Direktlänk till inlägg 18 februari 2017

Afghani Kabuli Pulao - Afghansk matlagning

Av Maria - 18 februari 2017 08:00

Efter önskemål från eleverna i förberedelseklassen så lagade vi en rätt som är typisk för afghanistan. Rätten heter Afghani Kabuli Pulao. I måndags fick jag en inköpslista och jag handlade hem bland annat ett speciellt ris som skulle vara till rätten:

   


Riset blötlades.

 


Kycklingens skinn togs bort

   


Ingefära, lök och vilök hackades.

   


Sedan kokade detta i olja

 


Ner med kryddor (Bland annat kardemumma, kanel, peppar, gram masala och saffran) samt kycklingen. Den ska friteras i oljan.


 Under tiden kokas ris samt morötter skäres i tändskickstunt. 

 

 Russin ska blötläggas. 

 Morötter och russin kokas i oljan

 Allt blandas och smakas av. Sedan täcks kastrullen med en handduk, lock och en tygnd i form av mortlar. Ska stå och gotta till sig på svag värme. Färdigt!

 De bakade också ett enkelt jäsbröd. De gjorde typ en småfranskdeg som kavlades ut till tunna kakor. Gräddades på en häll.


 


Detta var en liten grupp elever bestående av endast pojkar. De var duktiga och uppskattade detta lektionstillfälle mycket. Maten smakade bra. Eleverna tar stort ansvar och är väldigt hjälpsamma. De är alltid generösa och bjöd flera av sina vänner på ett smakprov. Nu har jag gjort ett recept anpassat till 2 portioner. Jag har också gjort rätten mer energisnål eftersom allt tillagas tillsammans i kastrullen.


Länk till recept: https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5QzRSNnFsQjVuemc/view?usp=sharing

 
 
Ingen bild

Angelica Ohls

22 februari 2017 10:57

Vilket engagemang, det här var väldigt inspirerande!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Fredag 8 nov 06:50

  Matlagningsprov Eleverna delas in i två grupper som avgör vilken vecka de ska tillaga maten respektive kamratbedöma. Alla ska dock vara redo att tillaga första gången beroende på om elever är sjuka.   Matlagningsprovet arbetar eleverna med...

Av Maria - Torsdag 3 okt 07:00


  Denna vecka ska eleverna baka småfranska av närproducerat och kravmärkt mjöl från Stora Hällsta. Stora Hällsta är en gård som producerar och mal sitt eget mjöl. Gården ligger drygt 4 km från skolan levererar direkt til oss.                ...

Av Maria - Torsdag 3 okt 06:45

1. Kahoot! om "Energiförbrukning i köket" och "Livsmedelshygien". Ni ska delta med era riktiga namn eftersom det är ett test som ni har haft chans att läsa på.   2. Vi ser detta filmklipp.   3. Ni lagar kycklingwok med ris. Recept från min...

Av Maria - Tisdag 1 okt 08:00


 

Av Maria - Tisdag 1 okt 06:51

          Recept: https://drive.google.com/file/d/1jd3Eauc-2HzImc-_TY-tlPzHF0lVVqyA/view?usp=sharing                                                       ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se