Direktlänk till inlägg 15 januari 2017
För någon månad sedan köpte jag två pinjekottar. Tyckte var spännande att se var pinjenötterna finns i kotten samt hur man gör för att ”skörda” dem. Priset på dessa små nötter ju ganska dyra, men när man "skördar" sina egna pinjenötter så förstår man precis varför de är så dyra. Mina har fått självtorka i rumstemperatur. Då öppnar de sig och man kan plocka ur nötterna. Jag öppnade mina nötter med en nötknäppare. Fick sammanlagt över 60 nötter från en pinjekotte.
Pinjenöten finns på barriga pinjeträd som växer vilt på. Pinjenötter växer över hela Himalaya-regionen, främst i Kina och Pakistan. Den finns dock även i de europeiska länderna Italien, Spanien, Portugal och Turkiet. Träden kan bli flera 100 år gamla. Det tar 25 år innan träden får kottar, i vilka man hittar den lilla pinjen. En kotte kan innehålla 20-50 nötter. För att få fram dem måste kottarna öppnas, vilket kan göras med maskin eller så låter man de soltorka och sedan öppnas av sig själva. Pinjenöt är inte en nöt utan ett frö och därmed släkt med senap, sesam, solros och vallmo. Nötallergiker kan därför äta pinjenötter, men det förekommer allergi även mot pinjenöt.
Så här ser pinjekotten ut iannan den torkar och öppnar sig.
Här ser man den öppnade kotten som är delvis urplockad. De oskalade nötterna (frön) till höger och de borttagna kottfjällen längst bak.
På varje stort kottfjäll sitter två nötter (frön).
De oskalade nötterna (frön) är mörka och "jordiga".
Använde nötknäpparen för att komma åt fröna.
Fröna har även ett tunnt och brunt skal som är lätt att få bort med hjälp av fingrarna.