Direktlänk till inlägg 13 mars 2017

Kroppkakor

Av Maria - 13 mars 2017 13:44

Recept på supergoda kroppkakor med två alternativ till fyllning; en variant med bacon och en med svamp. Glutenfritt recept.

 

Se recept denna länk::

https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5REdaNVFxRS1CRDQ/view?usp=sharing




Små kroppkakor 2 port

 

 

Ingredienser till potatisdegen

  • 200 g kokt, kall och skalad potatis
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 äggula (äggvitan ska sparas och frysas in) kan ersättas med ½ msk extra potatismjöl.
  • 2 krm salt (kan minskas eller uteslutas om potatisen kokas i saltat vatten)

 

Gör så här:

1. Riv potatisen fint.

2. Blanda potatis med potatismjöl, äggula och salt.

3. Arbeta degen så att den håller ihop.

4. Dela degen i 8 bitar.

5. Rulla dem till runda bollar.

6. Platta ut till platta kakor.

 

 

Ingredienser till fyllningen

 

Två alternativ finns nedan. Välj en eller testa båda eller ta både lök, svamp och bacon eller skapa eget recept.

 

 

Fyllning 1:

  • 1 gul lök
  • 75 g färsk svamp
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

 

Fyllning 2:

  • 1 gul lök
  • 70 g bacon
  • 2 krm kryddpeppar

 

Gör så här:

1. Skala och finhacka löken.

2. Bryn (= steka i smör eller olja tills en ljusbrun färg uppstår) den tillsammans svamp/bacon.

3. Smaka av med krydda och eventuellt salt.

 

 

Fyll och tillaga så här:

1. Koka upp 1 ½ liter vatten i en stor kastrull med lock.

2. Tillsätt 1 tsk salt.

3. Fördela fyllningen på potatiskakorna.

4. Nyp ihop noga och forma dem runda.

5. Koka kroppkakorna till de flyter upp.

6. Lyft upp dem och låt de rinna av i ett durkslag.

7. Stek dem hastigt i smör eller olja så att kroppkakorna får fin färg.

 

Servera med lingonsylt.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards