Direktlänk till inlägg 5 mars 2017

Matlagningsprov - lasagne och pizzasallad

Av Maria - 5 mars 2017 11:45

  

  

 

Lektion 1


1. Läs i boken på s.192-194



2. Vi går igenom tillsammans vad som är bra att tänka på när man gör lasagne och pizzasallad. Eleverna antecknar efterhand. De gör en arbetsordning och arbetsfördelning som de ska följa. Hur ska de organisera arbetet med alla moment kring matlagning, disk, rengöring och sortering.



3. Eleverna visar upp sin planering.


 


 

       

   




Eleverna ska också anpassa lasagnereceptet till olika individuella behov. Se dokument via denna länk:


https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5MWdYeE9zVkhBNEk/view?usp=sharing

 

 

 

Kahoot! Gällande individuella behov:

 

https://play.kahoot.it/#/k/63536d4d-68cc-4777-bac8-60737c00d2f8

  

  

 

 

Lektion 2 ska eleverna laga maten och bli bedömda gällande dessa kunskapskrav


   


Eleverna tar ett kort på den färdiga måltiden och klistrar in i sin utvärdering.


Utvärdering

 


Eleverna ska även utvärdera: Detta gör de under matlagningslektionen. Om det blir ont om tid så kan de göra den hemma eller starta nästkommande lektion med att utvärdera. 



 

1. Planering - hur planerade ni?. Nöjd eller missnöjd? Motivera varför!
2. Arbetsfördelning - beskriv.. Nöjd eller missnöjd? Motivera varför!
3. Hygien - hur gjorde ni och varför? Nöjd eller missnöjd? Motivera varför! Risker med bristande hygien?
4. Tillagning - vilka använde ni? Vad tänkte ni extra på vid tillagningen?
5. Redskap - vilka och varför?
6. Resurser (livsmedel, sopor, vatten och el). Hur gjorde ni och varför? Nöjd eller missnöjd? Motivera varför!

       

Länk till utvärderingen:

https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5RDZsVHhKZGE5a2c/view?usp=sharing

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards