Alla inlägg under april 2016

Av Maria - 15 april 2016 08:02

Nu har jag varit på den andra fortbildningsträffen om tillsatser som Malin Albrektsson och Johanna Mellberg anordnade för oss HK-lärare. De är båda utbildade HK-lärare och arbetar idag på matföretaget Johanna och Mat.

Fortbildningskvällarna finansieras av Uppsala Hushållsskolas fond.

 


Båda fortbildningskvällarna inleddes med en god och närproducerad middag.

 


Första tillfället var Tommy Svensson gästföreläsare. Tommy bland annat arbetat med Bert Karlsson och gjort programmet ”Matakuten” och författat ett antal böcker inom ämnet t.ex ”Handbok för den kräsne konsumenten”.  

Tommy Svensson är kritisk till alla tillsatser i maten och är övertygad om att de gör oss sjuka. Att det dessutom är "Jätttar" som styr livsmedelsindustrin. 

 

 Tipsa mig gärna om vad jag kan hitta denna bild på webben 


Andra tillfället föreläste Minna Hellman från Konsumentföreningen Stockholm. Hon arbetar med frågor kring mat och hälsa. Ansvarig för deras arbete med bistånd. Hon pratade om för- och nackdelar med tillsatser i maten.  Minna såg mer fördelarna och tycker inte att vi ska vara så rädda för tillsatser eftersom de är testade.

   

Själv håller jag med Mats-Eric Nilsson om att orsaken till att livsmedeltillverkarna använder många tillsatser är att att få ner kostnaden. De får en produkt med lägre kvalité att smaka bättre och hålla sig längre. Har läst hans böcker lyssnat till Mats-Eric vid World Home Economics day i Uppsala 2013. Se tidigare inlägg om Mats-Eric här. 


Skrev också som Ämnesspanare om tillsatser för LR, se här 


Under andra fortbildningskvällen fick vi prova och jämföra färdiga matprodukter och hemgjorda och lägger fokus på innehållsförteckningen.

     

 Jag vill tacka Johana och Malin för att de anordnar fortbildningskvällar för oss HK-lärare - stort tack!


Av Maria - 14 april 2016 05:53

För åttonde året i rad har vi en tårtbakningstävling under vår likabehandlingsdag. Under dagen deltar alla nior i en tårtbakningstävling. Vi har ca 25 elever per klass och varje klass gör 8 tårtor = 8 grupper. Varje grupp får en tårtbotten, 3 dl grädde, vaniljkräm och sylt. Ingredienser att dekorera med köper de själva. Grupperna planerar vad de ska köpa och hur deras tårtor ska se ut under mentorstiden. Ingen är tvingad att köpa något men oftast köper de lite godis eller får lite som är över från någon annan. Naturligtvis får de ha helt andra ingredienser än de som finns till förfogande men det får de köpa själva.


Klasserna får 80 min på sig att göra tårtan. När tårtorna är färdiga fotograferar jag dem med nummer samt skriver upp på en lista vilka som gjort tårtan. Jag lägger ut bilderna på tårtorna här på HK-bloggen så eleverna kan rösta via SchoolSoft.  Alla våra elever har paddor och vi har kanoner. Eftersom bilderna sparas på en minneskort visas tårtorna även som bildspel på TV:n i centralkapprummet. 


Alla tårtor serverades i cafeterian till alla högstadieelever, personal och våra föreläsare under hela dagen. Eleverna får tårtbiljetter sina mentorer. 

 

Eleverna röstar fram den finaste tårtan inte den godaste eftersom vi inte hittat något bra sätt att genomföra detta på.

Rösta kan alla elever och personal göra på under enkäter på SchoolSoft, som finns på startsidan,längst ner till höger.

Årets bidrag:

                                                             

Av Maria - 4 april 2016 11:34



Av Maria - 4 april 2016 11:30



 

Av Maria - 4 april 2016 11:30

Syftet med denna lektion är att ni ska laga mat av rester (=av det som finns i kylen.



Kunskapskraven ni tränar idag:

                  

  


Börja med att göra samma deg som till småfranska. Följ receptet till och med första jäsningen, HK-boken s.293


 

Därefter gör ni dettra:

 

Kavla ut degen till en stor cirkel. Skär eller sporra ut 8 trekanter.



 


 

Lägg en skiva skinka och ost på varje trekant. Rulla ihop till gifflar från den breda sidan till spetsen.Spetsen ska ligga under giffeln. Böj giffeln som på bilden.




 

Lägg dem glest på plåt med bakplåtspapper.




 

Låt jäsa under en handduk i ca 30 min.




 

Innan gräddning så penslas gifflarna med uppvispat ägg.





  

Grädda i ugn i ca 8-10 min.




  

Så här ser de färdiga gifflarna ut. De är mycket goda när de fortfarande är varma.



Utvärdera er arbetsprocess:

  1. Vad har du lärt dig idag?
  2. Varför?
  3. Beskriv hur din arbetsinsats var idag.

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards