Direktlänk till inlägg 18 februari 2017

Afghani Kabuli Pulao - Afghansk matlagning

Av Maria - 18 februari 2017 08:00

Efter önskemål från eleverna i förberedelseklassen så lagade vi en rätt som är typisk för afghanistan. Rätten heter Afghani Kabuli Pulao. I måndags fick jag en inköpslista och jag handlade hem bland annat ett speciellt ris som skulle vara till rätten:

   


Riset blötlades.

 


Kycklingens skinn togs bort

   


Ingefära, lök och vilök hackades.

   


Sedan kokade detta i olja

 


Ner med kryddor (Bland annat kardemumma, kanel, peppar, gram masala och saffran) samt kycklingen. Den ska friteras i oljan.


 



Under tiden kokas ris samt morötter skäres i tändskickstunt. 

 

 



Russin ska blötläggas. 

 



Morötter och russin kokas i oljan

 



Allt blandas och smakas av. Sedan täcks kastrullen med en handduk, lock och en tygnd i form av mortlar. Ska stå och gotta till sig på svag värme. Färdigt!

 



De bakade också ett enkelt jäsbröd. De gjorde typ en småfranskdeg som kavlades ut till tunna kakor. Gräddades på en häll.


 


Detta var en liten grupp elever bestående av endast pojkar. De var duktiga och uppskattade detta lektionstillfälle mycket. Maten smakade bra. Eleverna tar stort ansvar och är väldigt hjälpsamma. De är alltid generösa och bjöd flera av sina vänner på ett smakprov. 



Nu har jag gjort ett recept anpassat till 2 portioner. Jag har också gjort rätten mer energisnål eftersom allt tillagas tillsammans i kastrullen.


Länk till recept: https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5QzRSNnFsQjVuemc/view?usp=sharing

 
 
Ingen bild

Angelica Ohls

22 februari 2017 10:57

Vilket engagemang, det här var väldigt inspirerande!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards