Direktlänk till inlägg 14 mars 2017

Ägg

Av Maria - 14 mars 2017 22:50

Här har jag samlat ihop lite om ägg



Spåra ditt ägg. Var kommer det ifrån? Sök via denna länk:http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20567830.ab




Programmet PLUS - Ekologiska ägg





Fakta om ägg




På besök hos 18.000 glada hönor




Elevuppgift med recept: 

https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5aEFpc0M2NG1ic00/view?usp=sharing




Äggtema


Dela ett ägg så du får vita och gula för sig. Vitan måste vara utan gula. Spar var för sig.

 

 

 

Maränger


1. Sätt ugnen på 125⁰C.

2. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.

3. Ta fram en bunke i metall (plastbunke fungerar ej) och en elvisp. Allt ska vara rent och torrt.

4. Vispa 1 äggvita och ¼ socker + 1 droppe ättikssprit till hårt skum. Detta kan även göras i kokande vattenbad = sjudna maränger.

5. Hårt skum = man ska kunna vända bunken upp och ner utan att marängsmeten glider ur bunken.

6. Vänd ner med en slickepott ytterligare ¼ dl socker.

7. Klicka ut smeten som små toppar på plåten. Lämna lite plats till äggrätterna.

8. Grädda tills marängerna släpper pappret ca 45 min.





Gräddfil i ugn

 


1. Smörj 1 kaffekopp.

2. Blanda ½ dl gräddfil, 1 msk grädde, 1 äggula, ¼ krm salt och ¼ krm peppar.

3. Häll smeten i koppen.

4. Grädda bredvid marängerna i ugnen (125⁰C) ca 25 min.

5. Låt kallna.

6. Toppa med lite fint skurna grönsaker eller skinka.

 

 

 

Omelett ugn

 

1. Smörj en liten ugnsfast form.

2. Vispa samman 1 ägg, ¾ dl mjölk och 1 krm salt.

3. Häll smeten i formen.

4. Grädda bredvid marängerna i ugnen (125⁰C) tills äggsmeten stelnat, ca 25 min.

5. Servera omeletten med en god stuvning.

 

 

 

Stuvning

1. Ta fram en liten kastrull.

2. Skär skinka/svamp/lök i mindre bitar. Ca ½ dl.

3. Smält 1 msk margarin (eller ta 1 msk olja istället!).

4. Låt skinka/svamp/lök småkoka i fettet en stund på svag värme.

5. Ta av från platten.

6. Rör ner 1 msk vetemjöl. Allt vetemjöl ska bli ”blött”.

7. Rör ner 1 dl mjölk.

8. Ställ tillbaka kastrullen på plattan. Höj värmen men inte på högsta!

9. Rör hela tiden under uppkoket.

10. Stäng av värmen och låt stuvningen småkoka minst 5 min.

11. Smaksätt med ½ -1krm salt och ¼ krm peppar.

12. Servera till ugnsomeletten och den vanliga omeletten.

 

 

 

Stuvning




Koka ägg




Omelette





Muffins




Rulltårta





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Fredag 8 nov 06:50

  Matlagningsprov Eleverna delas in i två grupper som avgör vilken vecka de ska tillaga maten respektive kamratbedöma. Alla ska dock vara redo att tillaga första gången beroende på om elever är sjuka.   Matlagningsprovet arbetar eleverna med...

Av Maria - Torsdag 3 okt 07:00


  Denna vecka ska eleverna baka småfranska av närproducerat och kravmärkt mjöl från Stora Hällsta. Stora Hällsta är en gård som producerar och mal sitt eget mjöl. Gården ligger drygt 4 km från skolan levererar direkt til oss.                ...

Av Maria - Torsdag 3 okt 06:45

1. Kahoot! om "Energiförbrukning i köket" och "Livsmedelshygien". Ni ska delta med era riktiga namn eftersom det är ett test som ni har haft chans att läsa på.   2. Vi ser detta filmklipp.   3. Ni lagar kycklingwok med ris. Recept från min...

Av Maria - Tisdag 1 okt 08:00


 

Av Maria - Tisdag 1 okt 06:51

          Recept: https://drive.google.com/file/d/1jd3Eauc-2HzImc-_TY-tlPzHF0lVVqyA/view?usp=sharing                                                       ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se