Fortbildningskvällarna finansieras av Uppsala Hushållsskolas fond.

 


Båda fortbildningskvällarna inleddes med en god och närproducerad middag.

 


Första tillfället var Tommy Svensson gästföreläsare. Tommy bland annat arbetat med Bert Karlsson och gjort programmet ”Matakuten” och författat ett antal böcker inom ämnet t.ex ”Handbok för den kräsne konsumenten”.  

Tommy Svensson är kritisk till alla tillsatser i maten och är övertygad om att de gör oss sjuka. Att det dessutom är "Jätttar" som styr livsmedelsindustrin. 

 

 Tipsa mig gärna om vad jag kan hitta denna bild på webben 


Andra tillfället föreläste Minna Hellman från Konsumentföreningen Stockholm. Hon arbetar med frågor kring mat och hälsa. Ansvarig för deras arbete med bistånd. Hon pratade om för- och nackdelar med tillsatser i maten.  Minna såg mer fördelarna och tycker inte att vi ska vara så rädda för tillsatser eftersom de är testade.

   

Själv håller jag med Mats-Eric Nilsson om att orsaken till att livsmedeltillverkarna använder många tillsatser är att att få ner kostnaden. De får en produkt med lägre kvalité att smaka bättre och hålla sig längre. Har läst hans böcker lyssnat till Mats-Eric vid World Home Economics day i Uppsala 2013. Se tidigare inlägg om Mats-Eric här. 


Skrev också som Ämnesspanare om tillsatser för LR, se här 


Under andra fortbildningskvällen fick vi prova och jämföra färdiga matprodukter och hemgjorda och lägger fokus på innehållsförteckningen.

     

 Jag vill tacka Johana och Malin för att de anordnar fortbildningskvällar för oss HK-lärare - stort tack!


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards