Direktlänk till inlägg 14 mars 2017
Här har jag samlat ihop lite om ägg
Spåra ditt ägg. Var kommer det ifrån? Sök via denna länk:http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20567830.ab
Programmet PLUS - Ekologiska ägg
Fakta om ägg
På besök hos 18.000 glada hönor
Elevuppgift med recept:
https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5aEFpc0M2NG1ic00/view?usp=sharing
Äggtema
Dela ett ägg så du får vita och gula för sig. Vitan måste vara utan gula. Spar var för sig.
Maränger
1. Sätt ugnen på 125⁰C.
2. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
3. Ta fram en bunke i metall (plastbunke fungerar ej) och en elvisp. Allt ska vara rent och torrt.
4. Vispa 1 äggvita och ¼ socker + 1 droppe ättikssprit till hårt skum. Detta kan även göras i kokande vattenbad = sjudna maränger.
5. Hårt skum = man ska kunna vända bunken upp och ner utan att marängsmeten glider ur bunken.
6. Vänd ner med en slickepott ytterligare ¼ dl socker.
7. Klicka ut smeten som små toppar på plåten. Lämna lite plats till äggrätterna.
8. Grädda tills marängerna släpper pappret ca 45 min.
Gräddfil i ugn
1. Smörj 1 kaffekopp.
2. Blanda ½ dl gräddfil, 1 msk grädde, 1 äggula, ¼ krm salt och ¼ krm peppar.
3. Häll smeten i koppen.
4. Grädda bredvid marängerna i ugnen (125⁰C) ca 25 min.
5. Låt kallna.
6. Toppa med lite fint skurna grönsaker eller skinka.
Omelett ugn
1. Smörj en liten ugnsfast form.
2. Vispa samman 1 ägg, ¾ dl mjölk och 1 krm salt.
3. Häll smeten i formen.
4. Grädda bredvid marängerna i ugnen (125⁰C) tills äggsmeten stelnat, ca 25 min.
5. Servera omeletten med en god stuvning.
Stuvning
1. Ta fram en liten kastrull.
2. Skär skinka/svamp/lök i mindre bitar. Ca ½ dl.
3. Smält 1 msk margarin (eller ta 1 msk olja istället!).
4. Låt skinka/svamp/lök småkoka i fettet en stund på svag värme.
5. Ta av från platten.
6. Rör ner 1 msk vetemjöl. Allt vetemjöl ska bli ”blött”.
7. Rör ner 1 dl mjölk.
8. Ställ tillbaka kastrullen på plattan. Höj värmen men inte på högsta!
9. Rör hela tiden under uppkoket.
10. Stäng av värmen och låt stuvningen småkoka minst 5 min.
11. Smaksätt med ½ -1krm salt och ¼ krm peppar.
12. Servera till ugnsomeletten och den vanliga omeletten.
Stuvning
Koka ägg
Omelette
Muffins
Rulltårta