Direktlänk till inlägg 14 mars 2017

Ägg

Av Maria - 14 mars 2017 22:50

Här har jag samlat ihop lite om ägg



Spåra ditt ägg. Var kommer det ifrån? Sök via denna länk:http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20567830.ab




Programmet PLUS - Ekologiska ägg





Fakta om ägg




På besök hos 18.000 glada hönor




Elevuppgift med recept: 

https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5aEFpc0M2NG1ic00/view?usp=sharing




Äggtema


Dela ett ägg så du får vita och gula för sig. Vitan måste vara utan gula. Spar var för sig.

 

 

 

Maränger


1. Sätt ugnen på 125⁰C.

2. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.

3. Ta fram en bunke i metall (plastbunke fungerar ej) och en elvisp. Allt ska vara rent och torrt.

4. Vispa 1 äggvita och ¼ socker + 1 droppe ättikssprit till hårt skum. Detta kan även göras i kokande vattenbad = sjudna maränger.

5. Hårt skum = man ska kunna vända bunken upp och ner utan att marängsmeten glider ur bunken.

6. Vänd ner med en slickepott ytterligare ¼ dl socker.

7. Klicka ut smeten som små toppar på plåten. Lämna lite plats till äggrätterna.

8. Grädda tills marängerna släpper pappret ca 45 min.





Gräddfil i ugn

 


1. Smörj 1 kaffekopp.

2. Blanda ½ dl gräddfil, 1 msk grädde, 1 äggula, ¼ krm salt och ¼ krm peppar.

3. Häll smeten i koppen.

4. Grädda bredvid marängerna i ugnen (125⁰C) ca 25 min.

5. Låt kallna.

6. Toppa med lite fint skurna grönsaker eller skinka.

 

 

 

Omelett ugn

 

1. Smörj en liten ugnsfast form.

2. Vispa samman 1 ägg, ¾ dl mjölk och 1 krm salt.

3. Häll smeten i formen.

4. Grädda bredvid marängerna i ugnen (125⁰C) tills äggsmeten stelnat, ca 25 min.

5. Servera omeletten med en god stuvning.

 

 

 

Stuvning

1. Ta fram en liten kastrull.

2. Skär skinka/svamp/lök i mindre bitar. Ca ½ dl.

3. Smält 1 msk margarin (eller ta 1 msk olja istället!).

4. Låt skinka/svamp/lök småkoka i fettet en stund på svag värme.

5. Ta av från platten.

6. Rör ner 1 msk vetemjöl. Allt vetemjöl ska bli ”blött”.

7. Rör ner 1 dl mjölk.

8. Ställ tillbaka kastrullen på plattan. Höj värmen men inte på högsta!

9. Rör hela tiden under uppkoket.

10. Stäng av värmen och låt stuvningen småkoka minst 5 min.

11. Smaksätt med ½ -1krm salt och ¼ krm peppar.

12. Servera till ugnsomeletten och den vanliga omeletten.

 

 

 

Stuvning




Koka ägg




Omelette





Muffins




Rulltårta





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 30 mars 08:11

            

Av Maria - Måndag 16 mars 06:30

Se denna länk: https://www.facebook.com/grankvistper/videos/546737945734172/?multi_permalinks=1024124577783712¬if_id=1553109731051745¬if_t=group_highlights ...

Av Maria - Måndag 16 mars 06:15


Lektionen startar med att jag visar ett bildspel som jag  gjort om vegetarisk mat och vilka vinster man får av att äta vegetariskt.     De får också se filmen från naturskyddsföreningen "Handla klimatsmart"   Eleverna lagar falafel. Fa...

Av Maria - Lördag 7 mars 10:15

Energisnål matlagning med billiga baslivsmedel ONE-PAN PASTA Denna rätt är skapad av matlagningsikonen Marta Stewart http://www.marthastewart.com/978784/one-pan-pasta  och i USA kallas den One-Pan Pasta. Fördelen med denna rätt är att allt lagas...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se