Direktlänk till inlägg 15 januari 2017

Att "skörda" pinjenötter (som egentligen är ett frö!)

Av Maria - 15 januari 2017 09:39

För någon månad sedan köpte jag två pinjekottar. Tyckte var spännande att se var pinjenötterna finns i kotten samt hur man gör för att ”skörda” dem. Priset på dessa små nötter ju ganska dyra, men när man "skördar" sina egna pinjenötter så förstår man precis varför de är så dyra. Mina har fått självtorka i rumstemperatur.  Då öppnar de sig och man kan plocka ur nötterna. Jag öppnade mina nötter med en nötknäppare. Fick sammanlagt över 60 nötter från en pinjekotte. 


Pinjenöten finns på barriga pinjeträd som växer vilt på. Pinjenötter växer över hela Himalaya-regionen, främst i Kina och Pakistan. Den finns dock även i de europeiska länderna Italien, Spanien, Portugal och Turkiet. Träden kan bli flera 100 år gamla. Det tar 25 år innan träden får kottar, i vilka man hittar den lilla pinjen. En kotte kan innehålla 20-50 nötter. För att få fram dem måste kottarna öppnas, vilket kan göras med maskin eller så låter man de soltorka och sedan öppnas av sig själva. Pinjenöt är inte en nöt utan ett frö och därmed släkt med senap, sesam, solros och vallmo. Nötallergiker kan därför äta pinjenötter, men det förekommer allergi även mot pinjenöt.


 

Så här ser pinjekotten ut iannan den torkar och öppnar sig.


 

Här ser man den öppnade kotten som är delvis urplockad. De oskalade nötterna (frön) till höger och de borttagna kottfjällen längst bak.



   

På varje stort kottfjäll sitter två nötter (frön).



    

De oskalade nötterna (frön) är mörka och "jordiga".



 

Använde nötknäpparen för att komma åt fröna.



 

Fröna har även ett tunnt och brunt skal som är lätt att få bort med hjälp av fingrarna. 


 

 
 
Ingen bild

Annika Bengtsson

1 april 2017 11:14

Jättebra och tydlig instruktion!

 
Ingen bild

Kajsa Bod'en

8 december 2017 17:51

Hittade färska kottar för 10 kr styck på vårt COOP..Nu när vi läst den här instruktionen kommer vi att köpa ett antal och ge bort som julklapp, Supertydligt, TACK !

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Fredag 8 nov 06:50

  Matlagningsprov Eleverna delas in i två grupper som avgör vilken vecka de ska tillaga maten respektive kamratbedöma. Alla ska dock vara redo att tillaga första gången beroende på om elever är sjuka.   Matlagningsprovet arbetar eleverna med...

Av Maria - Torsdag 3 okt 07:00


  Denna vecka ska eleverna baka småfranska av närproducerat och kravmärkt mjöl från Stora Hällsta. Stora Hällsta är en gård som producerar och mal sitt eget mjöl. Gården ligger drygt 4 km från skolan levererar direkt til oss.                ...

Av Maria - Torsdag 3 okt 06:45

1. Kahoot! om "Energiförbrukning i köket" och "Livsmedelshygien". Ni ska delta med era riktiga namn eftersom det är ett test som ni har haft chans att läsa på.   2. Vi ser detta filmklipp.   3. Ni lagar kycklingwok med ris. Recept från min...

Av Maria - Tisdag 1 okt 08:00


 

Av Maria - Tisdag 1 okt 06:51

          Recept: https://drive.google.com/file/d/1jd3Eauc-2HzImc-_TY-tlPzHF0lVVqyA/view?usp=sharing                                                       ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se