Direktlänk till inlägg 15 april 2016
Nu har jag varit på den andra fortbildningsträffen om tillsatser som Malin Albrektsson och Johanna Mellberg anordnade för oss HK-lärare. De är båda utbildade HK-lärare och arbetar idag på matföretaget Johanna och Mat.
Fortbildningskvällarna finansieras av Uppsala Hushållsskolas fond.
Båda fortbildningskvällarna inleddes med en god och närproducerad middag.
Första tillfället var Tommy Svensson gästföreläsare. Tommy bland annat arbetat med Bert Karlsson och gjort programmet ”Matakuten” och författat ett antal böcker inom ämnet t.ex ”Handbok för den kräsne konsumenten”.
Tommy Svensson är kritisk till alla tillsatser i maten och är övertygad om att de gör oss sjuka. Att det dessutom är "Jätttar" som styr livsmedelsindustrin.
Tipsa mig gärna om vad jag kan hitta denna bild på webben
Andra tillfället föreläste Minna Hellman från Konsumentföreningen Stockholm. Hon arbetar med frågor kring mat och hälsa. Ansvarig för deras arbete med bistånd. Hon pratade om för- och nackdelar med tillsatser i maten. Minna såg mer fördelarna och tycker inte att vi ska vara så rädda för tillsatser eftersom de är testade.
Själv håller jag med Mats-Eric Nilsson om att orsaken till att livsmedeltillverkarna använder många tillsatser är att att få ner kostnaden. De får en produkt med lägre kvalité att smaka bättre och hålla sig längre. Har läst hans böcker lyssnat till Mats-Eric vid World Home Economics day i Uppsala 2013. Se tidigare inlägg om Mats-Eric här.
Skrev också som Ämnesspanare om tillsatser för LR, se här
Under andra fortbildningskvällen fick vi prova och jämföra färdiga matprodukter och hemgjorda och lägger fokus på innehållsförteckningen.
Jag vill tacka Johana och Malin för att de anordnar fortbildningskvällar för oss HK-lärare - stort tack!