Direktlänk till inlägg 14 mars 2017

Ägg

Av Maria - 14 mars 2017 22:50

Här har jag samlat ihop lite om ägg



Spåra ditt ägg. Var kommer det ifrån? Sök via denna länk:http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20567830.ab




Programmet PLUS - Ekologiska ägg





Fakta om ägg




På besök hos 18.000 glada hönor




Elevuppgift med recept: 

https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5aEFpc0M2NG1ic00/view?usp=sharing




Äggtema


Dela ett ägg så du får vita och gula för sig. Vitan måste vara utan gula. Spar var för sig.

 

 

 

Maränger


1. Sätt ugnen på 125⁰C.

2. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.

3. Ta fram en bunke i metall (plastbunke fungerar ej) och en elvisp. Allt ska vara rent och torrt.

4. Vispa 1 äggvita och ¼ socker + 1 droppe ättikssprit till hårt skum. Detta kan även göras i kokande vattenbad = sjudna maränger.

5. Hårt skum = man ska kunna vända bunken upp och ner utan att marängsmeten glider ur bunken.

6. Vänd ner med en slickepott ytterligare ¼ dl socker.

7. Klicka ut smeten som små toppar på plåten. Lämna lite plats till äggrätterna.

8. Grädda tills marängerna släpper pappret ca 45 min.





Gräddfil i ugn

 


1. Smörj 1 kaffekopp.

2. Blanda ½ dl gräddfil, 1 msk grädde, 1 äggula, ¼ krm salt och ¼ krm peppar.

3. Häll smeten i koppen.

4. Grädda bredvid marängerna i ugnen (125⁰C) ca 25 min.

5. Låt kallna.

6. Toppa med lite fint skurna grönsaker eller skinka.

 

 

 

Omelett ugn

 

1. Smörj en liten ugnsfast form.

2. Vispa samman 1 ägg, ¾ dl mjölk och 1 krm salt.

3. Häll smeten i formen.

4. Grädda bredvid marängerna i ugnen (125⁰C) tills äggsmeten stelnat, ca 25 min.

5. Servera omeletten med en god stuvning.

 

 

 

Stuvning

1. Ta fram en liten kastrull.

2. Skär skinka/svamp/lök i mindre bitar. Ca ½ dl.

3. Smält 1 msk margarin (eller ta 1 msk olja istället!).

4. Låt skinka/svamp/lök småkoka i fettet en stund på svag värme.

5. Ta av från platten.

6. Rör ner 1 msk vetemjöl. Allt vetemjöl ska bli ”blött”.

7. Rör ner 1 dl mjölk.

8. Ställ tillbaka kastrullen på plattan. Höj värmen men inte på högsta!

9. Rör hela tiden under uppkoket.

10. Stäng av värmen och låt stuvningen småkoka minst 5 min.

11. Smaksätt med ½ -1krm salt och ¼ krm peppar.

12. Servera till ugnsomeletten och den vanliga omeletten.

 

 

 

Stuvning




Koka ägg




Omelette





Muffins




Rulltårta





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards