Direktlänk till inlägg 18 februari 2017

Afghani Kabuli Pulao - Afghansk matlagning

Av Maria - 18 februari 2017 08:00

Efter önskemål från eleverna i förberedelseklassen så lagade vi en rätt som är typisk för afghanistan. Rätten heter Afghani Kabuli Pulao. I måndags fick jag en inköpslista och jag handlade hem bland annat ett speciellt ris som skulle vara till rätten:

   


Riset blötlades.

 


Kycklingens skinn togs bort

   


Ingefära, lök och vilök hackades.

   


Sedan kokade detta i olja

 


Ner med kryddor (Bland annat kardemumma, kanel, peppar, gram masala och saffran) samt kycklingen. Den ska friteras i oljan.


 Under tiden kokas ris samt morötter skäres i tändskickstunt. 

 

 Russin ska blötläggas. 

 Morötter och russin kokas i oljan

 Allt blandas och smakas av. Sedan täcks kastrullen med en handduk, lock och en tygnd i form av mortlar. Ska stå och gotta till sig på svag värme. Färdigt!

 De bakade också ett enkelt jäsbröd. De gjorde typ en småfranskdeg som kavlades ut till tunna kakor. Gräddades på en häll.


 


Detta var en liten grupp elever bestående av endast pojkar. De var duktiga och uppskattade detta lektionstillfälle mycket. Maten smakade bra. Eleverna tar stort ansvar och är väldigt hjälpsamma. De är alltid generösa och bjöd flera av sina vänner på ett smakprov. Nu har jag gjort ett recept anpassat till 2 portioner. Jag har också gjort rätten mer energisnål eftersom allt tillagas tillsammans i kastrullen.


Länk till recept: https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5QzRSNnFsQjVuemc/view?usp=sharing

 
 
Ingen bild

Angelica Ohls

22 februari 2017 10:57

Vilket engagemang, det här var väldigt inspirerande!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 16 mars 06:30

Se denna länk: https://www.facebook.com/grankvistper/videos/546737945734172/?multi_permalinks=1024124577783712¬if_id=1553109731051745¬if_t=group_highlights ...

Av Maria - Måndag 16 mars 06:15


Lektionen startar med att jag visar ett bildspel som jag  gjort om vegetarisk mat och vilka vinster man får av att äta vegetariskt.     De får också se filmen från naturskyddsföreningen "Handla klimatsmart"   Eleverna lagar falafel. Fa...

Av Maria - Lördag 7 mars 10:15

Energisnål matlagning med billiga baslivsmedel ONE-PAN PASTA Denna rätt är skapad av matlagningsikonen Marta Stewart http://www.marthastewart.com/978784/one-pan-pasta  och i USA kallas den One-Pan Pasta. Fördelen med denna rätt är att allt lagas...

Av Maria - Måndag 10 feb 17:00

Eleverna svarar på denna enkät om mat och hälsa.      Genomgång av svaren i enkäten.  Hur äter ungdomar i Sverige?  Visa dessa filmklipp. .https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/matvanor---undersokning...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se